ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Şahin Türk Azınlık İlkokulu Müdürü Hasan Kurak görevden alındı

09.10.2012
ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu: Yunan Hükümeti Batı Trakya Türk Azınlığı’nın anadilde eğitim hakkını kabul etmek zorundadır

Devlet anaokuluna gitmedikleri gerekçesi ile Şahin Türk Azınlık İlkokulu’na kayıt edilmeyen çocukları derse alan okul müdürü Hasan Kurak görevden alındı. Gündem gazetesinin haberine göre müfettişlik tarafından daha önce uyarı cezası verilen okul müdür Hasan Kurak müdürlük görevinden alınarak yerine Salih Hoçka müdür olarak atandı.

3518/2006 sayı ve tarihli yasa ile Yunanistan’da zorunlu eğitime anaokulu da dahil edilmiş, yasa ile 5 yaşını tamamlayan tüm çocuklara anaokula gitme zorunluluğu getirilmişti. Ancak ilgili yasa ile ülkede yaşayan farklı dile, dine veya etnik azınlığa mensup çocuklar için bir farklılık getirilmediğinden Batı Trakya Türk Azınlığı’na üye çocuklara da devlet anaokullarına gitmesi zorunluluğu getirildi. Yeni eğitim-öğretim yılında çocuklarını yalnızca Yunanca eğitim veren devlet anaokuluna göndermek istemeyen ailelerin Şahin Türk Azınlık İlkokulu’na kayıt başvuruları kabul edilmedi. Okul müdürü Hasan Kurak ise Haziran ayında ön kayıt yaptıran bu çocuklara eğitim haklarından mahrum kalmamaları amacı ile derse alınca eğitim müfettişliği okul müdürüne ihtar cezası verdi.

Eylül ayında patlak veren kayıt krizi, okul müdürü Hasan Kurak’ın müdürlük görevinden alınması ile iki dilli azınlık anaokulları sorunu yeni bir boyut kazandı. Çocuklarını “Türkçe ve Yunanca dillerinde eğitim veren azınlık anaokulları olmadığı için çocuklarını devlet anaokuluna göndermedikleri”ni söyleyen aileler iki dilli azınlık anaokulları kurulmasını talep ediyorlar.

Başkan Habipoğlu: Azınlık çocukları iki dilde eğitim veren azınlık anaokullarına gidebilmeli, bu onların hakkı

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Şahin Azınlık İlkokulu Müdürü Hasan Kurak’ın kendisine herhangi bir gerekçe bildirilmeden görev alınması kabul edilebilir değildir. Devlet anaokuluna gitmeyen çocukları derse aldığı gerekçesi ile ihtar cezası alan Hasan Kurak, neden sonra müdürlük görevinden alındı, bilemiyoruz. Ancak Hasan Kurak, Haziran 2012’de okula ön kayıt yaptıran çocukları eğitim hakkında mahrum kalmamaları için okul encümen heyetinin de kararı ile derse kabul etti, bir eğitimci olarak öncelikle çocuğun en iyi çıkarını gözetmesinde bir hata olduğunu düşünmüyoruz. Burada asıl sorun 3518/2006 sayı ve tarihli yasanın herhangi bir farklılık getirmeksizin Batı Trakya Türk Azınlığı’na da uygulanmasından kaynaklanıyor. Bu sorunu çözmesi gereken Yunan Hükümeti’dir.“ açıklamasında bulundu.