ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunan okullarındaki ders kitapları gündemden düşmüyor.

03.08.2007
Yunanistan’da ders kitaplarının yenilenmesi ile ilgili tartışmalar gündemden düşmüyor. Yeni eğitim-öğretim yılının başında, ilkokulların 6. sınıfında okutulan tarih kitaplarından Yunan mitolojisine ait hayali kahramanları anlatan bölümler ve Türk düşmanlığı içeren bölümler çıkarılmıştı. Bu kararın ardından başta Yunanistan Kilisesi olmak üzere aşırı Yunan milliyetçisi çevreler tepki amacıyla gösteriler düzenlemeye başlamışlardı.

Hronos gazetesi eski tarih kitaplarını ücretsiz dağıtıyor.

Gümülcine’de yayın yapan aşırı milliyetçi Hronos gazetesinin eski tarih kitaplarını okurlarına ücretsiz dağıttığı ortaya çıktı. Müfredattan kaldırılan eski tarih kitaplarının Smirniotakis Yayınevi tarafından tekrar basıldığı ve Hronos gazetesi tarafından Nisan ayından bu yana ücretsiz dağıtıldığı bildirildi. Yunanistan’daki milliyetçi çevreler yeni tarih kitaplarında Yunan milli bilincinin zayıflatıldığını ve yeterince yurtsever olmadıkları için okullardan çekilmesini talep ediyor.

Kilise Türk düşmanlığını körüklüyor.

Yeni kitapların okullardan çekilmesini kilise de destekliyor. Yunanistan Kilisesi Başpiskoposu Hristodoulos yaptığı açıklamada yeni ders kitabının hazırlayıcılarını tarihi gerçekleri Türk-Yunan dostluğu adına kurban etmekle suçlayarak yeni protestoların devam edeceği tehdidinde bulundu. Hristodoulos yeni tarih ders kitabında Osmanlı döneminde Yunan kimliğinin korunmasında kilisenin oynadığı rolün küçümsendiğini belirterek bunun Yunan ulusu için bir hakaret olduğunu savundu.

Atina’daki Çocuk Enstitüsü’nün eğitimcilerinden Papagrigoriou ise eski kitaplarda kaldırılan bölümlerin bilimsel olmadığını belirterek düşmanlık hisleriyle dolu gençler yetiştirmemek amacıyla kitapların yenilendiğini açıkladı.

Bilindiği üzere Mart ayı içerisinde fanatik Yunanlı gruplar karşı çıktıkları yeni tarih ders kitaplarını okullara yaptıkları baskınlarla toplamışlar ve imha etmişlerdi. Türk düşmanlığını pompalamak isteyen bazı çevrelerin kitaplar üzerinden başlayan tartışmaları kullanarak gerginliği arttırmaya çalıştıkları iddia ediliyor. Tarih kitaplarının yenilenmesi çalışmasınında artan milliyetçi tepkilere takıldığı belirtildi.


GALERİ