ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

„Pomak köyleri“ terimi Batı Trakya Türk azınlığı tarafından tepkiyle karşılandı

15.08.2007
Yunanistan’da alternatif turizmle ilgili bir bakanlığın, „Pomak köyleri“ ifadesinin yer aldığı bakanlık kararının onaylanması, Batı Trakya Türk azınlığın tepkisine neden oldu.

İçinde „Pomak köyleri“ ifadesi geçen bakanlık kararı, başta Gülbeyaz Karahasan olmak üzere PASOK azınlık üyelerinin tüm karşı çıkmalarına rağmen onaylandı. Olaya tepki gösteren üyeler tarafından, karar-da sözedilen, İskeçe Dağlık bölgesinin din, kültür, örf ve ananeleri gözönüne alındığında „Pomak köyleri“ ifadesinin yanlış bir isimlendirme olduğuna dikkaet çekildi.

“Pomak köyleri” teriminin bakanlık kararlarında halihazırda yer aldığı şeklinde bir açıklama yapan İskeçe Valisi Yorgos Pavlidis, bundan kendisinin sorumlu olmadığını ve bunu değiştirmeye de yetkisi bulunmadığını belirtti.

Azınlığa çifte standart!

Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, Yunanistan’da yalnızca insan hakları ihlalleri olmadığını, bunun yanında azınlıklara karşı çifte standart uygulandığını belirtti. “Türk” kelimesinin her şekilde yasaklanmaya çalışıldığı ülkede, “Pomak” kelimesinin turizmele ilgili bir bakanlığın resmi kararlarında yer almasını şiddetle kınayan Habipoğlu, “Bölgedeki Türk azınlığı bırakınız ‘Türk’ kelimesini içinde ‘azınlık’ kelimesi geçen bir dernek bile kuramıyor. Bu derneklerin kurulmasına izin vermeyen resmi makamlar, neden olarak da bunun ayrımcılık yarattığını, halkın huzurunu bozduğunu ileri sürüyorlar. Şimdi aynı yetkililere sormak lazım; acaba kendi resmi kararları bu anlamda bir tehlike yaratmıyor mu?” diye konuştu.

Tüm bu sorunların Yunanistan’da yaşanan sorunları yeniden gözler önüne serdiğini belirten ABTTF Başkanı Habipoğlu, Yunanistan’ı ülkedeki azınlık politikasını bir an önce düzeltmeye çağırdı.


GALERİ