ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Gümülcine Sanayi Bölgesi’nde çıkan yangın bizleri bir kez daha endişelendirdi

27.07.2011
¨Eşitliğe İlk Adım¨ Listesi Başkanı Sibel Mustafaoğlu Gümülcine Sanayi Bölgesi’nde çıkan yangın sonrası açıklamalarda bulundu.

Açıklamada, “22 Temmuz 2011 cuma günü öğle saatlerinde Gümülcine Sanayi Bölgesi’nde büyük bir patlama meydana gelmiş ve ardından çıkan yangında BETA-ROTA isimli fabrika tamamen yanmış ve bir kişi de hayatını kaybetmiştir. ¨Eşitliğe İlk Adım¨ Listesi olarak olayı yakından takip ettiğimizi ve duyduğumuz üzüntüyü dile getirmek isteriz.” ifadelerine yer verildi.

Fabrika yönetimine ve çalışanlarına geçmiş olsun ve başsağlığı dileklerini ileten ¨Eşitliğe İlk Adım¨ Listesi Başkanı Sibel Mustafaoğlu, “BETA-ROTA fabrikası Gümülcine Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren örnek fabrikalardan biridir. Daha önceleri 300 çalışanı vardı. Son dönemlerde ise 160 çalışanı ile fabrika ambalaj malzemeleri üretmekteydi. Umarım fabrika yakın zamanda yaralarını sarmayı ve faaliyetlerine devam etmeyi başarır, yoksa orada çalışan çok sayıda işçi ve personel işsiz kalacaktır.

Gümülcine Sanayi Bölgesi 90’lı yıllarda ülke çapında örnek bir sanayi bölgesi olmasına rağmen son yıllarda mevcut 68 fabrikanın 24’ü tamamen kapanmıştır. Geri kalan 44 fabrikanın çoğu ise tam saat çalışamamakta, personeline ve borçlularına ödeme yapamamakta ve ayrıca uzun süreli iş izinleri vererek kapanmamak için boğuşmaktadırlar.

İstatistiklere baktığımızda son iki yıl içinde 1646 kişinin işsiz kaldığını görüyoruz. Bu rakamlar Gümülcine İşçi Merkezi’nin açıkladığı rakamlardır. Bölgemizde işsizlik oranı gün geçtikçe artmakta ve maalesef bir zamanlar hızlı gelişme gösteren iplik ve inşaat malzemeleri sektöründe de %70’lere varan işsizlik oranları görülmektedir.” dedi.

Yaptığı açıklamada hem işçilerin hem de işverenlerin zor durumda olduklarını vurgulayan Sibel Mustafaoğlu, “Vergilerin artması halkın geçimini zorlaştırırken, yıllardır defaatle vaat edilen kalkınma ise bir türlü gerçekleşmemektedir. İşverenler devletten alacaklı oldukları vergileri (KDV) geri alamamakta ve OAED (İş ve İşi Bulma Kurumu) tarafından ödenmesi gereken %12 farkları da ödenmemektedir. Böyle giderse Gümülcine Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalar yakın zamanda faaliyetlerini tamamen durdurmak zorunda kalacaktır.

Bütün bunların yanı sıra elektrik, yakıt ve yiyecek fiyatlarına kriz yüzünden beklenen artışlar da geldiği takdirde, hepimizi zor bir kış bekliyor” yorumunda bulundu.


¨Eşitliğe İlk Adım¨ Listesi
GALERİ