ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Dışişleri Bakanlığı Thaşoz Adası’nın Doğusunda Petrol Arama Dosyasını Açıyor

09.07.2008
Dışişleri Bakanlığı Thaşoz Adası’nın Doğusunda Petrol Arama Dosyasını Açıyor

Angelioforos gazetesi’nde özel haber başlığıyla çıkan bir habere göre, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, önümüzdeki günlerde Kavala Thaşoz adası’nın doğusunda bulunan, Türkiye ile Yunanistan arasında 6 ile 12 mil arasında tartışma yaratan “Baburas” bölgesinde petrol arama ve çıkarma çalışmalarına başlayacağı belirtiliyor.

Haberde, bu bölgede var olduğu iddia edilen petrolün Yunanistan’ın perol ihtiyacının 40% karşılayacağı belirtiliyor.

Başbakan Kostas Karamanlis, Dışişleri Bakanı Dora Bakoyianni, Hristos Folias, ve Petros Dukas’ın bir kaç gün önce “Ege’de Olası Petrol Arama” adı altında, Dışişleri Bakanlığı Enerji Diplomasisi (B 7) sorumlu birimi tarafından kendilerine gönderildiği iddia edilen dosyada, on yıllarca askıda olan bu meselenin yeniden gündeme gelmesi ve Yunanistan’ın uluslararası yeni enerji verilerini dikkate alarak, ülkeyi yöneten siyasilerin Yunanistan’ın bu konuda yerinin nerede olduğunun araştırılması istendiği belirtiliyor.

Haberin devamında, Kuzey Ege’de önceden belirlenen çalışmalar sonucunda petrol yataklarında var olduğu iddia edilen petrolün 120 ila 200 milyon varil olduğu ve Yunanistan’ın petrol ihtiyacının 40% karşılayacağı belirtiliyor.

Dışişleri bakanlığı çevrelerinden edinilen bilgilere göre, yeni aramaların yanısıra 70, 80, 90’nlı yıllarda varlığı belirlenen petrolün çıkarılması masraflı olduğundan dolayı çıkrtılmadığı belirtildi. Yeni aramaların yanısıra olaya politik açıdan da bakılması gerekliliği vurgulanıyor.

Aynı haberde yazılanlara göre verilen rakamlar doğrultusunda, bu bölgede var olan petrol rezervinin 2-4 milyar varil olabileceği ve günlük 130 bin ila 180 bin varil petrol çıkartılabileceği belirtiliyor.

Bölgede geçmişte aramaları yapan Fransız BEICIP şirketi raporunda, petrolün derinlik yüzünden çıkartılması masraflı olacağından o yıllarda çıkartılmadığı ancak, petrol fiyatlarının günümüzde 150 dolara yaklaşmasından sonra çıkartılmanın karlı olacağı belirtilmektedir.



Birilik10 Temmuz 2008