ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

B.T.T.D.D Genel Merkezi Kongresi Yapıldı

10.12.2004
"Batı Trakya vatanımız, vazgeçilmez sevdamız".

Merkezi İstanbul'da bulunan Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği'nin 49. olağan Genel Kurul toplantısı, 28 Kasım Pazar günü gerçekleşti. Türkiye Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın katıldığı törende, Batı Trakya Türk azınlığının karşılaştığı sorunlar dile getirilerek, AB ülkesi Yunanistan'ın bunlara çözüm getirmesi istendi. Burhanettin Hakgüder'in üç dönemlik görev süresinden sonra başkanlık bayrağını devrettiği Genel Kurul'a, başta Rodop YDP milletvekili İlhan Ahmet ve Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif olmak üzere Batı Trakya'dan da yetkililer katıldı.

Divan başkanlığını Dr. İsmail Rüstemoğlu'nun üstlendiği Genel Kurul, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Merkezi'nin yaptığı faaliyetlerin ve Batı Trakya'dan görüntülerin yer aldığı barkovizyon gösterisi ile başladı. "Batı Trakya vatanımız, vazgeçilmez sevdamız" sloganının kullanıldığı barkovizyon gösterisinin ardından söz alan Burhanettin Hakgüder, Yunanistan'da yaşayan 150 bin Batı Trakyalı Türkün halen insan haklarından mahrum yaşadığını vurgulayarak, etnik kimlik, müftülük, vakıflar ve eğitim sorunlarının devam ettiğini söyledi. Yunan Vatandaşlık Yasası'nın ırkçı 19. maddesi nedeniyle 60 bin 4 kişinin vatandaşlığını kaybettiğini ve vatandaşlığını geri alamadığını hatırlatan Hakgüder, bunun uluslararası anlaşmalara, hukukun üstünlüğü ilkelerine ters düştüğüne dikkat çekti. Selanik civarında yaklaşık 1.5 milyon Makedon'un yaşadığını da hatırlatan Hakgüder, Yunanistan'ın bu azınlığa da dernek açma hakkını tanımadığını ifade etti.

Heybeli adadaki Ruhban Okulu'yla ilgili tartışmalara değinen Genel Başkan, "Ruhban Okulu'nun açılıp açılmaması Türkiye Cumhuriyeti'nin kararıdır. Ancak Batı Trakya Türklerinin sorunları çözülmezse, Ruhban Okulunu açanlara da, açtıranlara da tepkimiz olur" diye konuştu.

Üst üste üç dönem başkanlık yapmanın bir durağanlığı da beraberinde getirdiğine inandığını söyleyen Hakgüder, "Bu dönem başkan olmayacağımı bir yıl önceden açıkladım" dedi.

Genel Kurul'un açılışında söz alan Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, Batı Trakya Türk azınlığının sorunlarının devam ettiğini vurguladı. Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkileri değerlendiren Danışma Kurulu Başkanı, "Şimdi bir kahve molası verildi. Biz de bu mola sırasında rahatladık. Bu mola ne kadar sürerse, bizim için o kadar iyi." diye konuştu. İ. Şerif, AB'nin 17 Aralık'ta Türkiye'ye tarih vermesi dileğinde de bulundu.

