ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türklerinin Sorunları ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Raporunda

06.05.2008
ABD Dışişleri Bakanlığı’nca her yıl yayımlanan ülkeler bazında insan hakları raporlarında Yunanistan Türk azınlığa karşı politikaları nedeniyle eleştirildi.

11 Mart 2008 tarihinde kamuoyuna açıklanan ABD Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları Uygulamalarına Dair Ülke Raporlarında Yunanistan, ülkesinde yaşayan azınlıklara karşı tavrı nedeniyle eleştirildi.

Ortodoks Kilisesi’nin imtiyazlı bir din olarak hakim bir konumda olduğunun vurgulandığı raporda, kilisenin diğer dinlerle diyalogdan kaçındığı üzerinde duruldu. Ülkedeki hakim din olan Ortodoksluğa tabi olmayanların ordu, polis teşkilatı, itfaiye ve sivil görevlerde kariyer olanaklarının sınırlı olduğu raporda yer aldı.

2000 yılında Parlamento tarafından kararlaştırılmasına rağmen, Atina’ya cami projesinin hala başlatılmamış olduğunun altı çizilirken, Batı Trakya dışında Müslümanlar için dini örgütlenmenin kurulmamış olması nedeniyle, resmi evlilik ve cenaze işlemleri için onların Batı Trakya’ya seyahat etmek zorunda kaldıkları ifade edildi.

Raporda, yeni Medya Yasası’na da değinilirken bu yasanın ülkedeki etnik azınlıkların kendi dillerinde bilgiye ulaşmalarını engellediğinin altı çizildi.

Yunanistan’da etnik adların örgütlenme hürriyetinin kısıtlanmasına gerekçe oluşturduğu vurgulanırken, isimlerinde ’’Türk’’ kelimesi geçen örgütlerin yasaklandığı raporda yer aldı.

Vatandaşlıktan çıkarılmalara da kısaca değinilen raporda, Yunanistan İçişleri Bakanlığı’nın 2005 yılında açıkladığı rakamlara dayanılarak, 1955’den 1998’e kadar 46.638 Türk’ün Yunan vatandaşlıktan çıkarılmış olduğu not düşüldü. Türk azınlığın yaşadığı bölgede azınlığın haklarını gözetme sorumluluğunun Trakya Doğu Makedonya Bakanlığı’na ait olmasına rağmen, Dışişleri Bakanlığı’nın azınlık kousu ile ilgilendiği belirtildi.

Yunanistan’da Insan Hakları Departmanı adıyla kurulan Ombudsman ofisine yapılan başvurulara da değinilen raporda, gelen başvuruların büyük bölümünün vatansızlar meselesi, yabancıların çalışma ve oturma izinleri ve yabancıları karşı ayrımcılığa ilişkin olduğu belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın insan hakları uygulamalarına dair Yunanistan raporunu değerlendiren Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, raporu genel olarak olumlu bulduklarını, ancak son dönemlerde Avrupa merkezli raporlarda tekrar edilen hataların bu raporda da tekrar edilmiş olmasını üzüntü ile gördüklerini ifade etti. „Azınlık olarak verdiğimiz kimlik mücadelesinin bir şekilde görmezden gelinip, azınlığımızdan Yunanistan’ın istediği gibi sadece Müslüman azınlık olarak söz edilmesi bizler için kabul edilemez.“ diyen Habipoğlu, yıllık gelişmeleri ele alan bir raporun bir çok alanda yüzeysellik sorunuyla karşılaştığını, bunun bir ölçüde anlaşılabilir, eşyanın doğasından kaynaklanan bir durum olduğunu belirtti. Son dönemde daha sık görülen bu hataların önüne geçilmesi için Batı Trakya Türk Azınlığı’na dair yabancı dillerdeki literatürün zenginleştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Habipoğlu, ABTTF olarak bu alandaki çalışmaların altyapısını oluşturduklarını, başlattıkları bilimsel çalışmalar serisi ile bu çalışmaları daha da hızlandıracaklarını söyledi.



Rapora ulaşmak için buraya tıklayınız.
Raporu bilgisayarınıza indirmek için buraya tıklayınız.
GALERİ