ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya sorunu TRT-INT’te değerlendirildi.

24.06.2007
Witten, 18.06.2007

ABTTF Basın Bildirisi

Batı Trakya sorunu TRT-INT’te değerlendirildi.

7 Haziran Perşembe günü TRT-INT’te yayınlanan Bizim Sesimiz programında Batı Trakya sorunu konuşuldu. Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Başkanı Halit Habipoğlu ve Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Erol Kaşifoğlu’nun katıldığı programda 19. madde başta olmak üzere Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunları değerlendirildi.

19. madde mağdurları için siyasi baskı gerekiyor.

Programda ağırlıklı olarak 19. madde sorunu ve mağdurların durumu konuşuldu. ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu programda 19. madde mağdurlarının vatandaşlıklarının iade edilebilmesi için siyasi baskı oluşturulması gerektiğini ifade ederek ABTTF’nin son yıllarda buna yönelik yürüttüğü lobi faaliyetlerini anlattı. Strasbourg’da AKPM nezdindeki girişimleri anlatan Habipoğlu ilk olarak Türk milletvekilinin AKPM Dönem Başkanlığı Dışişleri Bakanı’na soru önergesi vererek konuyu gündeme taşıdığını ve bu yılda Letonyalı parlamenter Boriss Cilevics’in hazırlamış olduğu ve 20 parlamenterin imzasıyla sunulan önerge ile konunun yeniden gündeme geldiğini açıkladı.

Ülkemiz bizi tehlike olarak görmekten vazgeçmelidir.

Habipoğlu bizler gibi aynı kaderi paylaşan Avrupalı azınlıkların oluşturduğu FUEN’e üyeliklerinin gerçekleştiğini belirterek ABTTF’nin lobi faaliyetlerine devam edeceğini vurguladı. Ülkemiz Yunanistan’ın bizleri hala bir tehdit unsuru olarak görmeye devam etmesinin rahatsızlık verici olduğunu ve bizleri üzdüğünü vurgulayan Habipoğlu “ülkemizin insanları çoğunluk ve azınlıktan oluşmaktadır. Bu insanlar Türk, Makedon, Ulah, Arnavut gibi farklı kimliklere sahip Müslüman, Ortodoks, Katolik, Yahudi inancına sahiptirler. Hepsi de ülkemiz Yunanistan’ın kalkınması için çalışmaktadırlar. Dolayısıyla ülkemiz bizleri bir tehdit unsuru olarak görmekten artık vazgeçmelidir” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin farklı yörelerinden insan portrelerinin gösterildiği programın sonunda vatandaşlıklarını kaybeden Batı Trakyalı Türklerin vatandaşlıklarını geri alabilmeleri için yapılan çalışmaların devam ettiği belirtildi. Halit Habipoğlu bu konuda ABTTF’ye başvurulabileceğini ve Batı Trakyalılara yardımcı olacaklarını açıkladı. Progarm sonunda ABTTF’nin iletişim adresleri verilerek 19. madde mağduru Batı Trakyalıların ABTTF’ye başvurmaları gerektiği belirtildi.
GALERİ