ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

BAKEŞ Araştırma Merkezi 13 Şubat Pazartesi günü bir toplantı düzenledi

15.02.2012
Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Araştırma Merkezi, 13 Şubat Pazartesi günü bir toplantı düzenledi.

BAKEŞ Yönetim kurulu üyeleri, Araştırma Merkezi Koordinatörü İbrahim Trakyalı ve Araştrıma Merkezi Yayın Kurulu üyelerinin bir araya geldiği toplantıda, Araştırma Merkezi’nin bugüne kadar olan faaliyetleri değerlendirildi ve gelecekte yapılması düşünülen çalışmalar hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu.

BAKEŞ Başkanı Cemil Kabza’nın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda Araştırma Merkezi Koordinatörü İbrahim Trakyalı bugüne kadar yapılan faaliyetler hakkında geniş bilgi verdi.

GAZETELER TOPLANMAYA DEVAM EDİYOR

Araştırma Merkezi’nin kuruluşundan bu yana 36 Azınlık gazetesinin arşivinin temin edildiği ve bir bölümünün dijital ortama aktarıldığı belirtildi. Balkanlara yönelik yayın yapan bazı Türkçe gazete ile azınlıkla ilgili yayın yapan bazı Yunanca gazetelerin de arşivlenmeye devam ettiği ifade edildi.

Gazetelerin yanı sıra yine Batı Trakya’da yaşayan azınlık bireyleri ile Türkiye’ye veya başka ülkelere yerleşmiş Batı Trakyalılar tarafından yayınlanmış ve yayımlanmakta olan 39 derginin temin edildiği ve Araştırma Merkezi’nin arşivine dahil edildiği belirtildi.

BATI TRAKYA İLE İLGİLİ KİTAPLAR

Gazete ve dergilerin yanı sıra Batı Trakyalı 48 yazarın bugüne kadar yayımlamış olan tüm kitaplarının arşive kazandırıldığı kaydedildi.

Batı Trakya ve Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili Türkçe, Yunanca, İngilizce, Almanca ve Fransızca olarak yayımlanmış 1400 kitap ile çeşitli dergilerde yayımlanmış yaklaşık 100 bilimsel makalenin temin edildiği belirtildi.

BİLİM CAMİASIYLA YAZIŞMAYA DEVAM

Öte yandan Araştırma Merkezi dünya çapındaki üniversitelerle yazışmaya devam ediyor. Azınlıkla ilgili dünya çapındaki yayınlara ulaşmak için başlatılan çalışma çerçevesinde Türkiye’de 140 üniversite, 10 fakülte, 6 akademi, 23 akademisyen, 7 dernek, 4 kurum ve kuruluş, 10’un üzerinde ulusal basın, Yunanistan’da 39 üniversite ve Yüksek Meslek Okulu (T.E.E.) ve bazı Kurum ve akademisyenlere mektuplar yazılarak azınlığı ilgilendiren, 62 doktora tezi, 119 Yüksek Lisans tezi, 47 Bitirme tezi ve yüzlerce makale temin edildi ve ciltlenerek araştırmacıların hizmetine sunuldu.

Araştırma Merkezi’nde ayrıca bir CD ve DVD bölümü oluşturuldu. Başta Azınlık basını olmak üzere, çeşitli mezuniyet, yüksek lisans ve doktora tezleri dijital ortama alındı. Bunların yanında çeşitli Türk ve yabancı televizyon kanallarında Batı Trakya Türk Azınlığı konusunda yayınlanmış ve yayınlanmakta olan programlar, azınlık içi etkinlikler, Türkiye ve Avrupa’da azınlıkla ilgili yapılan bazı toplantılar, çeşitli kongre, kurultay ve etkinliklerin dijital ortamda olduğu belirtildi.

BAKEŞ ÜÇ ESER YAYINLADI

Bugüne kadar 3 kitabı yayınlayan BAKEŞ’in önümüzdeki dönemde 7 kitabı daha yayına hazırladığı kaydedildi. BAKEŞ Ayrıca daha önce Yunanca yayınlanan Hasan Paçaman’ın “Stagones apo to İslam” adlı kitabının üçüncü baskısını gerçekleştirdi.

10 BİN BELGE, 10 BİN FOTOĞRAF

Azınlık milletvekillerinin bugüne kadar meclise sunduğu güncel soru, soru önergesi ve meclis konuşmalarının temin edildiği, ayrıca azınlığın eğitimi, tarihi, kültürü, örf ve adetleri ile sosyal yapısını ilgilendiren 10 binden fazla belge ve 10 binin üzerinde fotoğrafın arşive kazandırıldığı kaydedildi.

105 TÜZÜK

Batı Trakya’da bugüne kadar kurulmuş olan 100’ün üzerinde kültür derneğinin büyük çoğunluğunun tüzüğünün temin edildiği ve bu tüzüklerin bir bölümünün Türkçe’ye çevrildiği ifade edildi. Bu konudaki çalışmaların bütün hızıyla devam ettiği kaydedildi.

ÇAĞRI

BAKEŞ Araştırma Merkezi, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın bilgi bankasının oluşturulması için yapılan çalışmalara, bütün azınlık bireylerinin, kurum ve kuruluşların bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da katkıda bulunmaları için çağrı yaptı. Konuyla ilgili açıklama şöyle: “Azınlık bireylerinin elinde Araştırma Merkezi’ne yararlı olabilecek daha pek çok gazete, dergi, kitap, belge, fotoğraf, harita v.b. malzemenin olduğuna inanıyoruz. Çocuklarımıza, gençlerimize, Azınlığımızla ilgili araştırma yapmak isteyen yerli ve yabancılara, bölgemizi ziyaret eden üst düzey bürokrat, yönetici ve akademisyenlere kaynak oluşturabilmek için tüm soydaşlarımızı bu konuda duyarlı ve yardımcı olmaya davet ediyor, Araştırma Merkezimize-fotokopi şeklinde de olsa - tevdi edecekleri malzeme ile isimlerinin uzun yıllar yaşatılacağına inanmalarını istiyoruz.”


YENİ PROJELER

BAKEŞ yönetim kurulu ve Yayın Kurulu üyeleri arasında yapılan toplantıda ayrıca yeni projeler hakkında bilgi alışverişinde bulundu.


Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi (BAKEŞ)
GALERİ