ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

Μ. Μουσταφά:

23.01.2004
Για 10η φορά υποψήφιος για το βουλευτικό αξίωμα και πιστός στην αριστερή γραμμή του.

Ενάντια στον δικομματισμό και στην επικοινωνιακή λαίλαπα, ο ΣΥΝ τοπικά έχει δώσει δείγματα γραφής.

Ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΝ και πρώην βουλευτής Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά είναι αγαπητός και κοινωνικός, έχει φίλους με τους οποίους συνδέεται από τα παιδικά του χρόνια, κι άλλους με τους οποίους έχει δικτυωθεί μέσα από την πολιτική του ζωή, αλλά και μέσα από την επιστήμη της ιατρικής που ακολούθησε πιστά μετά τις πανεπιστημιακές του σπουδές στην Κωνσταντινούπολη.
Σήμερα, εκτός από γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής και πρώην βουλευτής, ασκεί το επάγγελμα του μικροβιολόγου σε δικό του ιατρείο στην Κομοτηνή. Το αντικείμενο των σπουδών του ήταν η ιατρική, ενώ επέλεξε την ειδικότητα της μικροβιολογίας που σπούδασε στην γειτονική Αλεξανδρούπολη.

Είναι σταθερός στις πολιτικές του προτιμήσεις και αξίες, πιστός στον ΣΥΝ για παραπάνω από μια δεκαετία μια και υπήρξε από τα ιδρυτικά του μέλη, ενταγμένος στην Αριστερά από τα νεανικά του χρόνια. Δεν ξεχωρίζει καλές και κακές στιγμές της ζωής του, απ’ όλες έχει μάθει, αλλά φροντίζει να διατηρεί περισσότερο στην μνήμη του τις καλές αναμνήσεις από γεγονότα που σημάδεψαν την ζωή του.
Μεγάλωσε στο Μεγάλο Δουκάτο Κομοτηνής και από μικρός, είχε πολιτικές βλέψεις κι ασπαζόταν την αριστερή φιλολογία. Σήμερα, θεωρεί και δηλώνει διπλωματικά, ότι με την αγωνιστικότητα που τον διακρίνει, να βλέπει συνειδητά την υφή του προβλήματος και όχι να επικεντρώνεται στα επικοινωνιακά παιχνίδια, μπορεί να ξαναβγεί βουλευτής στο ΣΥΝ.

Ο κ. Μουσταφά πιστεύει ότι ο ΣΥΝ ανέκαθεν είχε μια καλή παρουσία στον νομό που αντικατοπτρίστηκε στις νομαρχιακές, αλλά και στις βουλευτικές εκλογές, όντας “ένας ενδεικτικός τρόπος για το πώς η Αριστερά μπορεί να ριζώσει στην κοινωνία, έχοντας μια μεγάλη εμπειρία με τις διακυμάνσεις της πολιτικής δύναμης στο νομό”.

Η δράση του κ. Μουσταφά στο Κοινοβούλιο είχε σαν αιχμή τα ζητήματα της μειονότητας, αλλά όπως τονίζει ο ίδιος, δεν επικεντρώθηκε μόνο εκεί. “Μπορεί να αποτελεί επικοινωνιακό τέχνασμα”, λεει ο κ. Μουσταφά σε ερώτηση γιατί οι υποψήφιοι βουλευτές της μειονότητας υπόσχονται να αγωνιστούν μόνο για τα ζητήματα της μειονότητας, “αλλά ίσως και να δείχνει ένδεια και φτώχεια πολιτικής”.
Του ζητήσαμε εν όψει των εκλογών να μεταφέρει τις δικές του απόψεις σαν ενεργό πολιτικό στέλεχος στον ΣΥΝ για τους στόχους του κόμματος με το οποίο πορεύεται χρόνια τώρα στην περιοχή, τα μειονοτικά ζητήματα, την άποψή του για τα δύο μεγάλα κόμματα, το πόσο τα Μ.Μ.Ε. θα επηρεάσουν την ψήφο του Έλληνα πολίτη, καθώς επίσης για το ΚΚΕ και την πρόσφατη καταγγελία του στο πρόσωπο του ΣΥΝ κατά την παρουσίαση του δικού του ψηφοδελτίου.

Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτει το δικό σας κόμμα κ. Μουσταφά για την επόμενη τετραετία;

-“Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΝ, της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που παρουσιάζεται την Δευτέρα, έχει ανανεωθεί. Γενικά, ο ΣΥΝ παλεύει για όσο το δυνατόν πιο ισχυρή παρουσία στην Βουλή, σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στον δικομματισμό, σ' αυτή την επικοινωνιακή "λαίλαπα", που επιχειρείται στις εκλογές, αγωνίζεται για την ανάδειξη των προβλημάτων που αφορούν τον κόσμο της χώρας. Τοπικά, εμείς έχουμε δώσει δείγματα γραφής στην περιοχή μας.

