ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Gümülcine - Enez belediyeleri kardeşlik yolunda ilerliyor...

04.11.2004
Gümülcine ile Türkiye'nin Enez belediyeleri, kardeş belediye olma yolunda hızla ilerliyor.

18 - 19 Ekim tarihlerinden Gümülcine'de bulunan Enez Belediye Başkanı Mustafa Sünnetçi, Gümülcine Belediye Başkanı Tasos Vavaciklis ile bir araya geldi. Sünnetçi, Gümülcine ziyareti sırasında Rodop valiliği ile Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosluğu'nu da ziyaret etti.

BASIN TOPLANTISI

Gümülcine ile Enez belediyeleri arasındaki işbirliği imkanlarının ele alındığı görüşmenin ardından, Gümülcine Belediye Başkanı Tasos Vavaciklis ile Enez Belediye Başkanı Mustafa Sünnetçi ortak bir basın toplantısı düzenledi.

19 Ekim Salı günü Gümülcine belediyesinde düzenlenen basın toplantısında Vavaciklis, Enez belediye meclisinin, Gümülcine (Komotini) belediyesiyle işbirliği ve kardeş belediye ilişkisi kurmayı kabul etmesinden dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirterek, "İşbirliği ve kardeşlik protokolünü imzalayacak ilişkileri geliştireceğiz. Yaptığımız çağrı karşı taraftan, yani Enez Belediye Başkanı sayın Sünnetçi'den olumlu karşılandı. Bunun için mutluyuz. Bize de bu işbirliğinin temelini atmak kaldı. Ümit ediyorum ki 2004 yılı içinde protokolleri imzalayacağız. Aslında bugün burada iki komşu ülkenin iki belediye başkanı bir barış mesajı gönderiyor. Sizi temenni ederim ki, yerel toplumlar her alanda çalışabilirler ve ilişkilerini geliştirebilirler. Bu toplumlar her türlü korkuyu atabilirler ve iki halkı yakınlaştırabilirler." dedi.

Enez bölgesini ziyaret etme fırsatı bulduğunu da ifade eden Vavaciklis, "Gerçekten çok güzel bir bölge. Özellikle de sahilleri. Önemli arkeolojik kalıntıların olduğu bir yer. Bölgede işbirliği kapsamında uygulanabilecek programlar çok fazla. Biz komşu ülkelerle yaptığımız işbirliklerinde bölge halklarının da bu işbirliğinden yararlanması prensibini benimsedik." diye konuştu.

Enez Belediye Başkanı Mustafa Sünnetçi de Gümülcine belediyesi ve dolayısıyla halkıyla kardeşlik ilişkisi kurmak için meclis kararı aldıklarını söyledi. Sünnetçi, "Kardeşlik ve işbirliği protokollerini imzaladıktan sonra buradaki ailelerle, Enez'deki aileleri kardeş aile olarak yakınlaştırmayı amaçlıyoruz. Halkların ve bizlerin mücadelesiyle bu ve bunun gibi projelerimizin amacına ulaşacağına inanıyorum." diye konuştu.

Basın toplantısından sonra Gümülcine Belediye Başkanı Tasos Vavaciklis, Enez Belediye Başkanı Mustafa Sünnetçi'ye ziyareti anısına bir hediye verdi.

GÜNDEM'E AÇIKLAMA

Enez Belediye Başkanı Mustafa Sünnetçi, basın toplantısından sonra GÜNDEM'e yaptığı açıklamada, Enez olarak askeri yasağın kalkmasından sonra ilk adımı attıklarını ve bu işbirliğinden ekonomik ve sosyal anlamda çok şey beklediklerini söyledi. Sünnetçi şöyle devam etti: "Bölgede yaşayan azınlığın son yıllarda rahatladığını görmek olumlu bir gelişme. Biz Batı Trakya'daki Türk azılığını iki ülke arasında birleştirici bir köprü olarak görüyoruz. Bu köprü sayesinde birşeyler başarabilirsek ne mutlu bize."

İŞBİRLİĞİ ALANLARI

İki belediyenin yakınlaşmasına katkı sağlayacak faaliyetlerin cesaretlendirilmesi, kardeş sivil toplum örgütleri ve "kardeş aileler"in oluşturulması, kültürel, toplumsal ve sanatsal ilişkilerin geliştirilmesi, iki belediye vatandaşlarının karşılıklı ziyaretleri, AB'nin genişleme süreci, insan hakları, ırkçılık ve yabancı düşmalığıyla mücadele, çevre koruma, eğitim ve gençlik konularında panel ve konferanslar düzenlenmesi ve yerel yönetim olgusunun güçlendirilmesi amacıyla karşılıklı ziyaretlerin gerçekleştirilmesi.