ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

19. Madde Mağdurları ve Çözüm Yolları Paneli Soma'da Gerçekleştirildi

18.02.2006
19. Madde Mağdurları ve Çözüm Yolları Paneli Soma'da Gerçekleştirildi

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Merkezi ve Soma Şubesi tarafından Yunanistan’ın 1998 yılında kaldırdığı vatandaşlık kanunundaki ırkçı 19.madde nedeniyle vatandaşlığını kaybederek mağdur olan 60.004 kişinin haklarının iadesi konusunda hukuksal süreç içerisinde alternatif çözüm yollarının değerlendirildiği “19.Madde Mağdurları ve Çözüm Yolları” Paneli 18 Şubat 2006 tarihinde ilçede gündemi belirleyecek katılımla gerçekleştirildi. Batı Trakya’daki hukukçuların ve dernek başkanlarının iştirakiyle düzenlen paneli dernek eski genel başkanlarından Taner Mustafaoğlu yönetirken Batı Trakya Türk Azınlığının Yunan Parlementosundaki tek milletvekili Av. İlhan Ahmet, Bilkent Üniversitesi’nden Prof.Dr. Tekin Akıllıoğlu ve Ege Üniversitesinden Yrd.Doç.Dr. Turgay Cin panelist olarak yer aldı. Milli Eğitim Bakanı Soma da olmasına ve proğramında panele katılıma yer vermesine rağmen yoğun proğramı nedeniyle panel öncesi Genel Başkan Op.Dr.Erol Kaşifoğlu ve beraberindeki heyette bulunan Soma Şube Başkanı Ahmet Kereci, Eski genel Başkan Taner Mustafaoğlu ve Gümülcine Milletveki İlhan Ahmet ile birlikte Milli Eğitim bakanıyla bir görüşme yaparak özellikle eğitim konusunda Batı Trakyadaki sıkıntılar görüşülerek değerlendirilmelerde bulunuldu.

Görüşme sonrasında panelin yapılacağı salona geçilmesiyle birlikte saat 16.00 da başlayan panelde panelistler 19.maddeyi oluşturan koşullardan başlayarak bugün gelinen duruma ve mağdurların hak aramasına yönelik somut değerlendirmeler eşliğinde katılımcılarla düşünelerini paylaştılar.

Açılış konuşmasını yapan BTTDD Soma Şube Başkanı Ahmet Kereci’den sonra panel yöneticisi Taner Mustafaoğlu tarafından kısaca çizilen çerve sonrası ilk sözü alan Yrd.Doc.Dr Turgay Cin 19.Maddenin bir Irkçı yaklaşımın eseri olduğunu ve kavramlar içerisinde boğularak bazı düşüncelerin hastalık halini aldığını belirtirken 19 maddeyi oluşturan piskolojik unsurlarun temelinde etnik temizlik anlayısının yattığını belittti. Turgay cin 19 maddenin ilk uygulanışı ile Türk azınlığa karşı uygulanısı arasında temelde bir farklılık olmadığını ancak günün koşullarında oluşan tehdidin büyüklüğüne göre değerlendirildiğini söyledi.

İlk turda söz alan Gümülcine milletvekili İhan Ahmet 1998 sonrası mağduriyetin giderilmemiş olmasını ve geriye dönük bir çözüm imkanı getirilmemiş olmasını eleştirirken kendisin resmi olarak yönelttiği soruya bakanlıkça verilen cevaba göre 46 cıvarında bir sayının bildirilmiş olmasına rağmen bu sayının gercekte daha yüksek olduğunun apaçık ortada olduğunu söyledi. Verilen cevaba göre sadece 300-500 kişiyi ilgilendirebilecek bir çözümün ortaya atılmış olmasının bu konuda çok küçük bir ilerleme olduğu söylerken 19.madde mağdurları ve ailelerininde bir an önce bu mağduriyetlerinin giderilmesi gereği ortadadir dedi. Vatandaşlık konseyine başvurararak vatandaşlığın ,adesinin ancak içerideki haymatlozlar için önerilmesi gerektiğini diğerlerininse şu an vatandaşlığının iadesini istemenin bir çözüm üretmeyeceğini belirtti. Yunanistan dışındaki mağdurların yunan vatandaşlığına herhangi bir ülke vatandaşının başvuru yaptığı şekliyle başvurabileceğini söyledi. Azınlığın bu ırkçı uygulama sonucu oluşan mağduriyetin giderilmesi için topyekün çalışmaya devam edeceğini ve kendisinde bunun çözümü konusunda gayret sarfetmeye devam edeceğini belirtti.

