ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunan Basınından Haberler

09.05.2006
Paratiritis - Gümülcine

6 Mayıs 2006 tarihli


PASOK Başkanı Yorgos Papandreu, Perşembe akşamı (4 Mayıs) bombayı patlattı ve İskeçe-Kavala-Drama Genişletilmiş İller Başkanlığına aday olarak, "Müslüman" avukat Gülbeyaz Karahasan'ı gösterdiklerini açıkladı.

Gerçeği söylemek gerekirse ilk tepkiler olumsuz yönde oldu. Bilhassa Kavala ve Dramalı vatandaşların şikayet telefonları, kuzey Yunanistan PASOK miletvekillerinin telefonlarını kilitledi. Görünene göre adıgeçen illerdeki Hristiyan vatandaşlarımız henüz tanımadıkları bir "Müslüman" adaya bile destek vermekte zorlanıyorlar.

Ancak işin asıl ilginç tarafı ise, azınlığın PASOK taraftarlarının tepkilerinin de hayal kırıklığı ve öfke arasında gidip geliyor olmasıydı.

Selanik Metropoliti Anthimos yumuşak tonlarda da olsa PASOK'un bu kararına karşı olduğunu belirtirken, PASOK Milletvekili Maria Damanaki, Anthimos'un bu açıklamasına cevaben, PASOK'un bu seçimle tüm vatandaşlara eşit davrandığını kanıtladığını belirtti. Damanaki, Kilisenin siyaset dışında kalma geleneğine uyacağını umduğunu söyledi.

Milli Savunma Bakanı Vangelis Meymarakis, PASOK'un neden bayram yaptığını anlayamadığını, zira Yunan vatandaşlarının ezelden beri eşit olduğu yorumunu yaparken, Dışişleri Bakan Yardımcısı Evripidis Stilianidis ve Rodop Milletvekili İlhan Ahmet ise yorum yapmaktan kaçındılar.

YDP saflarından beklenmedik ve en "sıcak" açıklama ise Atina Belediye Başkan adayı Nikitas Kaklamanis'ten geldi. Adıgeçen, Papandreu'nun çok az kişinin cesaret edebileceği bir şeyi yaptığını, ancak bunun kendisine politik bir yararı olup olmayacağını bilemediğini söyledi.

Atina Hukuk Fakültesi mezunu olan Gülbeyaz Karahasan, avukatlık lisansını 2004 yılında aldı. Athina Ioakimidu'nun yanında stajını tamamlayan Karahasan, şu anda kendi bürosuna sahip. Karahasan, PASOK Mustafçova (Miki) Teşkilatında 2. sekreterlik görevi de yaptı.

Adıgeçen, azınlığın oldukça tutucu üyelerinden biri olup, yasal olarak tayin edilmiş Müftü Mehmet Emin Şinikoğlu ile iyi ilişkilere sahip. Bu durumda Mehmet Emin Aga ile ilişkileri iyi değil. Esasen azınlığın radikal üyelerinin kendinden hoşlanmamasının nedeni de bu.

Giannis Giankinis




Elefthero Vima – Gümülcine

6 Mayıs 2006


PASOK Miletvekili Maria Damanaki, Gülbeyaz Karahasan'ın İskeçe-Kavala-Drama Genişletilmiş İller Başkanlığına adaylığı konusunda sadece Kilise değil, bazı Bakanlardan da tepkiler geldiğinin belirtilmesi üzerine, bu seçimin halk tarafından değerlendirileceğini, ancak bahsekonu seçimin Yunanistan için önemli olduğunu, AB'ye ne kadar açık olduklarını gösterdiklerini ve bu kararın ülkenin geleceği ile ilgili olduğunu söyledi.

Makedonya-Trakya Bakanı Yorgos Kalancis ise bir radyoya yapmış olduğu açıklamalar sırasında, bahsekonu bayanın, "Helen Müslümanı" olduğunu açıklaması durumunda bir sorun olmayacağını belirtti. Bakan Kalancis, "doğru ifade bu mudur?" sorusuna cevaben ise şunları belirtti:

"Hayır, bu hepimizin söylediği bir husustur. Bunu açıklarsa sorun kalmaz. Süpervaliliği kazandığını farzedelim. 25 Mart Bayramında (ÇN.-Yunanistan'ın Türkiye'den bağımsızlığını kazanışı) yanımda duracak mı? Bu konunun kanımca siyasi uzantısının haricinde milli bir uzantısı da vardır. PASOK'un bu seçimi, mağlubiyetin seçimidir."