Rodop YDP milletvekili İlhan Ahmet de Batı Trakya Türk azınlığının sorunlarını beş başlık altında toplayarak, bunların 1991 yılında "yasalar önünde eşitlik" açıklamasından sonra çözülmeyen, iade edilmeyen sorunlar olduğunu ifade etti. Bu sorunların çözümünün beş dakikalık bir iş olduğunu ileri süren İlhan Ahmet, bunun için gerekli olanın "siyasi irade" olduğunu sözlerine ekledi. Azınlıktan oy isteyen partilerin, azınlık politikaları ile seçmen karşısına
çıkması gerektiğini kaydeden İlhan Ahmet, Batı Trakyalı siyasetçilerin partiler üstü hareket etmesi gerektiğini belirtti ve "Bize yakışan elbise, bağımsız milletvekilliği. Ancak bu elbise elimizden alındı" dedi. Ankara'da, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile yaptığı temaslara da değinen milletvekili, "Türkiye her zamankinden daha fazla yanımızda" ifadesini kullandı. 17 Aralık'ta Türkiye'nin müzakere tarihi alacağına inandığını söyleyen İlhan Ahmet, "Avrupa, Türkiye'siz çokkültürlü kesinlikle olamaz." diye konuştu. İlhan Ahmet, Batı Trakya Türk azınlığının sorunlarının çözülmesi için azınlığın ekonomik örgütlenmeye ihtiyacı olduğunu, dernek ve işadamlarının örgütlenmesi gerektiğine değindi. Batı Trakya Türklerinin ayrıca siyasi örgütlenmeye gitmesi gerektiğini belirten milletvekili, bağımsız milletvekili seçiminin önündeki yüzde 3'lük baraj engelinin kaldırılması için mücadele edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Genel Kurul'da, daha önce Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bursa Şubesi başkanlığı yapan ve Bursa'dan AKP milletvekili seçilen Mustafa Dündar da söz aldı. TBMM'de Yunanistan'la dostluk grubunun başkanlığını da yürüten Dündar, Yunan meclisinde benzer bir dostluk grubunun hala kurulmamasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. AKP İstanbul İl Örgütü Başkanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu da Batı Trakya'yı ve Batı Trakya Türk azınlığının sorunlarını herkesin tanıması gerektiğinin önemine değindi. Törene eşiyle katılan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Biz buraya gelirken sadece vaktimizi ayırmadık. Bizim burada gönlümüz var. Çünkü biz o toprakların çocuğuyuz." diye konuştu. Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın Erzurum programı nedeniyle Genel Kurul toplantısında katılamadığını söyleyen Unakıtan, "Kendi adıma asaleten, Başbakan adına vekaleten buradayım." dedi. Unakıtan konuşmasını, "Batı Trakya bir çile demektir. Bir üzüntü, sıkıntı, insan haklarından mahrum yaşamayle eş anlama gelmiştir bugüne kadar. Ama şurasını hiç unutmayın ki, azmin elinden hiçbir şey kurtulamaz. Birlik, beraberliğin elinden hiçbir şey kurtulmaz." diye sürdürdü.

Türkiye hükümetinin Batı Trakya Türklerinin yanında olduğunu söyleyen Maliye Bakanı, "Yıllardan sonra ilk defa Başbakanı orada, yanınızda gördünüz." ifadelerini kullandı. Unakıtan, hak alma mücadelesinin hukuki zeminler üzerinde, azimle yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Türkiye alınmadan AB'nin tam bir AB olamayacağını söyleyen Maliye Bakanı, "AB, o zaman Kültürler birliği olmaz. Hıristiyan kulübü olur" dedi. Unakıtan, AB'nin insan hak ve özgürlüklerine önem veren bir değerler bütünü olması özelliğinden herkesin nasibini alması gerektiğini belirterek, "Türkiye'deki Rum vatandaşım da nasibini almalı, Yunanistan'daki Türk asıllığ Yunan vatandaşı da nasibini almalı" dedi.

ÖDÜL TÖRENİ

Kemal Unakıtan, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği'nin kendilerine destek olanlara vermek üzere hazırlattığı şükran plaketlerini İstanbul Valiliği Türk Dünyası ve Akraba Topluluklar Koordinatörü Metin Özkan, Başbakanlık Müşaviri Birol Dok, Devlet Bakanlığı Müşaviri Sait Yusuf, bir süre önce hayatını kaybeden Edirne Valisi Fahri Yücel'in eşi Perihan Yücel ve Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Bayer'e sundu. Bu arada, Dayanışma Derneği'nde çalışma arkadaşlarının bir süpriz olarak hazırlattığı plaketi de Burhanettin Hakgüder'e, Maliye Bakanı verdi.

"TARİHE BİR NOT"

Bu arada, Genel Kurul toplantısında, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği'nin hazırlattığı "Tarihe Bir Not" isimli kitap da dağıtıldı. 320 sayfalık kitapta, Batı Trakya Türk azınlığının sorunları, kurum ve kuruluşları, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği ve yurttışında faaliyet gösteren Batı Trakyalı Türklere ait kurumlar tanıtılıyor.

YENİ YÖNETİM KURULU

28 Kasım Pazar günü İstanbul'da Eresin Oteli'nde gerçekleşen olağan Genel Kurul'da, yeni yönetim kurulu da seçildi. Yeni yönetim kurulunda Erol Kaşifoğlu, Recep Üstün, Celalettin Güvener, Halim Dedeoğlu, Bayram Vatansever, Yasemin Küçük, Vedat Meşeli, Hasan Küçük, Hasan Şahin, Necmettin Hüseyin ve Salih Manavoğlu yer alıyor.