İlhan Ahmet’ten sonra söz alan Prof.Dr.Tekin Akıllıoğlu hukuki mücadelenin şeklinin dosyalar üzerindeki somut verilere göre birçok hak ihlalleri içerdiğini söyleyerek burada bu dosyaların ele alınması sırasında sadece ırkçı bir yaklaımla kaybedilenin vatandaşlık olmadığı ve bireysel başvuru yöntemlerinin nasıl yapılacağı konusunda dinleyenlere özellikle soru cevap bölümümde cevap verme hakkını kullanmak üzere panel yöneticisine kısa konuşması sonrası sözü devretti.

Paneli yöneten Taner Mustafaoğlu tarafında soru cevap bölümü öncesinde Genel Başkan Op.Dr. Erol Kaşifoğluna söz verdi. Op.Dr. Erol Kaşifoğlu yaptığı konuşmada bu paneller zincirinde panelistlerle üyeleri neden buluşturmak istediği üzerinde durdu.

Genel Başkan Op.Dr. Erol Kaşifoğlu konuşması sonrasında mikrofonu Anap Genel Basşkanı Erkan Mumcu’ya devretti. Erkan Mumcu konuşmasında öncelikle Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneğinin yaptığı çalışmaları ülke genelinde gıptayla izlediğini belirterek “ Ben bugün burada niçin olduğumu merak ediyorsunuz çok açık ve net davranyım burada Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği içerisinde geçen Dayanışma kelimesi için buradayım gercek dayanışmanın samimi bir paylaşımın içerisinde olmak istediğim için buradayım. Bu mücadeleninde tabanı hukuki zemine dayanıyor itiraf etmeliyim ki benim adımada çok değerli konuşmacılar çok değerli bilgiler vererek yararlanmama neden oldu” dedi. Bu konuları irdeledikçe bakıyoruz ki etnik temizleme anlayışının Avrupada geçmisin çok uzun bir sürece dayandığını belirtti. Yunanistan’ında bu manada diğer Avrupalılardan geri kalmadığını ve ırkçı bir yaklaşımla etnik temizliğe yöneldiğini belirtti. Modern dünyada yeri olmayan bu yaklaşımları görmenin insani değerlerle örtüşmediğini ve bu konularda oluşan yapılanmalarla kendi içerinde bu yaklaşımlara karşı çözüm üretmeye çalışsalarda henüz bunu başaramadıklarının görüldüğünü belirtti. Ayrıca derneğin Türkiyenin her yerinde geçmişiyle kendi insnaini yüzleştirerek geçmişle gelecek arasında bir kültür sentezini sağlamasının ve bu beraberliğin toplumun değerlerinden kopmasının önüne geçtiğini görmektende mutluğum dedi.

Erkan Mumcu’nun kürsüden ayrılması ile panelde soru cevap bölümüne geçildi. Bu bölümde katılımcılardan gelen sorular kaşısında söz alma ihtiyacı içerisinde kendini hissettiğini söyleyerek Av. Orhan Hacıibram Yunan anaysasına ayrıkı ve geçici madde ile sürdürülen bir temizlik hareketi sonucunda bugün idari başvuruların yapılası durumunda 3 ay içerisinde cevap verilecek ve bundan sonra 2 aylık idari karara karşı sürecin işleyeceğini ve bu nedenle dava dosyaların iyi etüd edilerek ve hazılıklar yapılmadan böyle bir başvuru karşısında hazırlıksız yakalanılmaması gerektiğini belirtti.

Panel Soma Şubesi tarafından panelistlere ve katılanlara verilen teşekkür plaketlerinin takdim edilmesiyle sona erdi.
GALERİ