ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

“Eşitliğe İlk Adım” Listesi Sibel Mustafaoğlu’ndan Yanıkköy mezarlığı hakkında açıklama

20.05.2011
“Eşitliğe İlk Adım” Listesi olarak azınlığımızın mal varlığıyla ilgili oynanan oyunlarla, yapılan haksızlıklarla ve ihlallerle yakından ilgilenmeye devam etmekteyiz.

Son günlerde yakından takip ettiğimiz bir konu da Gümülcine Belediyesine bağlı Yanıkköy ve köy mezarlığıdır. “Eşitliğe İlk Adım” Listesi olarak yerinde yapmış olduğumuz inceleme sonucunda köy mezarlığının muntazam bir şekilde korunmuş ve tamir edilmiş, duvarların son derece bakımlı bir görünüme sahip olduğuna şahit olmuş bulunmaktayız. Ancak Mart ayı sonlarına doğru Orman müdürlüğü gelip mezarlık alanını Ormaniye’ye ait olduğunu savunan bir yazı yayınlamış bulunuyor. Uzun yıllar boyunca köylülere ait olan mezarlık alanı nasıl oluyor da birdenbire Orman Müdürlüğüne geçiyor? Yanıkköy halkı burada büyük bir haksızlığa uğramaktadır. Cami gibi, mezarlık gibi yerlerin ortak kullanım alanları olduğu ve buraların özel korunmaları gerektiğini yetkililer görmezlikten gelmemeliler. İskeçe Dolaphan Camiine verilen yüksek ceza örneğinde olduğu gibi. Köy halkı tarafından özenle çalışılarak restore edilen mezarlık duvarları ne tabiata zarar vermekte tam aksine toprak kaymasını önlemek amaçlı ormana da faydalı olmaktadır. Unutulmaması gereken en önemli nokta o alanın uzun yıllardır, atalarımızdan bu yana köy mezarlığı oluşudur. Yanıkköy halkı ölülerini oraya defnetmiştir ve defnetmektedir. Eski yada yeni çelişkisine girmek yanlıştır. Şu anda resmi olarak halen Orman müdürlüğüne ait olarak kabul edilen mezarlığın, bir an önce yetkililer tarafından gerçek sahipleri olan Yanıkköy halkına iade edilmesi gerekiyor.

Biz “Eşitliğe İlk Adım” Listesi olarak olayların takipçisi olmaya devam edeceğimizi ve haksızlık bitene kadar Yanıkköy halkının yanında mücadeleye devam edeceğimizi tüm kamuoyuna duyururuz.


"Eşitliğe İlk Adım" Listesi Başkanı
Sibel Mustafaoğlu
GALERİ