ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Azınlık Öğretmen Derneklerinden Türkçe Yasağına Ortak Tepki

12.04.2016
Eyalet Eğitim Müdürü Keramaris Azınlık okullarında Türkçe dilinin kullanımına kısıtlama getirme girişimlerine tepkiler süryor. Son olarak İskeçe-Rodop-Evros S.Ö.P.A. Mezunu Azınlık Okulları Öğretmenler Dernekleri aşağıdaki açıklamayı yayınlayarak tepkilerini dile getirdiler:

"1 Nisan Cuma günü Doğu Makedonya Trakya Eyalet Eğitim Müdürü Panayotis Keramaris’in talimatıyla, ilköğretim müdürlükleri tarafından Azınlık okullarına gönderilen genelgeyle Azınlık okullarında Türkçe öğretmeni olarak görev yapan azınlık mensubu öğretmenler öğrecilere yaptıkları açıklama, duyuru ve bildirilerde sadece resmi dil olan Yunanca üzerinden yapılması istenilmektedir.
Bu yeni uygulama öğretmenler camiasında büyük bir şok etkisi yaratmıştır.
Türkçenin konuşulmasını büyük ölçüde kısıtlayan bu talimat, Lozan Antlaşması ve Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan protokollere, insan haklarına ve hukuka aykırı bir uygulamadır.

Azınlık okullarında Türkçenin konuşulması ve okutulması kazanılmış bir haktır.
Azınlık okulları çift dillidir. Dolayısıyla duyurular ve açıklamalar azınlık mensubu öğretmenler tarafından Türkçe Yunanca öğretmenleri tarafından da yunanca dili üzerinden yapılmaktadır. Devletimiz acilen bu uygulamadan vazgeçmeli ve derhal bu genelgeyi iptal etmelidir. Aksi halde bu genelge geri alınmazsa Azınlık eğitiminde ve eğitimciler arasında büyük sıkıntılara yol açacaktır.

Bizler,İskeçe-Rodop-Evros S.Ö.P.A. Mezunu Azınlık Okulları Öğretmenler Dernekleri Yönetimleri olarak bu uygulamadan son derece üzgün ve rahatsız olduğumuzu belirtmek isteriz.Genelge okullarımıza geldiği ilk günden itibaren iki dernek yönetimleri bir araya gelerek genelgenin bir an önce iptali için gerekli girişimlerde bulunulmuştur.

10 Nisan Pazar günü de İskeçe Elliso Hotelinde saat 19:00 da Eğitim Bakanlığından gelen Azınlık Eğitiminden sorumlu Eğitim Bakanın Özel Danışmanı sayın Andreas NOTARAS’LA bir araya gelerek üç saatlik bir görüşmeden sonra bu yeni uygulamayla ilgili üzüntümüzü ve tepkimizi dile getiren bir yazıyla hem Eğitim Bakanı sayın Filis’e hem de kendisine ilettik.

Azınlık okullarında öğrencilere yapılan duyuru, ilan ve açıklamaların Türkçe dilinde yapılmasına kısıtlama getiren genelgeyle ilgili olarak Eğitim Bakanı Filis’e gönderdiğimiz mektubu önümüzdeki günlerde basınla paylaşacağız."
Yönetim Kurulları adına dernek başkanları

Nurettin Kıyıcı ve Salih Ahmet


Kaynak: www.milletgazetesi.gr