ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF, BM İnsan Hakları Konseyi 20. Oturumu’nda Batı Trakya Türk kadınlarının sorunlarını dile getirdi

21.06.2012
ABTTF: Batı Trakya Türk kadınları ekonomik ve siyasi yaşamda pekçok zorlukla karşılaşıyor

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF), Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi 20. Oturumu’na “Batı Trakya Türk Azınlığı üyesi kadınların Yunanistan’ın ekonomik ve siyasi yaşamına tam ve etkin katılımları sorunu” başlıklı bir yazılı bildiri sundu. Yazılı bildiride ABTTF , Batı Trakya Türk Azınlığı üyesi kadınların durumu ile bu kadınların kamusal ve siyasi yaşama katılımlarında karşılaştıkları zorlukları dile getirdi.

Ekonomik kriz en çok Makedonya-Trakya’yı etkiledi, Türkler çalışmak için yurtdışına gitti

Yunanistan’da en yüksek işsizlik oranının Makedonya-Trakya bölgesinde görüldüğünü ifade eden ABTTF, Ocak 2012’de Makedonya-Trakya’da işssizlik oranının yüzde 22.6 olduğunu belirtti. ABTTF, derin ekonomik kriz ortamında Batı Trakya Türk Azınlığı’na üye kadınlar dahil tüm azınlık üyelerinin ekonomik koşullarının kötüleştiğini belirtti. ABTTF, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği ve Batı Trakya Kadın Platformu’nun ortaklığında 18-19 Mayıs 2012 tarihinde Yunanistan’da düzenlenen Batı Trakya Türkleri Kadın Kurultayı’nda Batı Trakya Türk Azınlığı’na üye kadınların ekonomik krizin etkisini tartıştıklarını ifade etti. ABTTF, ekonomik kriz nedeni ile pekçok Türk gencinin yurtdışına çalışmaya gittiklerini, bu durumun bölünmüş ailelere yol açmakla birlikte ailede kadının üzerine ek bir yük getirdiğini belirtti.

Türk kadınları yerel düzeyde yüzde 50 kadın kotası istiyor

Yazılı bildiride ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığı üyesi kadınların siyasi yaşamda da çeşitli zorluklar ile karşılaştığını belirtti. Yerel seçimlerde seçim listelerinde 1/3 oranında kadın kotası getirildiği ifade eden ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığı’na özel bir kota oluşturulmadığından yalnızca çok az sayıdaki Türk kadının yerel düzeyde aktif olarak yer alabildiğini söyledi. Ulusal düzeyde ise bağımsız adaylar için de geçerli olan yüzde 3 kotası nedeni ile Batı Trakya Türk Azınlığı’nın çoğunluk partilerinden aday olmak durumunda kaldığını, bu şartlar altında azınlık kadınları için siyasi yaşamda yer almanın daha da zor olduğunu belirtti.

Yazılı bildirinin sonunda ABTTF, Batı Trakya Türkleri Kadın Kurultayı Sonuç Bildirisi’nde kadınların ekonomik ve siyasi yaşama daha fazla katılma istemiyle dile getirdikleri talepleri sıraladı. ABTTF, kurultaya katılan kadınların yerel düzeyde yüzde 50 kadın kotası, ulusal düzeyde ise yüzde 3 seçim barajının bağımsız adaylar için kaldırılmasını istediklerini belirtti.

*Fotoğraf: www.ohchr.org
GALERİ