ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Hronos Gazetesi’nden Tehdit

14.12.2006
Gümülcine’de yayınlanan aşırı sağcı Hronos Gazetesi, Türkçe yayınlanan Gündem Gazetesi’ni tehdit etti:

“... filler tepişirken, çimenlerin ezildiğini unutmasınlar; burada çimenlerden kastımız da insanlar, evler tarla - torba, mal - mülktür. Koruyucular Yunanistan'ı kimin sevdiği ve kimin kuyusunu kazdığı ve kötülüğünü istediğini bildiklerinden dolayı öyle dayılanmasınlar!” [1]

Batı Trakya Türk Azınlığı üyeleri, bölgelerinde yayınlanan aşırı sağcı gazetelerin, azınlığın Türk kimliğini reddeden, azınlığı bölmeye yönelik hakaret dolu yayınlarına öteden beri alışılagelmişlerdir. Ancak Gümülcine’de yayınlanan aşırı sağcı Hronos Gazetesi’nin geçen hafta yayınlamış olduğu haberlerle, gerçekleri de çarpıtarak, işi tehdit boyutuna vardırması Batı Trakya Türk Azınlığını derin bir endişeye sevketti.

Aşırı sağcı Hronos Gazetesi, 7 Aralık 2006 günü yayınladığı yazıda yer alan tehditlerle, basın ilkeleri doğrultusunda yayın yapan ve tek suçu(!) Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını dile getirmek ve haklarını savunmak olan Gündem Gazetesi’ni hedef aldı.

Bu tehditlerden bir gün önce Gündem Gazetesi’ndeki bir haber, Hronos Gazetesi’nce çarpıtılarak okuyucularına sanki Yunanıstan’a karşı bir tehditmişcesine verildi. Gündem Gazetesi’nin haberine konu olan bir konuşmacının sözleri, Gündem Gazetesi yazarlarının elinden çıkmış gibi gösterilerek gerçekler saptırıldı. [2] Bu saptırmalar sonucu oluşturulan sözde dayanak noktasından yola çıkılarak, bir gün sonra yayınlanan başka bir yazıda da Gündem Gazetesi’ne tehditler savrulmuştur.

İnsan hakları savunucularını ve özgür basını susturmaya yönelik bu saldırıyı nefretle kınadıklarını belirten Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu “Bu tehditleri sadece Gündem Gazetesi’ne değil tüm özgür basına ve Batı Trakya Türk Azınlığı’na yapılmış sayıyoruz. Eminiz ki Yunan makamları özgür basına ve azınlığımıza yönelik bu tehditler karşısında kayıtsız kalmayacak ve gerekli önlemleri alarak, insan hakları savunucularına ve Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik bu tehditler hakkında gerekeni yapacaktır” dedi.

[1] http://www.xronos.gr/detail.php?ID=32038
https://www.abttf.org/html/index.php?link=detay&id=1024&grup=2&arsiv=0&l=tr#4

[2] http://www.xronos.gr/minority/detail.php?ID=32013
https://www.abttf.org/html/index.php?link=detay&id=1024&grup=2&arsiv=0&l=tr#3
GALERİ