ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Verilen bazı soru önergeleri ilgili bakanlarca yanıtlandı

05.04.2005
Rodop Milletvekili İlhan Ahmet’in Kamu Düzeni, Adalet ve Kültür bakanlıklarına verdiği soru önergelerine cevap verildi. Türk Derneklerinin kapatılması, Azınlığın etnik kökenini tanımlama hakkı ve çift dilde ana okulları açılmasıyla ilgili olarak Dışişleri ve Eğitim bakanlıklarına sunduğu soru önergelerine ise henüz yanıt verilmedi.

Adalet bakanlığı, İlhan Ahmet’in, Azınlık fertlerinin dini bayram günlerinde yargılanmama talebini anlayışla karşıladığını belirtirken, Batı Trakya’daki mahkemelerde Türkçe tercüman bulundurulması gerekliliğini de resmen kabul etti.

İlhan Ahmet’in, Batı Trakya’daki mahkemelerde tercüman bulundurulması ve Azınlık fertlerinin dini bayram günlerinde yargılanmalarına ilişkin soru önergesiyle ilgili Adalet Bakanlığı tarafından yapılan cevabi açıklamada, “Yunan ceza hukukuna göre, ihtiyaç olan yerlerde mahkemelerde tercüman bulundurulmasının öngörüldüğü” ve Azınlık fertlerinin dini bayram günlerinde yargılanmama taleplerinin de “anlaşılır bir talep” olduğu kaydedildi.

Adalet Bakanı Anastasios Papaliguras tarafından imzalanan açıklamada, belirlenen ihtiyaç üzerine yıllık olarak yayınlanan genelgeye göre, Meriç (Evros) Bidayet Mahkemesinde 8, Kumçiftliği (Orestiyada) Bidayet Mahkemesinde 5, İskeçe Bidayet Mahkemesinde 3 ve Rodop (Gümülcine) Bidayet Mahkemesinde 2 tercüman bulundurulmasının öngörüldüğü bildirildi.


KUTSAL MEKANLARIN KORUNMASI İÇİN EK ÖNLEMLER
Yunanistan Kamu Düzeni Bakanlığı, İlhan Ahmet’in Gümülcine ve İskeçe’de cami ve mezarlıklara yapılan saldırıları konu alan soru önergesine verdiği cevabında, bu mekanların daha iyi korunmasına yönelik ilgili makamlar tarafından ek güvenlik önlemleri alınmasının kararlaştırıldığını bildirdi.

Kamu Düzeni Bakan Yardımcısı Hristos Makroyannakis imzası ile Azınlık milletvekiline gönderilen cevabi açıklamada, saldırı olaylarının bakanlık tarafından şiddetle kınandığı ve bunların faillerinin yakalanmasının bakanlığın öncelikli görevi olduğu kaydedildi.

Açıklamada, “Bölgedeki vatandaşların barış içerisinde birlikte varolmalarına kast eden kişi, ya da grupların gelecekteki olası faaliyetlerinin engellenmesi için ek önlemler alınması yönünde direktif verilmiştir” denildi.

Aynı konuyla ilgili olarak Kültür Bakanlığı tarafından gönderilen cevabi açıklamada ise, “Batı Trakya’da Türk Azınlığa ait tarihi mekanların tarihi eser kapsamında koruma altında bulunmadığına” dikkat çekildi.

Kültür Bakanı Yardımcı Petros Tatulis tarafından imzalanan açıklamada, İlhan Ahmet’in soru önergesinden sonra bu konuda bakanlık tarafından inceleme ve değerlendirme çalışmalarının başlatılmasının kararlaştırıldığı bildirildi.

Açıklamada, “Kültür Bakanlığının uzun yıllardan beri Batı Trakya’da önemli Osmanlı eserlerinin restorasyonu için büyük meblağlar harcadığı” da kaydedildi.

İlhan Ahmet’in, Türk Derneklerinin kapatılması, Azınlığın etnik kökenini tanımlama hakkı ve çift dilde ana okulları açılmasıyla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı ile Eğitim Bakanlığı tarafından cevaplanmak üzere sunduğu soru önergelerine de ilgili bakanlıklar tarafından en yakın zamanda yanıt verilmesi beklenilmektedir.