ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan 240 İmam Yasası konusunda ABTTF’ye cevap verdi

27.03.2013
ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu: Batı Trakya Türk Azınlığı’nın tüm temsilcileri ve halk yasaya hayır derken ülkemizi yönetenler tepkimizi hiçe sayarak yasanın bizim çıkarımıza olduğunu iddia ediyor

Yunanistan, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF)’nun Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne 240 İmam Yasası ile ilgili sunduğu yazılı bildiriye cevap verdi. BM İnsan Hakları Konseyi 22.Oturumu’na sunduğu bildiride Batı Trakya Türk Azınlığı’nın din alanındaki özerkliğini ortadan kaldırmaya yönelik 3536/2007 sayı ve tarihli yasa ile bu yasada Ocak 2013’te yapılan ek düzenlemeye(4115/2013) olan tepkisini dile getiren ABTTF’ye cevaben Yunanistan BM Cenevre Daimi Temsilciliği, Yunanistan’ın Müslüman azınlığın ihtiyaçlarına cevap veren ileriye dönük politikası çerçevesinde yasayı uygulamaya koyduğunu ifade etti.

Yunanistan: ABTTF’nin iddiasının aksine Yunanistan Müslüman azınlığın ihtiyaçlarına cevap veren ileriye dönük bir politika uyguluyor

4115/2013 sayı ve tarihli ek düzenleme ile ilgili olarak Yunanistan, yasa ile devlet okul sistemini seçen azınlık öğrencilerinin yararına olacak şekilde Trakya’daki Yunan devlet okullarında Kur’an-ı Kerim’in öğretilmesinin mümkün kılındığını ifade etti. İkinci nokta olarak Yunanistan, Kuran’ı öğretecek Müslüman hocaların yani imamların tamamıyla Müftü(atanmış), saygın bir Müslüman akademisyen ve Müslüman bir teolojistin de bulunduğu yetkin 5 kişilik komite tarafından şeffaf ve kapsayıcı bir prosedür ile seçileceğini kaydetti. Yunanistan, devlet okullarında Kuran eğitimi verecek olan öğretmenlerin yani imamların sosyal sigorta yardımları dahil düzenli ve yasal maaş alacaklarını söyledi, bu kişilerin krizin bu dönemlerinde toplumdaki seviyelerinin gelişeceğini ve bu kişilerin değişken ve belirlenmemiş gelir kaynaklarına bağlı kalmayacaklarını not etti. Bununla birlikte Yunanistan, Kuran öğretmenlerinin yani imamların bu plana katılım konusunda özgürce seçimde bulunma hakkına sahip olduklarını, eğer bu uygulamaya dahil olmak isterlerse de bu kişilerin şeffaf bir prosedür izlenerek seçileceğini kaydetti. Aynı şekilde Yunanistan bu durumun devlet okullarında Kuran dersinin öğretilmesinde de geçerli olduğunu azınlık çocuklarının bu derslere katılıp katılmama konusunda özgür olduklarını iddia etti.

Yunanistan: “Müslüman azınlık en yüksek uluslararası standartlar tarafından korunuyor”!

Yunanistan, Müslüman azınlık üyelerinin Lozan Barış Antlaşması, Yunan anayasası ve Avrupa Birliği müktesebatının hükümlerine uygun olarak en yüksek uluslararası standartlar tarafından korunduğunu iddia etti. Müslüman azınlık üyelerinin kanun önünde eşitlik prensibinden herhangi bir ayrım yapılmadan yararlandıklarını söyleyen Yunanistan, bölgede bulunan her iyi niyetli ziyaretçinin Müslüman ve Hristiyanların uyum, işbirliği ve karşılık saygı içerisinde yaşadığı bir toplum göreceklerini söyledi. Azınlık politikası konusunda yapıcı eleştirilere açık olduğunu belirten Yunanistan, her fırsatta taraflı ve önyargılı bir şekilde gerçeklerle bağlantısı olmayan konuları dile getiren kampanyayı kabul edemeyeceklerini belirtti.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Batı Trakya Türk Azınlığı’nı Yunan parlamentosunda temsil eden Türk milletvekillerimiz, azınlık tarafından seçilmiş müftülerimiz hatta devlet tarafından tayin edilmiş müftüler, yerel düzeyde görev yapan Türk temsilciler ve Batı Trakya Türk halkı 240 İmam Yasası’na ve bu yasada yapılan ek düzenlemeye “hayır” derken yalnızca ülkemizi yönetenler bu yasanın bizim çıkarımıza olduğunu söylüyorlar. Yasaya ve ek düzenlemeyi İslam İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Halkları Federal Birliği(FUEN), Sosyal Uyum için Avrupa Müslüman Girişimi(EMISCO), 240 İmam Yasası’nın din ve vicdan özgürlüğünü tehdit ettiğini ifade ettiler, yasayı eleştirdiler. Ancak Yunanistan ısrarla ülkesindeki Batı Trakya Türk Azınlığı’nın günlük yaşamını doğrudan etkileyecek bu konuda azınlığın görüşünü almadan, tepkisini hiçe sayarak tek taraflı ve dayatmacı bir politika izlemeye devam ediyor.” açıklamasında bulundu.

Yunanistan’ın cevabına http://daccess-dds-ny.un.org/doc/UNDOC/GEN/G13/117/64/PDF/G1311764.pdf?OpenElement linkinden ulaşabilirsiniz.

GALERİ