ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yeni Demokrasi Partisi’nin Genel Başkanı Samaras oldu!

02.12.2009
29 Kasım 2009 tarihinde Yeni Demokrasi Partisi’nin (YDP) Genel Başkan seçimlerini oyların yüzde 50.18’ini alan Andonis Samaras kazandı. Eski Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Selanik Valisi Panayotis Psomiadis’in aday olduğu seçimlerde Bakoyanni oyların yüzde 39.76’sını alırken Psomiadis yüzde 10.06 oy oranına sahip oldu. İki avro ödeyerek parti sempatizanlarının da seçim merkezlerinde oy kullanabildiği YDP’nin genel başkan seçimlerinde 662.000 kişi oy kullandı. Oylamanın sonucunda ise YDP’nin yeni başkanı 58 yaşındaki Eski Dışişleri Bakanı ve Eski Kültür Bakanı Andonis Samaras oldu.

Dışişleri Bakanı olarak sert politikaları ile bilinen Samaras döneminde YDP’nin daha da sağa kayması bekleniyor. Samaras, seçim kampanyası çerçevesinde Dedeağaç’a gelmiş, konuşmasında sert çizgisini tekrarlamıştı. Yunanistan ile Türkiye ilişkileri ile ilgili olarak Samaras, Azınlık’ın Türkiye ile Yunanistan arasında bir konu oluşturmadığını, vatandaşlar arasında din ve etnik köken ayırımı gözetmediklerini dolayısı ile Müslüman vatandaşların Yunan halkının ayrılmaz bir parçası olduğunu açıklamıştı. Samaras, Türkiye’nin geçmişi nedeni ile ders verecek durumda olmadığını söyleyerek Türkiye’yi yer altı müdahalelerle tanınmış sistematik olarak Yunan karşıtı propaganda yapmakla suçlamıştı.

Samaras’ın seçilmesi ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “4 Ekim 2009 erken genel seçimlerini YDP’nin kaybetmesi nedeni ile parti başkanlığından Karamanlis’in istifa etmesinin ardından YDP yeni genel başkanını aradı. Yapılan seçimlerde Andonis Samaras, partinin yeni genel başkanı oldu. Samaras, Yunanistan’da ideolojik sağ görüşün önemli isimlerinden ve sert politik tutumu ile bilinen bir isim. Dedeağaç’taki konuşması da Samaras’ın yeni dönemde de sert bir çizgi izlemek niyetinde olduğuna işaret olarak yorumlanabilir” açıklamasında bulundu.
GALERİ