Από πάρα πολλά χρόνια αγωνιζόμαστε για την ειρηνική συνύπαρξη, για την επίλυση των προβλημάτων που ταλάνιζαν από χρόνια μια μερίδα του πληθυσμού στην Ροδόπη κι επειδή η ζωή αναδεικνύει κάθε τόσο καινούρια προβλήματα και αρκετά από αυτά δεν έχουν βρει την λύση τους, ο ΣΥΝ θα παλέψει για να μπορέσει η περιοχή μας να ξεφύγει από το κατεστημένο να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης και στους άλλους δείκτες της χώρας ξεπερνώντας όλα αυτά τα προβλήματα.

Ποια είναι τα κυρίαρχα ζητήματα για την περιοχή κατά την γνώμη σας; Είναι αυτά του εθνικού προσδιορισμού της μειονότητας, ή τα ζητήματα που αφορούν στο σύνολο τους χριστιανούς και μουσουλμάνους;

-Δεν νομίζω ότι το ένα μπαίνει σε αντιπαράθεση με το άλλο, υπάρχει μια πραγματικότητα μέσα στην οποία ζούμε στην περιοχή μας και μια συνολική αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων θα βελτιώσει γενικότερα την θέση μας και σαν περιοχή και σαν κοινωνία.

Εμείς θεωρούμε ότι αρκετά προβλήματα είναι πια υπερώριμα και πρέπει να βρουν την λύση τους. Αρκετά έχουμε ταλαιπωρηθεί από προβλήματα τα οποία δεν έπρεπε καν να υπάρχουν. Υπάρχουν προβλήματα που αφορούν την μειονότητα αποκλειστικά, υπάρχουν τα γενικότερα της ανάπτυξης της περιοχής μας, η οποία είναι αγροτική και πρέπει να στηριχθεί για να μπορέσει να επιβιώσει και να μην έχει κοινωνικές αναταράξεις. Όλα αυτά αποτελούν ένα πλαίσιο για να μπορέσουμε να αγωνιστούμε και να ζητήσουμε την λύση τους.

Δηλαδή, εν ολίγοις ένας συνδυασμός στις προτεραιότητές σας για την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν την περιοχή.

-Ναι, βεβαίως. Αυτό το δείξαμε και στο παρελθόν. Αυτό το πλέγμα των προβλημάτων που υπάρχει εδώ πρέπει να το αντιπαλέψουμε με τις θέσεις μας, τις προτάσεις μας, τους αγώνες μας, να προσπαθήσουμε να ξεπεραστούν βρίσκοντας την λύση τους.

Εσείς πιστεύετε ότι επιβεβαιώσατε ή διαψεύσατε τις προσδοκίες του Ροδοπίτη, αλλά και μεμονωμένα της μειονότητας, κατά την βουλευτική σας θητεία;

-Ο καθένας κρίνει αυτή την περίοδο και έχει την γνώμη του που είναι σεβαστή. Εμείς, τουλάχιστον αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι προσπαθήσαμε στο μέτρο των δυνατοτήτων, των ικανοτήτων και των δυνάμεών μας, να αξιοποιήσουμε αυτό το αξίωμα, την θέση προς όφελος της περιοχής μας, των ανθρώπων της Ροδόπης. Σαφέστατα, είναι ένα βήμα, μια θέση το βουλευτικό αξίωμα για μια καλύτερη προώθηση των προβλημάτων χωρίς αυτό να σημαίνει ότι με μια θέση τέτοια, αυτομάτως μπορούμε να πετύχουμε την λύση τους.

Μιλάτε για την μειονότητα συγκεκριμένα;

-Και γενικότερα, αλλά και για την μειονότητα. Πρέπει να υπάρξει και η κινητικότητα μέσα στην ίδια την κοινωνία, να υπάρξει κινητοποίηση όλων των δυνάμεων μιας κοινωνίας, για να μπορέσουμε να επιφέρουμε ριζικές λύσεις στα προβλήματα.