Selanik Belediye Başkanı Vasilis Papageorgiu ise kendisinin bir sorunu olmadığı, herkesin Yunanlı olup, eşit haklara sahip olduğu yorumunu yaparken, PASOK Selanik Milletvekili Yannis Magriotis ise Gülbeyaz Karahasan'ın adaylığını çok olumlu olarak değerlendirdi.




Hronos – Gümülcine

6 Mayıs 2006

FAVORİ İSİMLER KENDİLERİNİ KENARA İTİLMİŞ HİSSEDİYORLAR

Papandreu'nın hareketi "falso" olarak değerlendiriliyor.


PASOK'un İskeçe-Kavala-Drama valileri listesi yine de oldukça güçlü, Gülbeyaz'ın adaylığı ise azınlık oylarına yönelik.

Gökçepınarlı "Pomak" kökenli avukatın adaylığı gerçekten de herkesi şaşırttı. Bahsekonu kişinin adaylığı konusunda ilk anlarda bir çekince mevcuttu. Ancak televizyonların sabah programlarında Kavala ve Drama gibi tamamen Hristiyan nüfusun yaşadığı illerde "Müslüman" bir aday gösterilmesinin yanlışlığı vurgulanırken, bu seçime destek verenler de vardı.

Bu arada, İskeçe'de, Gülbeyaz'ın adaylığının bir bumerang etkisi yaratmaması için, Papandreu'nun ilk tepkilerden sonra adaylığı geri çekeceği yorumları yapılıyor.

Genç aday Karahasan, Yunan eğitimi almış ve İskeçe'de bir avukatlık bürosu var. Adıgeçen, evli, bir çocuk annesi ve "Müslümanların" yaşam tarzından tamamen farklı, batı tarzı bir yaşam sürüyor. Karahasan, bir buçuk yıl kadar önce PASOK saflarına katıldı ve Mustafçova (Miki) PASOK Teşkilatında koordinatörlük görevine yükseldi.

"Pomak" kökenli genç adayın "Müslüman" halkı birleştirip birleştiremeyeceği veya sadece İskeçe'de "Müslümanlar" gözönüne aldığında diğer illerdeki Hristiyanların bir tepkisine yol açıp açmayacağı ise şimdilik bilinmiyor. Son olarak, Gülbeyaz Karahasan'ın PASOK içinde tanınan biri olduğu, adıgeçenin, Maria Damanaki'nin "Pomak" köylerine ziyareti sırasında kilit rolde olduğu da belirtiliyor.

İskeçe PASOK Milletvekili Sguridis, Karahasan'ın adaylığı ile ilgili yorum yaparken, bunun olumlu bir adım olduğunu belirtti. Sguridis, Atina basınındaki olumsuz yorumlara cevaben, bu kişilerin uzakta olduklarını, istediklerini yazabileceklerini, kendilerinin ise bölgenin sorunlarını daha iyi bildiklerini belirtti. Kendilerinin "Müslümanlarla" bir arada yaşadıklarını ve bölgenin kalkınmasına birlikte katkıda bulunacaklarını belirten milletvekili, bu adaylığın, bölgede duyulan savaş çığlıklarına karşı bir barış mesajı olduğunu sözlerine ekledi.

İskeçeli avukat Athanasios Ksinidis ise Karahasan'ı tanıdığını ve adaylığını olumlu karşıladığını belirtirken, komşu illerden fazla bir tepki olmayacağına inandığını söyledi.

İskeçe Barosu Başkanı Konstantinos Gunaris kendisinin tepkiler konusunda bir yorum yapamayacağını, Karahasan'ın da diğer Yunan vatandaşları gibi aday olabileceğini belirtirken, avukat Orhan Hacıibram, "Pomak" kökenli Gülbeyaz'ın adaylığını PASOK'un bugüne kadar rastlanmayan bir kararı olduğunu, gelişmeleri izleyeceklerini belirtti ve genç meslektaşına başarılar diledi.




Hronos – Gümülcine

6 Mayıs 2006


PASOK Başkanı Papandreu'nun İskeçe-Kavala-Drama Genişletilmiş İller Başkanlığına aday olarak İskeçe Barosu avukatlarından Gülbeyaz Karahasan'ı göstermesi bomba etkisi yarattı.

