ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Batı Trakya Türklerinin zaferi

11.10.2007
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) bugün açıkladığı kararda Evros Azınlık Gençliği Derneği davasında Yunanistan’ı mahkum etti. Evros Azınlık Gençliği Derneği’nin başvurusunu inceleyen AİHM „Yunanistan’ın örgütlenme ve dernek kurma hakkıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 11. maddesini ihlal ettiği“ görüşüne vardı. Evros Azınlık Gençlik Derneği’nin kurucu başkanı Hasan Bekir Usta 1995 yılında mahkeme tarafından derneğin kuruluş nedeninin gerekçe gösterilerek kapatılmasının hemen ardından 1996 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmuştu. Evros (Dedeağaç) İdare Mahkemesi ise, 1996 yılında aldığı kararda, Lozan Antlaşması’na göre, Batı Trakya’da Türk Azınlığı değil, sadece Müslüman Azınlığı tanımlandığı gerekçesiyle derneğin çalışmalarına izin vermemişti. Başvuruyu bugün (11 Ekim 2007) sonuçlandıran AİHM gerekçeli kararında derneğin daha faaliyete başlamadan kapatıldığı ve nasıl bir faaliyet göstereceğine bile bakılmadığını açıkladı. Kararda „derneğin kuruluş amacında belirtilen unsurların, demokratik toplum için herhangi bir tehdit ve tehlike oluşturmadığı, şiddet çağrısı ve unsuru taşımadığı“ açıkça belirtildi.

Mahkeme'nin gerekceli kararina burdan ulaşılabiliyor

Kararın en önemli yanı ise Yunan mahkemeleri tarafından kapatılan ve davaları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin önünde bekleyen İskeçe Türk Birliği, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği, Rodop Türk Kadınlar Derneği gibi Batı Trakya Türk Azınlığı’na ait dernekler için örnek oluşturacak olması. Bu kararla Yunanistan’da Batı Trakya Türk Azınlığı tarafından kurulan ve mahkemelerce kapatılan derneklerin açtığı davalarda Yunanistan ilk kez mahkum edilmiş oluyor. Bu kararın ardından Yunanistan’da „Türk“ ismini yasaklayarak dernekleri kapatan mahkemelerin kararlarının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından mahkum edilmesinin önü açılıyor. Bunun ardından Yunanistan’ın „Türk Azınlık“ tanımlamasını tanımak zorunda kalacağı yorumları yapılıyor.

Kararda dikkati çeken bir diğer önemli husus ise bu kararın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde oybirliğiyle alınmış olması. Bu durumda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi üyesi Yunanlı ve Kıbrıslı Rum yargıçların dahi Batı Trakya Türkleri lehine oy kullandığı anlaşılıyor.

Adalet yerini buldu, haklı olan Batı Trakya Türk Azınlığı kazandı

Kararın açıklanmasının hemen ardından bir açıklama yapan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu „adalet yerini buldu. AİHM’deki Yunanlı ve Kıbrıslı Rum yargıçlar bile Batı Trakya Türk Azınlığı lehinde oy kullandı. Bu karar Batı Trakya’da kapatılan derneklerimiz için örnek oluşturuyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi sonunda Yunanistan’daki örgütlenme hürriyeti kısıtlamalarını mahkum etti. Şimdi artık İskeçe Türk Birliği ve diğer derneklerimizinde haklarını kazanması söz konusu. Yunanistan artık Batı Trakya Türk Azınlığı’nın kimliğini tanımak durumunda. Yani Yunanistan’da Türk Azınlık olduğunu kabul etmek zorunda“ şeklinde konuştu. ABTTF olarak Batı Trakya Türk Azınlığı’nın haklarının korunması hususunda uluslararası alanda büyük bir mücadele verdiklerini söyleyen Habipoğlu „Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve diğer Avrupa kurumları nezdinde yürüttüğümüz girişimler ve kampanyalar sonuçlarını vermeye başladı. Bu karar daha bir ilk, arkasının geleceğine ve kapatılan diğer kurumlarımızında haklarının iade edileceğine inanıyoruz“ dedi. Bu kararın ardından Yunanistan’ın köşeye sıkıştığı ve Batı Trakya’daki Türk kimliğini tanımak zorunda kalacağına kesin gözüyle bakıldığı belirtiliyor.