ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türklerinin nihai AİHM zaferi

08.10.2008
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM,) İskeçe Türk Birliği’nin devam eden davasıyla ilgili son ve nihai kararını nihayet açıkladı. AİHM tarafından İskeçe Türk Birliği yetkililerine gönderilen 1 Ekim 2008 tarihli ve 26698/05 sayılı yazıda, Yunanistan’ın, AİHM’nin 27 Mart 2008 tarihli kararının Büyük Daire'de yeniden görüşülmesi talebinin kabul edilmediği belirtilmiş olup Mahkeme, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın haklılığı teyit edilmiştir.

27 Mart 2008 tarihinde aldığı kararda, AİHM, Yunanistan tarafından adlarında “Türk” kelimesi geçtiği gerekçesiyle İskeçe Türk Birliği’nin kapatılmasını haksız bularak Yunanistan’ın Türk azınlığa ait dernekleri kapatma kararıyla “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) örgütlenme hakkıyla ilgili 11’inci maddesini ihlal ettiğine” hükmetmişti. Ancak üç aylık itiraz süresinin sonunda, geçen Haziran ayında, Yunan hükümeti, davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Daire’ye götüreceğini açıklamıştı. AİHM’nin 5 yargıçtan oluşan ön komisyonunun ret kararının ardından Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 44.2 maddesi uyarınca, İskeçe Türk Birliği’ni oybirliğiyle haklı bulan 27 Mart 2008 tarihli karar kesinleşmiştir.

14 Nisan 1927 tarihinde “İskeçe Türk Gençler Yurdu” adıyla kurulan, 1936 yılında “İskeçe Türk Birliği” adını alan dernek, 1986’da İskeçe Valiliği’nin “Batı Trakya’da Türk bulunmadığı” iddiasıyla açtığı dava sonucunda kapatılmıştı. 1983 yılında derneğin tabelasının yerinden sökülmesi ve derneğin kapatılması için açılan davayla başlayan dönem, 7 Şubat 2005 tarihinde Yargıtay (Arios Pagos) Genel Kurulu’nun aldığı kararla iç hukuk açısından tüketilmişti. Bunun üzerine İskeçe Türk Birliği, Temmuz 2005 tarihinde AİHM’ye başvurmuştu.

Habipoğlu: Batı Trakya Türklerinin hak ve özgürlükler mücadelesi zaferle sonuçlanmıştır

Konu ile ilgili açıklama yapan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Batı Trakya’da ilk Türk derneği olma özelliği taşıyan İskeçe Türk Birliği’nin yirmi yılı aşkın süredir yürüttüğü hukuk ve demokrasi mücadelesinin AİHM tarafından haklı bulunması Batı Trakya Türklerini daha da güçlü kılmıştır. İskeçe Türk Birliği’nin tabelasının yeniden duvara asılacak olması Türk Azınlık için büyük bir sembolik öneme sahiptir; Türk Azınlık hakları için mücadele etmeye devam edecektir. Örgütlenme ve dernek kurma özgürlüğümüz artık ipotekten kurtulmuştur. Yunan devleti ve hükümeti, AİHM’nin kararının ardından yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadır. Yunan devleti, bu gerçek ile yüzleşmek durumundadır. İlk olarak adında “Türk” kelimesi geçtiği için kurulmasına izin verilmeyen Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği’nin kurulmasına izin vermelidir. Batı Trakya Türkleri, “Türk” kimliklerini özgürce ifade etmeli ve kullana bilmelidirler. Bugün, Azınlığımız daha güçlüdür. Batı Trakya Türk Azınlığı gücünün farkına varmıştır. ABTTF’nin ve Batı Trakya Türk kuruluşlarının yürüttüğü azimli ve özverili hak ve özgürlükler mücadelesi Azınlığımızın problemlerinin çözümüne yönelik çalışmaya sabırla devam edecektir” şeklinde konuştu.