Θα σας ξαναδοθεί νομίζετε η ευκαιρία να βγείτε βουλευτής;

-Νομίζω, είναι ή η ένατη, ή η δέκατη φορά που είμαι υποψήφιος στις εκλογές. Για ΄μας οι εκλογές είναι μια ευκαιρία για να έρθουμε πιο κοντά στον κόσμο, να συζητήσουμε τα προβλήματα, να πάρουμε τα μηνύματά τους και βέβαια, και να μπορέσουμε να εκπροσωπηθούμε στην Βουλή όσο γίνεται πιο δυναμικά και δυνατά.

Μπαίνοντας στην εκλογική μάχη, αυτό που σκεφτόμαστε είναι περισσότερο να μπορέσουμε να έρθουμε σε περισσότερη επαφή με τον κόσμο, να εξηγήσουμε το πρόγραμμά μας, να τους πείσουμε για την αναγκαιότητα του αγώνα και της κινητικότητας και θα σεβαστούμε οποιοδήποτε αποτέλεσμα, με την ελπίδα ότι και στο Νομό Ροδόπης θα έχουμε ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα.

Πώς πιστεύεται ότι θα εκφραστεί η μειονότητα σ' αυτές τις εκλογές;

-Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση αυτό είναι ένα αίνιγμα. Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα, δεν πρέπει η κοινωνία να εφησυχάσει και αυτό, αφορά όλους. Ενώ από την μεριά της κυβέρνησης, γίνεται μια προσπάθεια να δοθεί ένα κλίμα ότι όλα έχουν λυθεί κι όλα έχουν επιτευχθεί, ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό σημείο και άλλα τέτοια, εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα τα οποία πρέπει να είναι στο επίκεντρο της προσοχής μας.

Υπάρχουν αρκετά προβλήματα για τα οποία ο κόσμος πρέπει να αγωνιστεί και μ' αυτό το κριτήριο ζητάμε να ψηφίσουν τον ΣΥΝ της ριζοσπαστικής αριστεράς. Εμείς, ζητάμε τον κόσμο να ψηφίσει με κριτήρια αγωνιστικά, με το κριτήριο ότι υπάρχουν προβλήματα και δεν έχουν λυθεί τα πάντα κι ότι θα χρειαστεί ακόμη αγώνας δρόμου για να μπορέσουν να επιλυθούν σημαντικά ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας.

Πώς όμως θα εκφραστεί στην κάλπη η προτίμηση της μειονότητας με δεδομένο ότι υπάρχουν τα δύο μεγάλα κόμματα, στο ένα εκ των οποίων έχει η ίδια δείξει ιδιαίτερη αδυναμία κατά το παρελθόν;

-Δεν θέλω να κάνω σχόλιο για τα άλλα κόμματα. Εμείς θα αγωνιστούμε και στα πλαίσια του γενικότερου αγώνα που δίνουμε ενάντια στον δικομματισμό να μην περάσει αυτή η αντίληψη της πολιτικής στην κοινωνία, αλλά και εδώ τοπικά με την σκέψη ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, έχουν δοθεί κατά καιρούς πάρα πολλές υποσχέσεις και δεν έχουν λυθεί ακόμη βασικά ζητήματα.

Ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα λέγατε αν θα βρισκόσασταν τετ-α-τετ με τους προέδρους των δύο μεγάλων κομμάτων, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Κώστα Καραμανλή;

-Είναι μια πολύ θεωρητική ερώτηση αυτή που μου θέτετε, το ζήτημα δεν είναι προσωπικό. Υπάρχει βέβαια, ο βίος και η Πολιτεία και των δύο κομμάτων. Ήρθαν και θα έρθουν εδώ, αλλά θα τους πρότεινα να πάνε να συζητήσουν με τον κόσμο, ανοιχτά και καθαρά χωρίς τα επικοινωνιακά τρικ, χωρίς να σκέφτονται το πώς θα φανούν στην τηλεόραση, αλλά το πώς αισθάνεται ο κόσμος, τι προβλήματα έχει και τι βιώνει. Αυτό θα πρέπει να είναι το κριτήριο των πολιτικών.

Κάτι που δεν γίνεται πιστεύετε από τα δύο μεγάλα κόμματα.

-Οπωσδήποτε δεν γίνεται, η κάθε τους πράξη, ο κάθε τους λόγος και η κάθε τους πρωτοβουλία γίνεται με κριτήριο την επικοινωνιακότητα, το πώς θα φανεί στην τηλεόραση και πώς θα επηρεάσει τον κόσμο.

Πιστεύετε στην μεγάλη δύναμη των μέσων ενημέρωσης σ' αυτές τις εκλογές;

-Βεβαίως, τα τελευταία χρόνια τα Μ.Μ.Ε. επηρεάζουν πολύ την κοινή γνώμη, ή τουλάχιστον γίνεται από την μεριά των πολιτικών δυνάμεων αξιοποίηση αυτής της δύναμής τους.