Papandreu'nun bu adımının amacının ne olduğunu, ya da Papandreu'nun nedenleri az çok bilinen arzularının ne kadar gerçekleşebileceğini Doğu Makedonya-Trakya bölgesindeki PASOK yetkilileri bile yorumlayamadı.

İskeçe, Kavala ve Drama'da yetkileri elinde bulunduran PASOK ileri gelenlerinin sert tepkilerine bakılırsa, PASOK üyeleri, yetkili kurum ve kuruluşlara danışılmadan bu kararın nasıl alındığı, girişimin kimin tarafından yapıldığı konusunda merak içindeler.

Geçen seçimlerde azınlıkta "Hristiyan adaylara oy yok!" gibi bir slogan hakim olmuşken, şimdi bu "açılımlar" niye? Durum bu iken, Hristiyanlar neden azınlıktan birine oy versinler?

Aslında konu çok hassas ve Papandreu'nun bu hareketle nereye varmak istediği de yoğun tartışmalara neden oluyor. Gerçekten de zor bir oyun oynanıyor; anılan oyun her ne kadar bölgede barış ve uluslararası bir mesaj içerse de, başarılı olamayacak ve sonuçları kısa süre sonra görülecek. Bunun nedeni de Papandreu'nun seçimini doğru kişiden yana kullanmamış olması değil. PASOK Başkanı sadece bahsekonu kişiyi yanlış pozisyona getirdi.

Anılan seçimin sonuçları ve tepkiler sadece Karahasan'ın aday olduğu illerde değil, (Batı) Trakya, dolayısıyla tüm Yunanistan'da görülecek. Ayrıca, Kavala ve Drama'nın, aleyhlerine sonuçlanabilecek böyle bir oyunda yer almak istemeyecekleri herkesçe biliniyor.




Paratiritis – Gümülcine

6 Mayıs 2006


İskeçe, Kavala ve Drama "Yeşil" Vali adaylarının isimleri açıklandı. Buna göre Drama Valiliğine eğitimci Hristoforos Korifidis, Kavala Valiliğine avukat Dimitris Papuçis, İskeçe Valiliğine de eğitimci Fotis Karalidis aday gösterildiler.

Elimize ulaşan ilk bilgilere göre Karalidis'in adaylığı azınlıktan çok sayıda kişide rahatsızlık yaratmış. Öğrenildiğine göre, adıgeçenin, çoğunluğu PASOK'tan olan Mustafçova (Miki) Belediye Meclis Üyelerinin neredeyse tamamı hakkında açtığı dava İskeçe mahkemelerinde bekliyormuş.

Dün yapılan şu yorum her şeyi açıklıyordu: "Bizi savcının önüne sürükleyen birine oy vermemizi mi bekliyorsunuz?"

Giannis Giankinis




Makedonia Tis Kiriakis – Selanik

7 Mayıs 2006

TRAKYA'DA OYUN SERTLEŞİYOR.


Gülbeyaz Karahasan Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosluğu'nun nüfuzunda olmasa da, ona cephe alanlardan değil

Bölge milletvekillerinden biri, Papandreu'nun bu seçimini yorumlarken, Genişletilmiş İller Başkanlığını kazanıp kazanamayacaklarını bilmediğini, buna rağmen bu kararın ülkenin yararına olduğunu söyledi. Aynı milletvekili, Başkanlığın kazanılamaması durumunda bunun kendilerini teselli edici bir durum olup olmadığını zamanın göstereceğini de sözlerine eklemeyi ihmal etmedi.

Bu arada Papandreu'nun 28 yaşındaki bayan avukatı aday olarak göstermesinin ardında üç nedenin yattığı yorumları yapılıyor.

Bunlardan birincisi, PASOK'un yasalar ve haklar önündeki eşitlik (isonomia - isopolitia) ilkesine bağlı olduğunu göstermesi.

İkincisi, YDP'nin de baskısıyla Genişletilmiş İller Başkanlığı sistemini getiren PASOK, artık bu sistemin miadını doldurmuş olduğunun farkında. Bilindiği gibi, Genişletilmiş İller Başkanlığı Sistemi, azınlığın küçük de olsa vali seçme ihtimalini ortadan kaldırmak için getirilmişti. Ancak devlet, meşhur bariyerlerin kaldırılması, azınlık çocuklarına üniversitelere girişte özel kontenjan sağlanması ve bir dizi başka önlemle, azınlığın izolasyonuna son vermişti.

