ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Miçotakis: Hukukun üstünlüğü uygulanmadığı sürece adil bir kalkınma olamaz

02.07.2024

ABTTF Başkanı: “Miçotakis’e katılıyorum, hukukun üstünlüğü bir bütün olarak uygulanmadığı sürece adil bir toplum, adil bir kalkınma ve eşit demokrasi yaratmak mümkün olmaz. Bu nedenle yine, yılmadan çağrımızı yineliyorum. Ülkemiz Yunanistan dernek kurma özgürlüğümüzün ihlaline son vermeli, AİHM kararlarını ivedilikle ve tam olarak uygulamalı”

Ülkemiz Yunanistan’ın Başbakanı Kiryakos Miçotakis, İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD)’nın 25 Haziran 2024 tarihinde “Rüşvetle Mücadele Sözleşmesinin Uygulanması Aşama 4 Raporu İki Yıllık Yazılı Takip Raporu: Yunanistan” başlıklı rapora ilişkin olarak yaptığı açıklamada hukukun üstünlüğü uygulanmadığı sürece adil bir kalkınma olamayacağını söyledi. 

Miçotakis, yolsuzlukla mücadele, basın özgürlüğü, halk sağlığı, iklim değişikliğinin zorlukları dahil olmak üzere pek çok başlıkta kaydedilen ilerlemenin değerlendirildiği OECD raporunda Yunanistan’a yapılan 49 tavsiyeden 38’inin uygulandığının ifade edildiğine dikkat çekerek doğru yönde ilerlediklerini söyledi. 

Miçotakis, OECD raporunun uluslararası standartlara dayalı, doğru, hızlı çalışan bir hukuk devleti, kurumlar, kanunlar ve adalet olmadan ekonominin adil gelişmesinden söz edemeyeceğimize olan inançlarını teyit ettiğini belirtti. Bu bakımdan Miçotakis, Yunanistan'ın uluslararası açıdan cazip bir ekonomi olma arayışında, hukukun üstünlüğünü geliştirmek için attıkları yasal ve siyasi girişimlerin doğru olduğunu söyledi. 
Konuya ilişkin olarak ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu, “Başbakanımız Miçotakis’in hızlı bir biçimde hukukun üstünlüğü uygulanmadığı sürece adil bir kalkınmanın olamayacağı yönündeki açıklamasını çok önemli buluyoruz. Zira hukukun üstünlüğünün bir ülkedeki demokrasi ve insan haklarının garantisi olduğunu biliyoruz. OECD raporunda yargının yürütmeden gerçek bağımsızlığını vurgulayan, hukuk ve ceza adaletindeki hakimler ve savcılar için Etik Şartının ve hükümet üyeleri için Etik Kurallarının daha da güçlendirilmesi tavsiyesinde bulunduğunu da hatırlatmak isterim. Bu konuda Bekir Usta dava grubu ile bilinen dernek kurma özgürlüğümüzün ihlal edildiği üç davada ülkemizde 16 yıldır AİHM kararları uygulanmayı bekliyor, ancak ülkemiz bu kararları ısrarla uygulamayıp süreci uzatmaya yönelik adımlar atıyor. Miçotakis’e katılıyorum, hukukun üstünlüğü bir bütün olarak uygulanmadığı sürece adil bir toplum, adil bir kalkınma ve eşit demokrasi yaratmak mümkün olmaz. Bu nedenle yine, yılmadan çağrımızı yineliyorum. Ülkemiz Yunanistan dernek kurma özgürlüğümüzün ihlaline son vermeli, AİHM kararlarını ivedilikle ve tam olarak uygulamalı” dedi. 

*Fotoğraf: www.anadoluimages.com  

GALERİ