ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Dünya İnsan Hakları Günü kutlu olsun!

10.12.2018
Halit Habip Oğlu: “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edilişinin 70. yılını kutladığımız bu günde ülkemiz Yunanistan’da Batı Trakya Türk toplumuna yönelik yıllardır devam eden hak ihlalleri ve ayrımcılığın derhal son bulmasını istiyoruz”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu 10 Aralık 1948 tarihinde İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni kabul ederken bundan iki yıl sonra, 1950 yılında aldığı kararla da 10 Aralık tarihi her yıl Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanıyor. Özel bir yanı bulunan bu yılki Dünya İnsan Hakları Günü’nde insan hakları alanında bir dönüm noktası olan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edilişinin 70. yılı “insan hakları için ayağa kalk” sloganıyla tüm dünyada çeşitli etkinlik ve kampanyalar ile kutlanıyor.

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü münasebetiyle bir açıklama yayımlayan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 70 yıl önce dünya insanlarını çatışma ve acılardan uzak tutmak için rehberlik edecek, toplumlardaki ve devletler arasındaki ilişkilerin sürdürebilir ve barışçıl olmasını sağlayacak detaylı bir yol haritası olarak tasavvur edildiğini vurgulayarak Beyannamesi’nin dünyadaki özgürlük hareketlerine ilham verdiğini, adalete, sosyal korunmaya, ekonomik fırsatlara ve siyasi katılıma daha iyi erişime yol açtığını kaydetti. Bachelet, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin daha adil bir dünya için temelleri attığın belirterek nerede olunursa olunsun tüm herkesin insan hakları için mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “ABTTF olarak tüm insanların 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nü içtenlikle kutluyoruz. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edilişinin 70. yılını kutladığımız bu günde demokrasinin beşiği olmakla övünen ülkemiz Yunanistan’da Batı Trakya Türklerine yönelik yıllardır devam eden hak ihlalleri ve ayrımcılığın derhal son bulmasını istiyoruz. Ülkemiz Yunanistan’ı Batı Trakya Türk toplumunun ikili ve uluslararası antlaşmalarla garanti altına alınmış olan eğitim ve dini özerkliğini ortadan kaldırmaya yönelik son dönemde gittikçe artan müdahalelerine derhal son vermeye çağırıyoruz” açıklamasında bulundu.

*Fotoğraf: www.un.org/en/events/humanrightsday
GALERİ