ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan toprakları zorla kamulaştırılan Türklere tazminat ödeyecek

12.02.2008
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Yunanistan’ı, topraklarını zorla kamulaştırdığı 10 Türk’e tazminat ödemeye mahkum etti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararına göre, Yunanistan, 1925 yılında, Mora Yarımadası’ndaki zeytin bahçeleri işgal edilen ve 1933 yılında da kamulaştırılan 10 Türk’e, mahkeme masrafları da dahil olmak üzere toplam 1 milyon 660 bin Euro ödeyecek.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) toprakları gerekçesiz olarak kamulaştırılan Türklerin Yunan makamlarına yaptığı başvuruların sonuçsuz kaldığını belirterek Yunanistan’ın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal ettiği görüşüne vardı. AİHM başvuruyla ilgili olarak 6 Aralık 2001 tarihinde Yunanistan’ın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “adil yargılanma ve özel mülkiyet haklarını” belirleyen maddelerini açıkça ihlal ettiği görüşüne varmıştı. Devam eden dava sonucunda 8 Şubat 2008’de açıklanan kararla AİHM toprakları zorla kamulaştırıldığı için Yunanistan’ın 10 Türk’e maddi tazminat ödemesine karar verdi.

Karar Batı Trakya Türkleri için örnek oluşturuyor

Diplomatik kaynaklar kararın önemine dikkat çekerken bu kararın Batı Trakya’da toprakları zorla kamulaştırılan Türkler için de örnek teşkil edeceği belirtildi. Yunanistan 1923’ten bu yana gerek Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan gerekse de Batı Trakya’da yaşayan Türklerin binlerce dönüm toprağını kamulaştırarak ellerinden almıştı. Özellikle Batı Trakya’da Türklere ait topraklara devlet tarafından el konulmuş ve geniş ölçekli araziler Yunanlılara dağıtılmış ya da devlet hazinesine devredilmişti. Bu sebeple Batı Trakya’da toprakları zorla kamulaştırılan Türklerin AİHM’de dava açması halinde bu örnek kararla topraklarını geri alma şansına kavuşabileceği belirtiliyor.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu kararın önemine değindi. AİHM’nin artık Yunanistan’daki Türklerin uğradığı haksızlıkları gördüğünü belirten Habipoğlu, “Batı Trakya’da bir çok Türk’ün toprağı gerekçesiz veya sıradan gerekçelerle kamulaştırıldı ve devlet bu topraklara el koydu. Batı Trakya’daki Türkler binlerce dönüm toprağını kaybetti. Bu açıkça insan hakları ihlalidir. AİHM’nin son kararı da bu konuda örnek oluşturacak. Umuyorum yaşanan haksızlıklar en kısa zamanda tazmin edilecektir veya topraklarımız geri verilecektir. Aksi takdirde Yunanistan AİHM’de mahkum olmaya devam edecek ve prestiji çok ciddi şekilde zedelenecektir.” dedi. AİHM’nin bu son kararının ardından Yunan makamlarından henüz bir açıklama gelmezken gelişmeler merakla bekleniyor.