ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Borçları silinecek olan Osmanlı-Türk vakıflarını kim yönetecek ?

30.04.2007
Witten, 02.04.2007
ABTTF Basın Bildirisi

Borçları silinecek olan Osmanlı-Türk vakıflarını kim yönetecek ?

Batı Trakya’daki Türk vakıflarını yıllarca keyfi olarak borçlandıran Yunan hükümeti şimdi bu borçları siliyor. Fakat borçları silinecek olan vakıfların yönetimi konusu hala açıklığa kavuştu-rulabilmiş değil

1967’deki cunta idaresiyle birlikte, yönetimi Batı Trakya Türk Azınlığının elinden alınan, ata yadigarı Osmanlı Türk vakıflarıyla ilgili sorunlar bir türlü tam anlamıyla çözülemiyor. Yunanistan’ın keyfi uygulamalarıyla 40 yıl-dır borçlandırılan ve ipotek altına alınan Batı Trakya’daki Türk vakıfları konusu geçtiğimiz günlerde yeniden Yunan Hükümeti gündemine geldi. Yunan Parlamento’sundan geçirilen yasayla, Türk azınlığa ait vakıfların borçlarının silineceği ve ipoteklerin kaldırılacağı açıklandı. 40 yıl sonra sahip olduğu haklardan yararlandırıla-cak olan vakıfların yönetimi ise hala açıklığa kavuşturulabilmiş değil.

40 yıldır yapılan haksızlığa kısmen son verildi

Yunanistan’ın, azınlık vakıfları politikasının ülkede yaşayan azınlıklara yaklaşımını da net bir şekilde ortaya koyduğunu belirten Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu,
„Cunta’nın başa gelmesinden sonra, gerek iki ülke arasında imzalanan anlaşmaları gerekse bu konudaki ulus-lararası hakları hiçe sayan Yunanistan, yönetimini azınlık insiyatifinden aldığı vakıfları ayrıca bir de devlete vergi ödemek zorunda bırakmıştı. Parlamento’dan geçen yasayla azınlığımıza yönelik yapılan bir çalışma gibi gösterilen şey, aslında 40 yıldır yapılan haksızlığa kısmen son vermektir. Kısmen diyoruz çünkü yöneticilerini halkın seçmediği vakıflar hala Batı Trakyalılar için hiç bir etkinliği olmayan kurumlardır. Ülkemiz Yuna-nistan’ın en azından bu konudaki iyi niyetini sonuçlandırarark vakıflar sorununu tamamen çözmesini bekliyoruz “ diye konuştu.

Bu sorunu her fırsatta dile getiren Habipoğlu, Lozan Anlaşması’nın 40.maddesine göre, Yuna-nistan’daki Müslüman azınlığın, masrafları kendisine ait olmak üzere, her türlü hayır kurumlarıyla dinsel ve toplumsal kurumları, okulları kurmak, yönetmek ve denetlemek hakkı olduğunu belirterek, „Yapıları itibarıyla toplumların en önemli kurumlarından olan vakıflar, hala kimlik mücadelesi veren Batı Tra-kya’daki soydaşlarımız için daha da büyük anlam ifade etmektedir. Yunanistan, haklarının verilmesi konusunda azınlığımızı oyalamaktan vazgeçmeli“ diye konuştu.

Dışişleri Bakanı söz vermişti

Başta Batı Trakya’daki Türk azınlığı temsilcileri olmak üzere, Avrupa Konseyi ve Türkiye’deki politi-kacılar tarafından sürekli gündeme getirilen, Yunanistan’daki Türk vakıfları sorunu, en son Şubat ayı içerisinde Batı Trakya’ya resmi bir ziyarette bulunan Yunanistan Dışişleri Bakanı Bakoyanni tarafından ele alınmıştı.

Bakoyanni, Batı Trakya’yı ziyareti çerçevesinde, azınlık vakıflarının vergi borçlarının silineceğini ve bu borçlardan kaynaklanan ipoteklerin de yeni yasal düzenlemeler yapılarak kaldırılacağını ve vakıfların gayrı menkulleri için vergiden muaf olacaklarını bildirmişti.
GALERİ