ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Açıklama

09.07.2004
Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Batı Trakya Türk Azınlığı’na ait vakıflarımızın yok edilmesine yönelik girişimleri kınayan bir açıklama yayınladı.

Açıklama şöyle;

9 Temmuz 2004, Cuma

Aziz Kardeşlerim,

Son günlerde, Gümülcine şehir planında öngörülen sokak ve cadde açılmasına ilişkin imar projesinin uygulamaya konularak, birtakım Vakıf gayrimenkullerinin yıkılacağına dair duyumlar almaktayım.

1913 Atina Antlaşması ve 1923 Lozan Antlaşması ile, üzerlerindeki her türlü yönetim, denetim ve tasarruf hakkı Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığına bahşedilen Vakıf mülklerinin, 1967 yılında yönetimi gaspeden askeri cunta idaresi döneminde başlayan yıkım, haciz ve istimlak yolunda yok edilmesine yönelik girişimlerin, ülkemiz Yunanistan’ın demokrasiye dönüşünden sonra da devam ettiğini görmek, öyle inanıyorum ki beni olduğu kadar, siz değerli Batı Trakya Müslüman Türklerini de üzüntü ve endişeye sevketmekdedir.

Ülkemiz Yunanistan’ın taraf olduğu ve halen geçerli uluslararası antlaşmalarla güvence altına alınmış bulunan özel ve özerek Müslüman Türk Vakıf mülklerinin yönetim, denetim ve üzerindeki her türlü tasarruf hakkı, ne yazıktır ki, bu mülklerin gerçek sahibi olan Batı Trakya Müslüman Azınlığının eline değil, vatanımız Yunannistan’ın demokratik hükümetlerince tayin edilmiş bulunan ve Azınlığımızın itibar etmediği Cemaat İdarelerinin yetkisine bırakılmıştır. Bu idarelerde görev alan şahıslar 1967’den bugüne değin Müslüman Türk Vakıflarının yıkım, haciz, istimlak yolunda yok edilmelerini, bu mülklerden elde edilen gelirlerin ne kadar olduğunu ve nerelere harcandığını izah edebilecek durumda değillerdir. Halbuki bütün bunların tüm açıklığıyla bilmek, öğrenmek, Batı Trakya Müslüman Türk halkının en tabii hakkıdır.

Aziz kardeşlerim,

Vakıflarımızın yok edilmesine yönelik olarak bugün dahi devam eden girişimleri kınıyorum. Tarih ve kültür mirasımız olan Vakıflarımızın gelecek nesillere dimdik aktarılması ecdadımıza olan borcumuzdur. Tayinli Cemaat İdarelerini, ’’halka hizmet, Hakka hizmettir’’ anlayışını benimseyerek, bu tür girişimlere, işte bu sorumluluk duygusu içinde karşı çıkmaya davet ediyorum.

İbrahim Şerif
Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve
Gümülcine Seçilmiş Müftüsü