ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

İş Piyasasında Batı Trakya Türküne Ayrımcılık

13.01.2006
ABTTF Basın Bürosu – Witten, 09.01.2005

Basın Bildirisi:

İş Piyasasında Batı Trakya Türküne Ayrımcılık

Yunan İş Kurumu OAED´nin Türk azınlık mensubu tersane işçilerine hakları olan yeni yıl primlerini ödememesine tepki sürüyor.

Yunanistan´da Batı Trakyalı Türk işçilerin, 50 ile 210 gün arasında tersanelerde çalışanlara ödenen yıllık 746 euro´luk primden mahrum bırakılmasına Türk azınlıktan tepkiler sürüyor. Türk işçiler 1989´dan beri dağıtılan primlerden ilk kez mahrum bırakılırken, Yunanlı ve yabancı işçilere primleri tam olarak ödendi. Batı Trakyalı Türk işçilerin primlerden mahrum bırakılmasına gerekçe,tersanelerde çalışan Türk işçilerin büyük bölümünün yaşadıkları ülkenin kuzeyindeki dağlık bölgede tersane bulunmaması.

Türk azınlığı mensuplarının, emeklerinin karşılığı olan primlerden mahrum bırakılmasının hiçbir gerekçe arkasına saklanamayacağını söyleyen Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, „İnsanlarımızın iş piyasasında maruz kaldıkları bu açık ayrımcılık, geçmişte kaldığını düşündüğümüz kimi uygulamaların hala zihinlerde yaşamaya devam ettiğini göstermektedir“ dedi. İskeçe´nin kuzeyindeki dağlık bölgenin yıllarca „yasak bölge“ olarak muhafaza edilmesi ve hiçbir kalkınma adımı atılmaması nedeniyle, bu bölgede yaşayan insanların güney Yunanistan´daki tersanelere ve yurtdışına mevsimlik çalışma için gittiklerini söyleyen Habipoğlu, bu bölgede yaşayan çalışma çağındaki erkeklerin yarıdan fazlasının tersanelerde çalıştığını ifade etti. Bölgenin temel gelir kaynaklarından birisi bu sektörken, İskeçe´de tersane bulunmadığı için primlerin ödenmemesinin gülünçlüğüne işaret eden ABTTF başkanı, sorunun derhal çözülmesini istedi.