ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

İlhan Ahmet'ten anaokulları konusunda soru önergesi

11.03.2005
Rodop ili milletvekili İlhan Ahmet, Batı Trakya'da Türkçe eğitim verecek anaokulları açılması konusunda parlamentoya soru önergesi sundu.

Azınlık milletvekili, Milli Eğitim ve Ekonomi bakanlıkları tarafından cevaplanması talebiyle sunduğu önergesinde, Türk azınlığın yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki devlet anaokullarında uygulanan eğitim sisteminde, azınlık çocuklarının sosyal ve kültürel özelliklerinin göz önüne alınmadığına dikkati çekti.

İlhan, bu durumun azınlık çocuklarının daha sonraki yıllarda eğitimine ve Yunan dilini öğrenmelerine olumsuz etkisi olduğunu belirtti.

Önergesinde, ''Batı Trakya'da azınlık çocuklarının özel konumları göz önünde bulundurularak, bu doğrultuda eğitim verecek çok kültürlü anaokulları açılması konusunda yasal düzenlemeler bulunmasına karşın, Atina'nın bugüne kadar bununla ilgili hiçbir çaba göstermediğini''
belirten Ahmet, Başbakan Kostas Karamanlis'in seçim öncesinde azınlık eğitiminin düzeltileceğine ilişkin vaatlerde bulunduğunu hatırlattı.

Azınlık çocuklarının anadilleri olan Türkçe'yi doğru ve sistemli bir şekilde öğrenmelerinin Karamanlis'in vaatleri arasında bulunduğunu hatırlatan İlhan, bu çerçevede azınlık çocuklarının anaokulu ihtiyacının karşılanması için, ilgili bakanlıkların, özellikle sırf Türk nüfusun bulunduğu bölgelerde Türkçe ve Yunanca olmak üzere, çift dilde eğitim verecek anaokulları oluşturmayı düşünüp düşünmediğini sordu.

(AA)