ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Milli Eğitim Bakanı Aris Spiliotopulos “eğitim için diyalog” çağrısında bulundu

17.02.2009
Yunanistan’da Ocak 2009’da yapılan kabine değişikliği ile Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı görevine getirilen Aris Spiliotopulos, “eğitim için diyalog” girişimini ilan etti. Gündem Gazetesi’nden Cemil Kabza’nın haberine göre Spiliotopulos, eğitim sorununun çözülmesine yönelik olarak önerilere açık olduğunu ifade etmiştir. İlan edilen eğitim için diyalog ile ilgili olarak gerçekleştirilen kamuoyu araştırmasında katılımcıların yüzde 77,3’ü ilkokullarda köklü değişikliklere gidilmesinden yana görüş bildirirken yüzde 85’i orta öğretimde değişikliklerin yapılması gerektiğini belirtmiştir. Ancak yapılan kamuoyu araştırmasında Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eğitimi ile ilgili herhangi bir ifade yer almamaktadır.

Turizm Bakanı olarak görev yapmış Spiliotopulos, Turizm Bakanı olarak görev yaptığı dönemde Basın Konseyi tarafından Girit’te düzenlenen Türk-Yunan Gazeteciler toplantısında “Kendimizi geçmişte olanlara takılıp kalmaktan kurtaralım artık. Korku fanatizmini aşalım. Türkler ve Yunanlılar küreselleşme çerçevesi içinde birlikte yerimizi almalıyız. Eskilere bağlı kalma lüksüne sahip değiliz. Bazı kişiler ve çevreler kin ve nefreti iç politika malzemesi yapmak istiyorlar. Buna izin veremeyiz Vatandaşlarımız barış ve işbirliği istiyor” açıklaması ile yeni bir bakışın temsilcisi olduğunun işaretlerini vermişti. Ancak eğitim için diyalog girişimi çerçevesinde yapılan kamuoyu araştırmasında Batı Trakya Türk Azınlığı eğitimi ile ilgili herhangi bir ifadenin yer almaması Azınlık içerisinde endişe ile karşılanmıştır.

Batı Trakya Türk Azınlığı için eğitim en sorunlu alanların başında geliyor. Yaklaşık 150.000 etnik Türk’ün yaşadığı Batı Trakya’da Azınlık, 1923 Lozan Anlaşması ve Yunanistan ile Türkiye arasında imzalanan ikili anlaşmalara göre özerk statüdedir. Batı Trakya’da Azınlık eğitim sisteminin son yıllarda iyileşme göstermesine karşın eğitim kronikleşmiş problemlere sahiptir. Eğitim alanında Selanik Özel Pedagoji Akademisi (SÖPA) ve müfredat sorunu yıllardır çözülememiştir. Yine Batı Trakya Türk Azınlığı, bir yıl süreli anaokulu eğitiminin zorunlu hale getirilmesini öngören 3518/2006 sayılı yasa Yunanistan’da yaşayan çocuklar arasında etnik ya da kültürel farklılıkları gözetmemesi nedeniyle ülkede yaşayan 5 yaşını tamamlamış tüm çocukların anaokula gitmek zorunda olması sebebi ile ayrımcı bir uygulama ile karşı karşıyadır.

Batı Trakya Türk Azınlığı, Yunan hükümeti ve ilgili Milli Eğitim Bakanlığı ile karşılı saygı ve hoşgörü temelinde gerçek bir diyalog içerisinde azınlık eğitimi alanında karşılaşılan sorunların çözülmesini talep etmektedir. Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Bakan Spiliotopulos’u “eğitim için diyalog” girişimi çerçevesinde Azınlık ile iletişime geçerek mevcut sorunların çözümü için Azınlık ile birarada hareket etmeye davet eder.