ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

İskeçe Milletvekili Çetin Mandacı' dan iki yeni soru önergesi

26.01.2011
Çetin Mandacı
İskeçe İli PASOK Milletvekili

BİLDİRİ

Sayın İçişleri Bakanı,

KONU: ILICA (THERMES) - DARIDERE (ZLATOGRAD) SINIR KAPISINDAN BULGARİSTAN’A GİRİŞ YAPAN SÜRÜCÜLERE UYGULANAN YERSİZ ÖDEME

Bir yıldır İskeçe ilinde işlevde olan Ilıca (Thermes) – Darıdere (Zlatograd) sınır kapısının, sınır bölgesinin her iki tarafına hem ekonomik hem de turistik bağlamdaki maddi yararları elle tutulmakta ve gözle görülmektedir.
Bu sınır kapısının işleve geçmesi, hem Bulgaristan hem de İskeçe yerel halkının isteklerine cevap vermiş ve aralarındaki hızlı ve engelsiz bir iletişimin gelişmesine ve genel olarak da gelişime yönelik yararlar sağlamıştır.
Günde yüzlerce vatandaş bu turistik geçidi kullanıyor. Örnek vermek gerekirse, 2010 yılının Kasım ayında her iki taraftan da olmak üzere, toplam 35.000 vatandaşın bu geçidi kullandığı tahmin ediliyor. Fakat, İskeçelilerin bildirimlerine göre, son aylarda Bulgaristan’a giriş yapmak isteyen sürücülerden bir ücret talep ediliyor, bu ücret ise Bulgaristan’da kalma sürelerine yada arabanın türüne bağlı olarak değişiyor.
Örneğin, Bulgaristan’da bir hafta kalmak isteyen bir özel araç sürücüsünün beş Avro ödemesi gerekmektedir.

Bu olaylar akabinde, konuyu dikkatinize sunuyor ve gereken müdahaleyi yapmanızı arz ediyorum.

Atina, 20 Ocak 2011

Bildiriyi sunan milletvekili

Çetin Mandacı



Çetin Mandacı
İskeçe İli PASOK Milletvekili


Protokol No. 9499/20.1.2011
SORU


Sayın Tarım Kalkınma ve Gıda Bakanı,

KONU: İSKEÇE İLİNDEKİ PAMUK ÜRETİCİLERİNİN UĞRADIĞI BÜYÜK ZARARLARIN TAZMİNATININ ÖDENMESİ

Sayın Bakan,

İskeçe’deki pamuk üreticilerinin ürünleri bu yıl zarar gördü ve bazı durumlarda bu zarar, tabi ki bu onların gelirinde her neye tekabül ediyorsa, alınacak ürünün 100% nü etkiledi.
Pamuk bitkilerindeki zararlar yaz mevsiminin başında başladı. İşte o zaman, daha önce hiç görülmemiş bir yeşil solucan saldırısı gözlemlendi ve sonuç olarak bu olay, hem arazi hem de yoğunluk olarak pamuk bitkilerinin büyük zarara uğramasına yol açtı. Bunların devamında 2010 yılının Eylül ve Ekim yağışları başladı ve bu yağışlar çifçilerin pamuğu toplamalarını imkansız kıldı. Bütün bu doğal afetlere bir de artan gübre ve yakıt fiyatları sonucu ikiye katlanan üretim maliyeti eklenince, pamuk üreticilerinin gelirine inen darbenin büyüklüğünü tabi ki tahmin edebilirsiniz. Dolayısıyla, ekonomik kriz ve işsizlikle boğuşan ilimizdeki yaşamın tamamı doğrudan etkilenmiş oluyor. Özel şartlar nedeniyle pamuk sektöründe bu yıl oluşan üzücü bu duruma, İskeçe bölgesindeki pamuk üreticilerini üretim plafonu (üretim üst sınırı) dışında bırakan bir Bakanlık kararı yardımcı olabilir, çünkü böylece bölgedeki üreticilere pamuk için desteğin tamamı ödenebilir. Ayrıca, Bakanlık, ELGA’nın sigorta mekanizması aracılığıyla, pamuk üreticileriyle ilgili tazminat kararını en kısa zamanda almalıdır.

Bu olayların akabinde, yetkili Bakan’a soruyoruz:

1. İskeçe İlinin pamuk üretimindeki azalma için tazminat ödemelerine gidecek misiniz ve ne zaman
2. Bu zararlara yol açan şartları istisnai olarak değerlendirecek misiniz ki, üreticilere pamuk için desteğin tamamı ödensin


Atina, 20 Ocak 2011

Soruyu yönelten milletvekili

Çetin Mandacı
GALERİ