ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

İskeçe İli Milletvekili Çetin Mandacı'dan Şahin köyü ilkokulu ile ilgili soru önergesi

03.08.2011
SORU
Prot. No. 19815/15/7/2011


Sayın Milli Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenim ve Din İşleri Bakanı,
İçişleri Bakanı,
İdari Reformlar ve e-Devlet Bakanı,


KONU: ŞAHİN KÖYÜ İLKOKULU: ÇİFT VARDİYA EĞİTİM VEREN TEK İLKOKUL

2011 yılında, küçük ilkokul öğrencileri çift vardiya (sabah – öğleden sonra olmak üzere) eğitim veren, kızlar ayrı erkekler ayrı, bir ilkokulda okumaktadırlar. Bu gerçek de, İskeçe iline bağlı, 2000 (iki bin) kişilik nüfusa sahip Şahin köyünün ilkokulunda yaşanmaktadır.

Detaylı olarak anlatmak gerekirse, Şahin köyünün Azınlık İlkokulu, vakıf malı olan bir vakıf arazisinde bulunan eski bir binada faaliyet göstermektedir. Köy sakinlerinin yıllardır süregelen talebi ise, okul yerleşim bölgesinin genişletilmesi ve tüm öğrencilerin tek vardiyada okuyabilecekleri bir okulun oluşturulmasıdır. Çünkü sadece bu şekilde öğrenciler ‘ikinci sınıf öğrenci’ olmaktan çıkacaklar ve hem kendilerinin hem de ailelerinin çektiği sıkıntılar bir nevi azalmış olacaktır.

Bu bağlamda, eski Valilik Yerel Yönetimi ısrar etti ve Okul Binaları Teşkilâtı (OSK) ile İskeçe Valiliği arasında bir Program Sözleşmesi imzalamayı başardı. Bu sözleşme, altı yeni sınıf, öğretmenler ve müdür odası, beden eğitimi salonu ve okulun işlevini düzgün bir şekilde gerçekleştirebilmesi için yardımcı mekânlardan oluşan üç katlı bir ek okul binası ile ilgiliydi. Projenin müzakeresi 30 Mart 2010’ da yapıldı ve 29. 10. 2010’da sözleşme imzalandı ve projeye başlaması için bir mütaahit belirlendi.

Fakat, açık arttırmaya kadar varan bu proje hiçbir zaman başlamadı. Doğu Makedonya Trakya seçilmiş Genel Sekreteri’ne göre, Okul Binaları Teşkilâtı (OSK) ödemeleri sözde durdurmuş ve bu projenin de Avrupa Ulusal Kalkınma Programı ESPA’ya dahil edilmesi gerekiyormuş.

Bu olay, azınlık köylerinde zaten var olan ve özel durumlardan kaynaklanan zorluklara yenilerini ekledi. Yani, okulun yeni bölümünün yapımı Avrupa Ulusal Kalkınma Programı ESPA tarafından karşılanabilmesi için vakıf heyetinin Belediye’ye tam mülkiyet devri yapması gerekiyor, fakat bunun da çok önemli iki engeli var:

Lozan Antlaşması ve Vakıf İdaresi ve Yönetimi ile ilgili 3647/2008 no.lu yasa bunun böyle olamayacağını açıkça belirtiyor.

Mülkiyet devri ise imkânsız, çünkü mallarının tapuları yok, bulgar işgali döneminde yok edilmişler. Ayrıca şunu da belirtmeliyiz ki, tapu eksikliği azınlık insanına yıllarca sorunlar yaşatmaktadır, çünkü cami inşaatı için izin çıkartamadıkları gibi birçok köy dîîi görevlerini güvenli bir ortamda yerine getirebilmek için, camisinin çatısını tamir etmek gibi küçük ölçekli işler için bile izin alamamaktadır.

Şahin köyü ilkokulunun yeni bölümünün inşaatı hiç başlamamış olmasına rağmen, belirtilmelidir ki, Okul Binaları Teşkilatı (OSK), Doğu Makedonya –Trakya bölgesinin başka illerindeki okulların genişletilmesi için, hiçbir sorun olmadan, para sunmaktadır.

Bütün bunların akabinde sayın bakanlara soruyoruz:

1. Okul inşaatı sözleşmesinin imzalanmasına ve müteahittin belirlenmesine rağmen bu proje neden ilerlemedi?
2. Bunun benzeri sözleşmeler başka illerde gerçekleşirken, Okul Binaları Teşkilatı (OSK) ve Valilik arasında bu söz konusu okulun inşaatı ile ilgili imzalanan sözleşme niçin iptal edildi?
3. Azınlık okullarının özelliklerinden kaynaklanan engellerri aşmak açısından, bu okulun projesini millî gelir kaynaklarından desteklemeye niyetiniz var mı?

Atina, 15 Temmuz 2011

Soruyu Yönelten milletvekili
Çetin Mandacı


Çetin Mandacı
İskeçe İli PASOK Milletvekili
GALERİ