ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Aşırı sağcı Altın Şafak Partisi’ne mensup bir grup Atina’da paneli bastı

14.12.2016
DEB Partisi ile Helsinki İnsan Hakları İzleme Komitesi Yunanistan Gözlemciliği’nin birlikte düzenlediği etkinliğin yapıldığı salonu basan aralarında milletvekillerinin de olduğu aşırı sağcı Altın Şafak Partisi mensubu bir grup Batı Trakya Türk Azınlıği’na karşı sloganlar attı.

Dünya İnsan Hakları Günü vesilesiyle Batı Trakya Türk Azınlığı’nın siyasi partisi Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi ile Helsinki İnsan Hakları İzleme Komitesi Yunanistan Gözlemciliği 12 Aralık 2016 tarihinde Atina’da ortaklaşa bir panel düzenledi. Atina Gazeteciler Birliği’nde düzenlenen “Yunanistan’da Ulusal Azınlıklar ve Uluslararası Kuruluşların Önerileri” başlıklı panel devam ederken aralarında neo-Nazi Altın Şafak Partisi milletvekilleri İlias Panayotaros, Yannis Lagos ve Konstantinos Barbarousis’in de bulunduğu kalabalık bir grup aniden salona girerek DEB Partisi yöneticileri başta panelin konuşmacılarına ağır küfür ve hakaretlerde bulundu, tehditler savurdu. Yaklaşık on dakika boyunca eylemlerini sürdüren grup daha sonra binanın önünde Yunan milli marşını okumalarının ardından dağıldı.

Yaşanan ırkçı saldırı ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Batı Trakya Türklerinin Avrupa ve uluslararası alandaki temsilcisi ABTTF olarak tamamen demokratik ve barışçıl nitelikteki bir etkinlik sırasında DEB Parti’miz üzerinden doğrudan azınlığımızı hedef alan bu ırkçı saldırıyı şiddet ve esefle kınıyor, partimiz yöneticilerine ve diğer konuşmacılara geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Başkent Atina’nın merkezinde yaşanan bu olay, demokrasi ve insan haklarına saygı konusunda ülkemiz Yunanistan’ın önünde kat etmesi gereken daha çok uzun bir yol olduğunu bir kez daha göstermiştir. Aşırı sağcı Altın Şafak Partisi milletvekillerinin baskın sırasında DEB Partisi Genel Başkanı’na yönelik aleni ölüm tehditleri ise başlı başına bir skandaldır ve kesinlikle kabul edilemez. Önce Mart 2016’da ABTTF’nin Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda düzenlediği panelde, şimdi de Atina’daki panelde yaşanan ırkçı saldırılar Altın Şafak’ın hem Avrupa ve hem de Yunanistan’da demokrasi ve insan hakları ile barış içerisinde bir arada yaşamaya ne denli büyük bir tehdit oluşturduğunu gözler önüne sermiştir. Yunan hükümetini elindeki tüm yasal ve demokratik imkanlarla ülkedeki aşırı sağcı Altın Şafak tehdidine karşı daha sert ve etkin önlemler almaya çağırıyoruz” dedi.