Νομίζετε ότι θα επηρεαστεί η μειονότητα από το κλίμα που εκπέμπουν αυτά;

-Οπωσδήποτε, τα τελευταία χρόνια η τηλεόραση έχει μπει σ' όλα τα σπίτια. Βέβαια, νομίζω ότι τώρα θα επηρεαστεί λιγότερο η μειονότητα από όλα αυτά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, ίσως επειδή παρακολουθεί λίγο λιγότερο την τηλεόραση, είτε επειδή είναι περισσότερο παραδοσιακή κοινωνία που επηρεάζεται από την άμεση επαφή που θα έχει με τους πολιτικούς, παρά από τις λεπτεπίλεπτες διεργασίες της επικοινωνιακής τεχνικής.

Το ΚΚΕ σας καταγγέλλει ότι δεν είστε αριστερό κόμμα γιατί στηρίξατε την ΟΝΕ, το Μάαστριχ, στηρίζετε τις ιδιωτικοποιήσεις, τα 'χετε κάνει πλακάκια στην ΓΕΣΕΕ με τα δύο μεγάλα κόμματα, καθώς επίσης στηρίζετε την μερική απασχόληση. Τι απαντάτε σ' αυτό;

-Ιδίως εν όψει των εκλογών, εμείς έχουμε στραμμένο το μέτωπο πάλι ενάντια στα κόμματα του δικομματισμού και δεν θέλουμε να ανοίξουμε μέτωπο με ένα κομμάτι της Αριστεράς. Προσπαθούμε να πετύχουμε την ενότητα της Αριστεράς και γι’ αυτό το ζήτημα έχουμε κάνει μερικά βήματα με την σύσταση του ΣΥΝ της ριζοσπαστικής αριστεράς με το ενωτικό ψηφοδέλτιο που κατεβάζουμε με όσες από τις δυνάμεις της Αριστεράς μπορέσαμε και συμφωνήσαμε, τουλάχιστον για κοινή κάθοδο στις εκλογές και μακροπρόθεσμα, για συνεργασία.

Το ΚΚΕ επιμένει σε μια τακτική, ότι αυτό κατέχει την μόνη αλήθεια, ότι αυτό έχει την σφραγίδα της αριστεροσύνης. Νομίζουμε ότι αυτό είναι λάθος και σε βάθος χρόνου, το ΚΚΕ θα αντιληφθεί το λάθος του και θα υπάρξει η προοπτική της ευρύτερης συνεργασίας της Αριστεράς.

Αυτές οι δικαιολογίες, οι κορώνες κ.π.λ. δεν νομίζω ότι εξυπηρετούν εν όψει των εκλογών και γενικότερα, την ενότητα της Αριστεράς.

Πώς κρίνετε τις δηλώσεις της κ. Δαμανάκη να προσχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ και να αναφερθεί με πολύ καλά λόγια στο πρόσωπο του κ. Παπανδρέου; Ακόμη, και ο Μίκης Θεοδωράκης εναντιώθηκε στην πολιτική τακτική της κ. Δαμανάκη, πώς σχολιάζετε τις κινήσεις της άλλοτε συνοδοιπόρου σας;

-Το κόμμα μας έκανε την ανακοίνωση του, ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη αυτό το πράγμα. Θα κριθεί σε βάθος χρόνου αυτή η πράξη της κυρίας Δαμανάκη και μερικών άλλων. Νομίζω ότι και η ίδια η κοινωνία κρίνει και αποδοκιμάζει τέτοιες πρακτικές και τακτικές. Η γοητεία της εξουσίας ίσως είναι γλυκιά, ο καθένας κάνει τις επιλογές του και σύμφωνα μ’ αυτές κρίνεται κι από τους ανθρώπους, αλλά και από την Ιστορία.

Σύντομα, θα φανεί ποιοι ήταν οι λόγοι για την πράξη της κ. Δαμανάκη, εμείς πρέπει να κρίνουμε πολιτικές και όχι πρόσωπα. Είχε μια θέση για την πολιτική της κυβέρνησης η κ. Δαμανάκη και δεν ξέρω τι άλλαξε και άλλαξε ολόκληρη η στάση της με την ανάληψη της πρωτοβουλίας για την προεδρεία του Γεωργίου Παπανδρέου. Η Ιστορία θα κρίνει κατά πόσο είχε δίκιο και γιατί έγιναν όλες αυτές οι κινήσεις”.

Μαρία Φανφάνη