ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

İKÖ'den Çağrı

09.07.2005
Yemen'de düzenlenen İKÖ 32. Dönem Dışişleri Bakanları toplantısında, Yunanistan'a Batı Trakya'daki Müslüman Türk Azınlığının kimliğinin ve haklarının korunması için bütün önlemlerin alınması çağrısında bulunuldu.

İKÖ Dışişleri Bakanları toplantısında oybirliğiyle kabul edilen tasarıda, Müslüman Azınlığa uygulanan baskılara dikkat çekilerek, İskeçe ve Gümülcine'nin seçilmiş müftülerine yönelik 'yargı baskısı' kınandı ve müftülerin resmen tanınması istendi.

Diğer taraftan, Batı Trakya'daki Müslüman Türk Azınlık vakıflarının, kendilerini yönetmelerine olanak tanıyacak şekilde kendi yönetim kurumlarını seçmeleri için gerekli adımların atılması talep edildi.

Türk Azınlığının en eski sivil toplum örgütlerinden olan İskeçe Türk Birliği (İTB) konusunda ise, derneğin faaliyetlerinin isminde 'Türk' adı bulunması nedeniyle Yunan Yüksek Mahkemesi'nce yasaklanmasından duyulan üzüntü dile getirilerek, Batı Trakya Türk Azınlığının hak ve kimliklerinin yok sayılmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı.

İKÖ Genel Sekreterliğine de, Batı Trakya'daki camiler ve Müslümanlara ait mezarlıkların yıkımına dair haberlere ilişkin rapor hazırlama görevi verildi. Batı Trakya'daki Türk Azınlığı ile ilgili raporun İKÖ Dışişleri Bakanlarının bir sonraki toplantısında Kurul'a sunulacağı bildirildi.
GALERİ