ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yeni hazirlanan Yerel Yonetimler ve Secim yasasiyla %3'luk barajinda kaldirilabilecegi iddia ediliyor

27.11.2009
Ulusal Elefterotipia gazetesinin önceki günkü sayısının manşeti Pasok hükümetinin hazırladığı Yeni Yerel Yönetimler Yasasının(Kapodistria 2) taslağıyla ilgili. Gazetenin haberinde binden fazla olan Yunanistan genelindeki belediye sayısının 500’ün altına düşürülmesi istendiği belirtiliyor. Valilik sisteminin kaldırılacağı, sayıları 13 olan Bölgelerin 10-15 arasında olması yönünde bir hazırlık yapıldığı ve yeni Bölge Genelsekreterleri’nin ve meclis üyelerinin seçimle iş basına gelecekleri de haberde yer alıyor. Bölge Genelsekreterlikleri bir nevi eyalet ve küçük devlet idarelerini andıracaklar.

Haberin detaylarından anlaşılana göre yeni hükümet Alman Modeli yerel idareler sistemini Yunanistan şartlarına uygulamak istiyor. Elefterotipia gazetesinin yasa taslağıyla ilgili bu haberine göre %42 olan seçilme oranı da %50+1 oy şekline dönüştürülecek. Ve yasanın önümüzdeki yıl Ekim ayında yapılması gereken yerel yönetim seçimlerine kadar hazırlanacağıda tahmin ediliyor.

Milletvekili seçimleriyle ilgili bölümde ise ülke tek milletvekilli 180 ayrı bölgeye ayrılacak ve bu bölgelerde seçimlere katılan her partinin listesinde 2’şer aday yer alacak. Tek milletvekilli bölgede en çok oyu alan partinin ilk adayı seçilecek diğer aday ise yedek olacak. Seçmenler zait kullanmayacak, partiye oy kullanacak.

300 sandalyeli Yunan Parlamentosuna katılacak kalan 120 milletvekili ise kontejan milletvekili olarak seçilecekler. Birinci gelen parti ekstradan 40 milletvekilini kontejandan alacak.

Çok küçük partilerin ve bağımsız adayların millet meclisine girmesinin önünü kapayan %3’lük barajında kaldırılabileceği de haberde yer alıyor.

Kaynak: Olay Gazetesi
GALERİ