ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

CERD, 75. Oturum Sonuç Gözlem ve Tavsiye Raporu’nu yayımladı

01.09.2009
28 Ağustos 2009 tarihinde BM Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi (CERD), 75. Oturum Sonuç Gözlem ve Tavsiyeleri Raporu’nu yayımladı. Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili olarak Komite, özellikle yeterli sayıda ortaokul ile anadilde eğitim verecek olan anaokulların kurulması olmak üzere eğitim kalitesinin yükseltilmesi konusunda tavsiyede bulundu.

3-28 Ağustos 2009 tarihlerinde İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen 75.Oturum’da Komite, Irk Ayrımcılığının Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi (ICERD) hükümlerinin uygulanması konusunda Yunanistan ülke raporunu görüşmüştü. Yunanistan ülke raporunun görüşüldüğü toplantıya Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsilen ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Melek Kırmacı ile Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) eski yöneticilerinden Pervin Hayrullah temsil etmişti.

Yasal hükümlerin uygulanması konusunda etkin önlemler oluşturulması isteniyor

Yunanistan ülke raporunu görüşen Komite, sonuç gözlem ve tavsiye raporunda 2005 yılında ırk veya ulusal köken, din veya diğer inançlar, engellilik, yaş veya cinsel yönelim farkı gözetmeksizin eşit muamele prensibinin uygulanması konusunda kanunun kabul edilmesini ve 2008 yılında Ceza Yasası’nda yapılan değişiklikleri memnuniyetle karşıladığını ifade ediyor. Bununla birlikte Komite, Yunanistan’ın ırka dayalı ayrımcılığın önlenmesi ile ırk temelli suçların cezalandırılması konusunda yasak hükümlerin etkin olarak uygulanması konusunda yaşanan problemlerden endişe duyduğunu ifade ediyor. Ayrıca Komite, kırılgan grup üyesi kişilere karşı kötü muamele ve Yunan polisinin aşırı güç kullanımı vakaları konusunda edinilen bilgilerden endişe duyduğunu belirtti. Komite, belirli örgütler ile medya mensuplarının farklı etnik ve ırk grup üyesi kişilere karşı ırkçı klişeler ile nefret içerikli yorumlarını içeren raporlarda ifade edilenler hakkında endişe duyduğunu ifade ederek devletin böylesi eylemlerden suçlu bulunan örgütler ile medya kuruluşlarının cezalandırılması konusun etkin önlemler almasını tavsiye etti.

Yeterli okul sayısı ile anadilde eğitim sorunu rapora girdi

Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili olarak Komite, “Batı Trakya’da Türkçe konuşan azınlık için iddia edilen kaliteli azınlık eğitimine kısıtlı erişim konusunda endişe duyduğunu” ifade ederek devletin “kırılgan etnik gruplar ile Müslüman azınlık için bu gruplara üye öğretmenlerin eğitimi dahil olmak üzere eğitim kalitesini yükseltmesi” tavsiyesinde bulundu. Ayrıca Komite, yeterli sayıda ortaokul ile öğrencilerin ana dilinde eğitim yapacak okul öncesi eğitim kuruluşlarının oluşturulmasını da istedi.

Konu ile ilgili olarak ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, “ABTTF’nin Birleşmiş Millletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi’ne üyeliği ile birlikte yoğunlaşan faaliyetler nihayet sonuç vermeye başlamıştır. Bugün, kararlı yürütülen çalışmalar ile lobi faaliyetleri ve sunulan tebliğler etkisini göstermektedir. CERD Sonuç Gözlem ve Tavsiye Raporu’nda Komite’nin Batı Trakya Türk Azınlığı tarafından sunulan raporları dikkate almış olduğu açıkça görülmektedir. Medya kuruluşlarının nefret temelli konuşmalar ve yorumları hakkında duyulan endişe rapora yansımış, Yunanistan bu konuda uyarılmıştır. Yine yeterli sayıda ortaokul, öğretmenlerin eğitimi ve anadilde okul öncesi eğitim sorunu dahil eğitim kalitesinin yükseltilmesi raporda ayrıca yer bulmuştur. Bu, Yunanistan’a bir mesajdır. Yunanistan, mesajı doğru okumalı ve buna uygun şekilde harekete geçmelidir. Bugün, Türk Azınlık’ın artık sahipsiz olmadığı anlaşılmalıdır” açıklamasında bulundu.

İlgili raporun tam metnine
http://www.unhchr.ch/huricane/huricane.nsf/view01/DA931FB134670FB8C1257621001F0CDB?opendocument linkinden ulaşılabilir.
GALERİ