ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

Απόρριψη από το Εφετείο Θράκης στη Τουρκική Ένωση Ξάνθης!

10.07.2018
Χαμπίπογλου: ''H εμπιστοσύνη μας στον τομέα της δικαιοσύνης στη χώρα μας, στην Ελλάδα, μειώνεται μέρα με τη μέρα. Αυτή η απόφαση δεν είναι νομική αλλά πολιτική, πλέον το γνωρίζουμε όλοι.''

Το Εφετείο της Θράκης, μετά το ψήφισμα με αριθ. 4491/2017 του νόμου απέρριψε την αίτηση που υπέβαλε στις 9 Φεβρουαρίου 2018 η Τουρκική Ένωση Ξάνθης για την επιστροφή την επίσημη νομική οντότητα της. Στην απόφαση τις 22 Ιουνίου 2018 του Εφετείου της Θράκης απέρριψε την αίτηση της Τουρκικής Ένωση Ξάνθης υποστηρίζοντας ότι δεν περιλαμβάνει εσωτερικού δικαίου μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ πριν από την ψήφιση του νόμου με αριθμό 4491/2017, το οποίο εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2017 για να επιτρέψει την εφαρμογή των αποφάσεών του ΕΔΑΔ.

Το Εφετείο της Θράκης, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης στις 27 Μαρτίου 2008 ότι η Ελλάδα παραβίασε την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, υπενθυμίζοντας ότι υπέβαλε αίτηση στο εσωτερικό δικαίο το 2008 με αίτημα ακύρωση της απόφασης του κλείσιμου της Τουρκικής Ένωσης της Ξάνθης , δήλωσε ότι το 2012 το Ανώτατο Εφετείο επιβεβαίωσε την απόφαση του τοπικού δικαστηρίου, ως εκ τούτου, με τον νόμο του αριθμού 4491/2017 μετά από αίτηση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης αρνήθηκε με την αιτιολογία ότι η υπόθεση έχει εξεταστεί πριν.

Η Τουρκική Ένωση Ξάνθης : "Βλέπουμε την απόφαση του Θρακικού Εφετείου τη συνέχεια του δεκαετούς « καθυστέρηση » μη εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ''

Η Τουρκική Ένωση Ξάνθης τις 9 του Ιουλίου 2018 στη δήλωσή της, μετά τη ψήφιση του νόμου 4491/2017 για την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ στο εσωτερικό δίκαιο λόγω της εμφάνισης νέων συνθηκών προσέφυγε στο Εφετείο της Θράκης το 2018, αλλά δήλωσε ότι το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη το νέο νόμο. Η Τουρκική Ένωση Ξάνθης ανακοίνωσε ότι το Θρακικό Εφετείο με την απόρριψη το αιτήματος είναι η συνέχεια της τακτικής που διέσχισε η Ελλάδα από το 2008 μέχρι και σήμερα για να αποτρέψει την εφαρμογή τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η Τουρκική Ένωση Ξάνθης ιδρύθηκε το 1927 ως η πρώτη ένωση της μειονότητας της Θράκης, το 1983 κατεβάστηκε η ταμπέλα και έκλεισε το 1986 λόγω της λέξης «Τουρκική» στο όνομά της. Τότε με το ίδιο λόγο της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης οι ενώσεις που δεν καταχωρήθηκαν λόγω ότι έχουν την λέξη "τουρκική" στα ονόματά τους η Πολιτιστική Ένωση Τούρκων Γυναικών Ροδόπης και τον Σύλλογο Νεολαίας Μειονότητας Νομού Έβρου , με αποτέλεσμα προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να δικαιωθούν. Το ΕΔΑΔ, το 2007-2008, με τις τρείς αποφάσεις που πήρε δικαίωσε τις ενώσεις και αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα παραβίασε την ελευθερία του συνεταιρισμού της τουρκικής κοινωνίας της Δυτικής Θράκης. Με αιτήσεις που υπέβαλαν για εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ στο εσωτερικό δίκαιο απορρίφθηκαν οι αιτήσεις με την αιτιολογία ότι δεν επιτρέπει το εσωτερικό δίκαιο την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ.

Το ΕΔΑΔ με τις αποφάσεις του κατά της Ελλάδος για ενώσεις που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες που ζουν στην Ελλάδα μετά την ψήφιση του νέου νόμου με νέους περιορισμούς που θα επέτρεπε στα ελληνικά εθνικά δικαστήρια την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ η Τουρκική Ένωση Ξάνθης είχε ξεκινήσει τις νομικές διαδικασίες για την επιστροφή την επίσημη επωνημία της τον Δεκέμβριο του 2017 και υπέβαλε αίτηση στο Θρακικό Εφετείο. Στις 9 Φεβρουαρίου 2018, στη εκδίκαση που πραγματοποιήθηκε στο Θρακικό Εφετείο, η Τουρκική Ένωση Ξάνθης ζητήσε ακύρωση της απόφασης του Θρακικού Εφετείου το 2002 για το κλείσιμο της ένωσης και την επιστροφή της επίσημης νομικής οντότητας.

Σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπογλου δήλωσε, ''Το γεγονός ότι το Θρακικό Εφετείο απέρριψε την αίτηση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης και μη επιτρέποντας την επανεξέταση της υπόθεσης αν και δεν είναι έκπληξη αλλά είναι λυπηρό. Η υπόθεση υπό τον όνομα ''Μπεκίρ Ουστά και άλλοι'' για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ που παρακολουθούν στους Υπουργούς της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ελλάδα ισχυρίστηκε εδώ και δέκα χρόνια ότι η διαδικασία προκαλεί εμπόδιο και υπάρχει ανάγκη τροποποίησης νόμου για την εφαρμογή αποφάσεων του ΕΔΑΔ. Μετά από μεγάλες συγκρούσεις ψήφιστηκε ο νέος νόμος με νέους περιορισμούς, όπως η εθνική ασφάλεια και η δημόσια ασφάλεια, η Τουρκική Ένωση Ξάνθης υπέβαλε αίτηση στο Εφετείο της Θράκης, το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, υποστηρίζοντας ότι ο νέος νόμος δεν θα περιλάμβανε την περίπτωση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης. H εμπιστοσύνη μας στον τομέα της δικαιοσύνης στη χώρα μας, στην Ελλάδα, μειώνεται μέρα με τη μέρα. Αυτή η απόφαση δεν είναι νομική αλλά πολιτική, πλέον το γνωρίζουμε όλοι. Όπως πάντα, θα συνεχίσουμε να είμαστε ακόλουθοι αυτού του ζητήματος και θα ενημερώσουμε την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης στο νομικό και δημοκρατικό αγώνα.''