Üçüncüsü ise, PASOK Başkanının kadınların da siyasete katılması konusundaki ısrarı ile ilgili.

Tepkiler

PASOK Başkanı Papandreu'nun bu seçimi, PASOK içinde olduğu kadar, azınlık içinde de şaşkınlığa neden oldu. Bunun yanında tutucu kesimlerden sert tepkileri de tetikledi. Makedonya-Trakya Bakanı Kalancis, Gülbeyaz Karahasan'dan "Yunanlı" olduğunu açıklamasını isterken, PASOK Milletvekili Stelyos Papathemelis gelecekte Yunanlılıktan uzaklaşma tehlikesinden bahsetti. Selanik Metropoliti Anthimos ise, kararı seçmenlerin vereceğini söyledi.

Aksine, Selanik Belediye Başkanı Papayorgopulos ve Atina Belediye Başkan adayı Nikitas Kaklamanis'in yorumları ise daha olumlu oldu.

Esas zorluk, bahsekonu adaylığın "Müslüman" nüfusça kabulünde yatıyor. Papandreu, "Müslümanlarca" zor kabul edilen genç ve tecrübesiz bir kadını aday olarak öne sürmekle zor yolu seçti. Bunun yanında, Gülbeyaz'ın Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosluğu'nun nüfuzunda olmadığı, ancak bunun, ona karşı cephe aldığı anlamına da gelmediği yorumları yapılıyor. Esasen bu durum, azınlıkta ipleri ellerinde tutmaya alışmış çevrelerde, adıgeçen hakkında olumsuz izlenimler oluşmasına neden oldu.

Azınlığın oyları kritik

Esasen PASOK, İskeçe-Kavala-Drama Genişletilmiş İller Başkanlığının favorisi değil. 1994 yılında İskeçe ve Drama'da kaybetmesine rağmen, Kavala'dan gelen oylar sayesinde süpervaliliği kazanmış, ancak 1998 yılında kaybetmiş, 2002 yılında ise bu mağlubiyet hezimete dönüşmüştü. Bu mağlubiyette, azınlık oylarının YDP'ye dönmesinin de büyük payı olmuştu.

Bu yarışta belirleyici unsurlardan birinin yine azınlık oyları olması bekleniyor. Siyasi yorumcular, bir tahmin yapmak için henüz erken olduğunu, bu konuda Gülbeyaz'ın yetenekleri kadar, Türk-Yunan ilişkilerinin de önemli rol oynayacağı yorumlarında bulunuyorlar.

Türk Provokasyonları

Bu arada Gülbeyaz Karahasan'ın adaylığı Türk basınında da yer aldı. Takis Berberakis'in Atina'dan geçtiği haber, "Milliyet "gazetesinde "PASOK'tan Türk asıllı Vali Adayı" başlığıyla yer aldı. Anılan haberde, PASOK'un "Batı Trakya'dan" "Türk" kökenli bir bayanı aday olarak destekleyeceği belirtildi.




I Gnomi – Dedeağaç

8 Mayıs 2006


PASOK'un "Müslüman" avukat Gülbeyaz'ı süpervaliliğe aday olarak göstermesinden sonra bir bardak suda fırtınalar koparıldı. Bazı kişiler adıgeçenin adaylığını istemiyor olsalar bile, olayı o hale getirdiler ki, Karahasan daha da tanındı. Ne de olsa reklamın iyisi kötüsü olmaz.

Bu arada Makedonya-Trakya Bakanı Kalancis, Papandreu'nun, seçimlerde hezimete uğradıktan sonra hesap vereceğini söylemiş. Yavaş gidin sayın Bakan, Papandreu sadece bizden farklı olan bir insanımıza güvendi diye hesap mı verecek?

Öte yandan Selanik Metropoliti Anthimos, içten içe bunu kabul edemediğini, ancak bu hareketin doğru olup olmadığı kararını bölge halkının oylarının belirleyeceğini söylemiş. Sayın Metropolit, eğer bölge halkının oyları neyin doğru neyin yanlış olduğunu belirliyor olsaydı, o zaman bugün görevde olan pek çok kişinin evinden dışarı çıkamamaları gerekirdi.