ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Eğitim Bakanlığı’ndan azınlık eğitiminde yeni yapı ile ilgili ipuçları

03.06.2011
Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenim ve Din İşleri Bakanlığı, 31 Mayıs 2011 tarihinde Batı Trakya Türk Azınlığı’nın yeni yapısına ilişkin bir açıklama yayımladı.

Aristoteles Üniversitesi’ne kontenjan ile girilecek, özel müfredat takip edilecek

Eğitimin kalitesini yükseltme ve okulu terk etme oranı ile mücadele amacıyla yeniden yapılandırılan eğitim sisteminde ilk adımın Selanik Özel Pedagoji Akademisi’nin kapatılması olduğunu açıklayan Bakanlık, Batı Trakya Türk Azınlığı’na ait okullarda görev yapacak öğretmenlerin Selanik Aristoteles Üniversitesi Pedagoji Fakültesi’nden mezun kişiler olacaklarını açıkladı. Buna göre fakülteye özel bir kontenjan ile kabul edilecek Batı Trakya Türk Azınlığı üyesi kişiler öğrenimleri boyunca özel bir müfredatı takip edecekler; öğrenimleri sonunda ise diğer üniversite öğrencileri ile denk diploma sahibi olacaklar.

Eğitim Öncelik Bölgeleri oluşturulacak

Daha büyük azınlık okullarının yaratılması amacıyla ise en az dört olmak üzere 6 kişilik kadronun oluşturulmasını hedeflediklerini açıklayan Bakanlık, ilk dereceli azınlık okullarının çoğunda bugün iki kişilik kadronun bulunduğunu kaydetti. Okulu terk etme oranları konusunda ise Trakya’da (Batı Trakya’da) okulu terk etme oranlarının çok yüksek olduğunu söyleyen bakanlık, en kısa zamanda “Eğitim Öncelik Bölgeleri” (SPA) oluşturulacağını ve bölgedeki tüm öğrencilere yönelik destekleyici aktiviteler içeren bir program uygulanacağını not etti. Bakan Yardımcısı Fofi Gennimata, okullarda yakın gelecekte yerel düzeyde eğitimin yeniden düzenlenmesi konusunda referans olabilecek kadro ve işleyişe ilişkin yeni koşullar oluşturduklarını söyledi.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Yunanistan Devleti ve temsilcisi hükümetin eğitimde kalitenin iyileştirilmesi ve okulu terk etme oranlarının düşürülmesi amacı ile azınlık eğitiminde yeni bir strateji oluşturmasını olumlu karşılıyoruz. Bununla birlikte Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan uluslararası ve ikili antlaşmalarla tanımlanan eğitimdeki özerk yapısının dikkate alınmasını talep ediyoruz. Bu noktada Batı Trakya Türk Azınlığı’nın ilgili kurum ve kuruluşları ile temsilcilerinin görüşü alınarak yeni yapı işbirliği içerisinde tek taraflı değil ortaklaşa kurulmalı” açıklamasında bulundu.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya http://www.minedu.gov.gr/grafeio-typou/deltia-typoy/31-05-11-nea-arxitektoniki-sti-meionotiki-ekpaideysi.html linkinden ulaşabilirsiniz.
GALERİ