ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu İskeçe Türk Birliği’ni Ziyaret Etti

11.09.2007
Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu 9 Eylül 2007 Pazar günü İskeçe Türk Birliği’ni ziyaret etti. Geçen yıl İskeçe Müftüsü merhum Mehmet Emin Aga için düzenlene anma törenlerine katılmak üzere Batı Trakya’ya gelen Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu İskeçe Türk Birliği’ne de bir ziyarette bulundu. Büyükelçiyi derneğin girişinde İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, yönetim ve denetim kurulu üyeleriyle, çok sayıda İ.T.B üyesi karşıladı.

İ.T.B BAŞKANI OZAN AHMETOĞLU
İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu Büyükelçi Tahsin Burcuoğlu’nun ziyaretinde şunları söyledi: “Sayın Büyükelçim İskeçe Türk Birliği’ne ziyaretiniz bizi mutlu etmiştir, onur vermiştir. İskeçe Türk Birliği camiası adına şükranlarımı sunarım. Derneğimiz Batı Trakya Türklerinin kurduğu ilk sivil toplum örgütüdür. Bu yıl 80. yaşını kutlamaktadır. İskeçe Türk Birliği 80 yıldır İskeçe Türklerine ve Batı Trakya Türklerine kültür ve spor alanında hizmet etmenin dışında, bölgenin ve genel anlamda ülkenin kültürel zenginliğine de katkı yapmaktadır. Fakat derneğimiz 1983 yılından beri son derece haksız bir uygulamaya maruz kalmıştır. İsminde Türk kelimesi olan derneklerimiz ‘Batı Trakya’da Türk yoktur’ gerekçesiyle mahkemelerce resmi olarak kapatıldı. Biz bu kararı siyasi bir karar olarak nitelendiriyoruz. Ve haksız bir karar olarak görüyoruz. İskeçe Türk Birliği ve diğer derneklerimiz azınlığımıza hizmetin yanısıra bu bölgeye hizmet etmekte ve kültürel zenginliğe katkı sağlamaktadır. Durum böyleyken İ.T.B ve diğer derneklerimizin mahkemelerce kapatılması bir demokrasi ve hukuk ayıbıdır. Yaklaşık çeyrek asırdır süren bir hukuk mücadelesi vardır. Bu mücadele iç hukukun tüketilmesi nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde devam etmektedir. İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki davanın İskeçe Türk Birliği lehine sonuçlanacağına ve adaletin tecelli edeceğine inanıyoruz. Bu inancımızı hep koruduk ve koruyoruz. Mücadelemizin devam ettiği yaklaşık 25 yıllık dönemde Batı Trakya Türklerinin ve özellikle İskeçe Türkleri bu derneğe verdikleri destek gerçekten çok büyüktür. Bu fırsatla tüm soydaşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum ve şükranlarımı sunuyorum. Önümüzdeki günlerde Batı Trakya Türkleri için son önemli bir sınav var. 16 Eylül seçimleri. Bu seçimlerden azınlık olarak hak ettiğimiz güçle çıkmak zorundayız. Azınlığımızın nüfusu oranında mecliste temsil edilmesi çok önemlidir. Aksi halde demokrasinin işleyişinde bir sakatlık var demektir. İskeçe Türkleri iki dönemdir yani yaklaşık sekiz yıl boyunca mecliste temsilcisiz kaldı. Bir Türk milletvekilinin eksikliğini sekiz yıldır çekiyoruz. 16 Eylül seçimlerinde bu durum değişmeli ve İskeçeliler mutlaka azınlıktan milletvekili seçmeli ve meclise göndermelidirler. Bunun için de İskeçeliler bir bütün olmalı ve birlik beraberlik halinde çalışmalıdırlar.”

BÜYÜKELÇİ TAHSİN BURCUOĞLU
Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, İskeçe Türk Birliği’nde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Benim buraya ilk ziyaretim değil, daha önce de İskeçe Türk Birliği’ne gelmiştim. Batı Trakya Türk azınlığının en güzide sivil toplum kuruluşunun yargılamadaki bir süreç sonucunda hakkını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde aramak durumunda kalmıştır maalesef. En büyük temennim, derneğin sekseninci yılında dava İskeçe Türk Birliği lehinde sonuçlansın, adalet tecelli etsin ve derneğin tabelası asılsın. Bu karar eğer İskeçe Türk Birliği’nin lehine sonuçlanırsa, İskeçe Türk Birliği, Yunanistan’da da resmi olarak tanınırsa ve gönlümüzdeki statüsünü kazanırsa o zaman tabir yerindeyse derneğin yeniden açılışına eğer Atina’daysam mutlaka geleceğim. Arzumuz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi elini çabuk tutsun ve bu derneğe hakkını, hukukunu iade etsin. Batı Trakya ziyaretimin amacı bir yıl önce vefat eden rahmetli İskeçe müftüsü Mehmet Emin Aga için düzenlenen anma etkinliklerine katılmaktır. Tabii bu fırsattan istifade dernek yöneticileri, önde gelen simaları, siyasetçileri, yöneticileri de görme fırsatımız oldu. Genel anlamda bir görüş alışverişi yapma imkanımız oldu. Sağolsunlar partilerin adayları da bu toplantılarda bulundular. 16 Eylül seçimleri tüm Yunanistan için önemli bir seçim yarışı olacaktır. Türkiye olarak temennimiz Yunanistan’ın bu seçimlerden demokratik ortam içinde hükümetini tekrar kurabilmesi ve Türkiye’yle işbirliğine devam etmesi, sorunlu konularda masaya oturup nasıl bir çözüm bulabiliriz diye çaba sarfetmektir. Son dönemde Türk azınlık sadece Rodop ilinden bir milletvekiliyle temsil edildi. İskeçe 8 yıldır azınlık mensubu bir milletvekiliyle temsil edilemiyor. Temennimiz seçim süreci içinde İskeçe’deki azınlık unsurunun da kendi oylarıyla seçeceği bir azınlık milletvekilini Atina’ya göndermesidir. Yunan meclisindeki Türk milletvekillerinin sayısının artması aslında Yunan meclisini de zenginleştirecektir.”

Yapılan konuşmalardan sonra Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, İskeçe Türk Birliği’ndeki soydaşların sorularını yanıtladı.

Büyükelçi Burcuoğlu’na İ.T.B yöneticileri tarafından bazı hediyeler verildi. İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu’na ikinci dünya savaşı sırasında kundaklanan İskeçe şehir meydanındaki Pazaryeri Camii’nin bir tablosunu hediye etti. İ.T.B Asbaşkanı Ramadan Duban el işlemeli bir tepsi, İ.T.B Genel Sekreteri Mustafa Trampa geçtiğimiz aylarda düzenlenen Dr. Sadık Ahmet Futbol Turnuvasında şampiyon olan İskeçe Türk Birliği Futbol Takımının bir fotoğrafını ve İ.T.B yönetim kurulu üyesi ve spor koordinatörü Hüseyin Mehmet Usta da şampiyon takımın bir formasını Büyükelçi Tahsin Burcuoğlu’na hediye etti.

Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu’nun ziyaretine, Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Ahmet Rıza Demirer ve Başkonsolosluk çalışanlarıyla, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif ile bazı Danışma Kurulu üyeleri de eşlik etti.
GALERİ