ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

Κατασκευάζεται εκκλησία πάνω σε Βακουφική Έκταση του Τζαμιού Νυμφαίας

13.08.2009
Χτίζεται εκκλησία πάνω στην βακουφική περιουσία του τζαμιού (τεμένους) Νυμφαίας που βρίσκεται στην κοινότητα Νυμφαίας Κομοτηνής.* Σύμφωνα με την είδηση της ιστοσελίδας του περιοδικού «Rodop Rüzgarı», οι προσπάθειες για την αποτροπή κατασκευής της εκκλησίας πάνω στην βακουφική έκταση, στην οποία οι Πόντιοι Έλληνες διοργανώνουν τις εκδηλώσεις «Παρχάρια», έμειναν άκαρπες.

Σύμφωνα με την κατόπιν αυτοψίας, από 29 Ιουλίου 2009 συνταγμένης έκθεσης του τοπογράφου δασών- υπαλλήλου της Δασικής Υπηρεσίας Ροδόπης Ελευθέριου Τυγανούρια και του τοπογράφου δασών- υπαλλήλου της Δασικής Υπηρεσίας Ροδόπης Αθανασίου Σπυρίδωνα «το κτήριο έχει κατασκευαστεί σε μια έκταση 70 τετραγωνικών μέτρων καλυμμένης με χόρτα, εντελώς παράνομα και χωρίς την απαιτούμενη άδεια της δασικής υπηρεσίας.» Στην εν λόγω έκθεση, επίσης τονίζεται πως, «σύμφωνα με 62ο άρθρο του υπ΄αριθμ. 998/79 Νόμου, η αναφερόμενη έκταση αποτελεί ιδιοκτησία του δημοσίου» και πως «στο συγκεκριμένο λιβάδι έχουν κατασκευαστεί δασικές εγκαταστάσεις αναψυχής, σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. 762/2-2-2007 άδεια του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δασών Ροδόπης της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Στην από 31 Ιουλίου 2009 έγγραφο της Γραμματείας της Γενικής Γραμματείας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην οποία επισυνάπτεται και η άνω έκθεση αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε από τους αρμόδιους υπαλλήλους της Δασικής Υπηρεσίας Ροδόπης και απευθύνεται στην (διορισμένη) Μουφτεία Κομοτηνής, τονίζεται πως η εν λόγω έκταση εξακριβώθηκε ότι αποτελεί «Κρατική Περιουσία της Ελληνικής Πολιτείας». Όμως, από τις με ημερομηνία 1312 «Κτηματολογικές Εγγραφές Οθωμανικής Εποχής» (Defterhane-i Hakan), φαίνεται πως η σχετική έκταση ανήκει σε άτομα-ιδιώτες της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και οι οποίοι μετέπειτα δώρισαν την περιουσία τους στο βακούφιο. Σήμερα, η έκταση αυτή, γνωστή ως «Χαν Ταρλαλαρί» ανήκει στο βακούφιο του τεμένους της Νυμφαίας. Στην από 8 Μαρτίου 2008 υπογεγραμμένο και επικυρωμένο από την (διορισμένη) Μουφτεία Κομοτηνής έγγραφο, πιστοποιείται πως : « τα 6 στρέμματα χωραφιών που βρίσκονται στην θέση «Χαν Ταρλαλαρί» της περιοχής Νυμφαίας Ν. Ροδόπης και συνορεύουν από ανατολή με δρόμο και το «Πέρασμα Ιρλανδίας», από δύση με ποτάμι-ρέμα, από βορρά και νότο με δρόμο, ανήκουν στην βακουφική περιουσία του τζαμιού-τεμένους Νυμφαίας και ότι οι εκτάσεις αυτές που δωρίθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους στο βακούφιο, βρίσκονται υπό την νομή, κατοχή και εκμετάλλευση του εν λόγου τεμένους, το οποίο εκπροσωπείται από τον μουτεβελή Σαμπρή Μολλά Χουσεϊν».

Σχετικά με το θέμα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης, Χαλήτ Χαμπίπογλου δήλωσε τα εξής: « Η κατασκευή εκκλησίας επάνω σε βακουφική περιουσία του τεμένους-τζαμιού της Νυμφαίας, έθεσε και πάλι στην επικαιρότητα το πρόβλημα των Βακουφείων. Σήμερα, η έκταση που ανήκει στο βακούφιο του τεμένους της Νυμφαίας χαρακτηρίζεται ως κρατική έκταση τη στιγμή μάλιστα που οι «Κτηματολογικές Εγγραφές Οθωμανικής Εποχής» (Defterhane-i Hakan) δείχνουν καθαρά τους πρώην ιδιοκτήτες των εκτάσεων αυτών. Οι ιδιώτες αυτοί δώρισαν την περιουσία τους στο Βακούφιο του Τεμένους Νυμφαίας. Ακόμα και η έκθεση αυτοψίας της Δασικής Υπηρεσίας Ροδόπης, δέχεται καθαρά πως η κατασκευή της εκκλησίας είναι παράνομη επειδή δεν έχει ληφθεί η απαραίτητη άδεια. Ως εκ τούτου, η δίχως άδεια κατασκευασμένη εκκλησία πρέπει να κατεδαφιστεί. Καλώ τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ.Σταμάτη, να προχωρήσει στην νόμιμη κατεδάφιση της δίχως οικοδομικής άδειας κατασκευασμένης εκκλησίας, όπως ακριβώς προχώρησε στην απόφαση κατεδάφισης της βρύσης του Μεχμέτ Χιλμή επειδή δεν υπήρχε άδεια οικοδόμησης»