ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Altın Şafak destekçileri ellerinde Yunan bayrakları ile İskeçe’deki Türk köylerinden geçti

16.08.2012
ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu: Nefret temelli söylem karşılıklı şiddet eylemlerine dönüşebilir, hükümet acilen önlem almalı

Altın Şafak İskeçe İl Teşkilatı’na üye motorsikletli ve araçlı bir grup, Yunan bayrakları ile İskeçe’deki Türk köylerinden geçerek bir çeşit eylem düzenlediler. Birlik’in haberine göre Altın Şafak’a üye grup 12 Ağustos Pazar akşamında ellerinde İskeçe’nin Yenice, Beyköy ve Okçular köylerinden geçtiler.

Yunanistan’da yabancı düşmanlığı ve aşırı milliyetçilik, Altın Şafak’ın Yunan Meclisi’ne seçilmesini izleyen dönemde tırmanışa geçti. Başkent Atina’da göçmen kökenli kişilere yönelik nefret söylemi ve saldırılar, Iraklı bir göçmenin öldürülmesine yol açtı. Altın Şafak’a üye oldukları ifade edilen kişilerin karıştığı saldırı ve eylemler, Batı Trakya’ya da sıçradı. 6 Ağustos’ta Yunanistan’da aşırı sağcı Altın Şafak Partisi’ne üye yaklaşık 150 kişilik bir grup, Gümülcine Türk Gençler Birliği(GTGB)’nin önüne gelerek Türkiye ve Batı Trakya Türk Azınlığı aleyhinde slogan atmış, derneğin bahçesine şişe fırlatmıştı.

Altın Şafak Partisi bürosu kundaklandı

Altın Şafak Partisi’nin basın bürosundan yapılan açıklamaya göre partinin Pagrati semtinde bulunan bürosu önceki gün kundaklandı. Hürriyet’in haberine göre parti bürosu, iki bidon benzinle yakıldı. Saldırıda can kaybı olmadı, binada maddi hasar meydana geldi.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Başkent Atina ve çevresinde göçmen kökenli kişilere yönelik nefret saldırıları bugün yalnızca Atina ve çevresi ile sınırlı değil. Bununla birlikte ülkede artış gösteren yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlük yalnızca göçmen kökenli kişileri değil bu ülkenin vatandaşı olan ancak farklı etnik köken, dil ve dine mensup kişileri de tehditi altına alıyor. Bu durumun en açık örneği ise Batı Trakya’da yaşanıyor. Altın Şafak Partisi, ülkeyi etkisi altına alan bu tehdit ortamının en önemli tetikleyicisi. Atina’da Iraklı bir göçmenin öldürülmesinin ardından partinin ilçe bürosunun kundaklanması ise bugün yaşanan durumun karşılıklı şiddete dönebileceğinin sinyalini veriyor. Bu durum karşısında Yunan Hükümeti acil olarak önlem almalı.” açıklamasında bulundu.