ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

AÇIKLAMA

27.01.2011
Batı Trakya Türk Toplumu’nun baskılara, haksızlıklara ve ayrımcılıklara “HAYIR” dediği 29 Ocak 1988’in üzerinden 23 yıl geçti. Batı Trakya Türk Azınlığı, 23 yıl önce bugünlerde maruz kaldığı antidemokratik baskı uygulamalarına karşı tepkisini haykırmış ve insan gibi bir yaşam özlemini tüm dünyaya duyurmuştur. Yargıtay Yüksek Mahkemesi’nin ‘Batı Trakya’da Türk yoktur’ diyerek isminde ‘Türk’ kelimesi bulunan tarihi azınlık derneklerimizin kapatılmasını öngören kararıyla halkımızın maruz kaldığı baskı ve sindirme politikası zirveye ulaşmış ve azınlığın adeta nefes alması bile suç haline gelmiştir. Andemokratik ve baskıcı uygulamalara karşı sesini yükseltme iradesi ve inancını kendinde bulan Batı Trakya Türk’ü 29 Ocak 1988’de bu haksız uygulamara “ARTIK DUR” demiş ve sesini tüm dünyaya haykırmıştır. “29 Ocak 1988 Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü” Batı Trakya Müslüman Türk Toplumu’nun; haklarına, kültürüne, kimliğine ve benliğine sahip çıktığı gündür, azınlık insanının asırlardır yaşadığı memleketinde insanca bir hayat sürdürme isteğini tüm gücüyle ifade ettiği gündür.

Batı Trakya Türklerine yapılan haksızlıkların şiddete dönüştüğü ve azınlığa karşı geniş çaplı saldırıların yapıldığı “29 Ocak 1990 Pogromu”nun üzerinden ise 21 yıl geçti. Planlı bir şiddet uygulamasına maruz kalan Batı Trakya Türkleri 29 Ocak 1990’da adeta “düşman” olarak görülmüş ve demokrasiyle idare edilen bir ülkede yaşanmaması gereken şeyler yaşanmıştır. 29 Ocak 1990’ın üzerinden 21 yıl geçmiş olmasına rağmen Türk Toplumu’na saldırıların hangi düşünceyle, kimler tarafından ve hangi şartlar altında planlandığı hala ortaya çıkmamıştır. Devlet 29 Ocak 1990 Pogromu için Batı Trakya Türk Azınlığı’na hala bir özür borçludur. Ayrıca azınlık mensuplarının işyerlerine yönelik saldırı ve yağma nedeniyle azınlık esnafının uğradığı büyük maddi zararın 21 yıl sonra hala karşılanmamış olduğunu hatırlatmak isteriz.

29 Ocak’larda haksızlıklara karşı şahlanan Batı Trakya Türkü’nün uluslararası ve ikili anlaşmalarla garanti altına alınan hakları bugün 2011 yılında dahi verilmemektedir. O gün milli kimliğini tüm dünyaya haykıran Batı Trakya Müslüman Türk Toplumu’nun 23 yıl sonra hala milli kimliği ve kültürü inkar edilmektedir. 29 Ocak’larda şanlı bir mücadeleye imza atan Batı Trakya Türkü’nü bir kez daha tebrik eder, o gün daha iyi bir gelecek için yollara dökülen ve bugün aramızda olmayan tüm soydaşlarımızı rahmet ve minnetle anıyoruz. 29 OCAK BATI TRAKYA TÜRKÜ’NÜN ONUR GÜNÜDÜR, KUTLU OLSUN.


BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞI DANIŞMA KURULU
GALERİ