ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Egnatia Otoyolu inşa edilirken kamulaştırma yapıldı, ancak tazminat ödenmedi

15.07.2009
14 Temmuz 2009 tarihinde PASOK Rodop Milletvekili Ahmet Hacıosman, Ekonomi ve İmar İskan ve Çevre Bakanlarına hitaben yönelttiği soru önergesinde Egnatia otoyolunun yapımında kamulaştırılan arazilerin karşılığı olarak ödenmesi gereken tazminatların hak sahiplerine verilmesi konusunu Meclis gündemine taşıdı. On dört yıl önce otoyol inşası gerekçesi ile kamulaştırma yapılmış, ancak hak sahiplerine tazminatları halen ödenmemiştir. Bugün, Maronya Belediyesi’ne bağlı Yahyabeyli (Amaranda) yerleşim bölgesi ile Yassıköy (Iasmos), Susurköy (Sosti) belediyeleri ile Arabacıköy (Amaksades) nahiyesinde kayıtlı hak sahiplerine tazminatları ödenmemiş durumdadır.

Yukarıdaki sebepler doğrultusunda Milletvekili Ahmet Hacıosman, Egnatia otoyolunun inşası sırasında kamulaştırılan arazilere karşılık ödenmesi gereken tazminatların niçin verilmediği sorusunu sorarak Rodop ilinde tazminatlarını alamamış kişilerin listesi ile alacakları miktarı belgeleyen evrakların Meclis’e sunulması ricasında bulunmuştur.

Konu ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Sayın Milletvekili Ahmet Hacıosman’ın Egnatia otoyolunun inşası gerekçesi ile yapılan kamulaştırmaya karşılık tazmin bedellerinin ödenmesi konusunu Meclis gündemine taşıması son derece önemlidir. Otoyol, on dört yıl önce inşa edilmiş, ancak hak sahipleri arazilerinin kamulaştırılmasına karşılık tazmin bedellerini halen temin edememişlerdir. Bu, mülkiyet hakkının açık ihlali anlamına gelmektedir. Hak sahipleri hiç gecikmeden yasal yollara başvurarak sorunun çözülmesi için çabalamalıdır. İç yollarının tükenmesi ancak mağduriyetin giderilmemesi halinde ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde hak aranmalıdır” açıklamasında bulundu.
GALERİ