ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Kapodistrias II Planı Mayıs ayında Meclis’te

19.01.2010
Yerel Yönetim Yasası’nda değişiklik öngören Kapodistrias II Planı’nın Mayıs 2010 tarihinde Yunan Meclisi’nde onaylanması planlanıyor. Rodop Rüzgarı’nın internet sayfasında yer alan habere göre otuz(30) gün içerisinde plana göre değişikliğe uğrayacak belediyelerin yeni sınırları belirlenerek kamuoyuna açıklanacak. Kapodistrias II Planı’na göre Yunanistan’ın eskiden olduğu gibi 13 coğrafi bölgeden oluşmaya devam ederken bölge genel sekreterleri seçimle işbaşına gelecekler. Plana göre yeni uygulamalardan bir diğeri ise bölge meclisleri olacak. Buna göre bölge meclisleri içerisinden sağlık ve eğitim alanları da dahil olmak üzere illere yardımcı kişiler atanacak. Yetkiler ve kaynaklar ise valilikler tarafından bölge genel sekterliklerine devredilecek, belediyelere aktarılacak yetki ile belediyelerin rolünün artırılması hedefleniyor. Bununla birlikte 1034 olan belediye sayısı 380 ila 450 olarak azaltılacak. Yanı sıra Atina ve Selanik gibi büyük seçim bölgelerinde “büyükşehir” belediyeleri oluşturulması öngörülüyor.

Seçim yasası değişiyor ancak yüzde 3 seçim barajı kalıyor

Yunanistan’da yerel yönetimlerde yapılacak değişiklikleri seçim yasasının değiştirilmesi ile getirilecek değişikliklerin izlemesi bekleniyor. Basına yansıyan haberlere göre yüzde 3 seçim barajı değişmezken seçim kazanma oranının yüzde 42’den yüzde 50+1 oranına yükseltilmesi öngörülüyor. Yine on altı(16) bölgeden seçilmesi öngörülen milletvekili toplam sayısının 175’inin yalnızca bir(1) milletvekili ile temsil edilen seçim bölgesinden, 5’inin diasporadan, 120’sinin ise parti listelerinden seçilmesi planlanıyor.

Konu ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Kapodistrias II Planı’nın taslak hali kamuoyuna duyurulmamış olmamakla birlikte basına yansıyan haberlerden elde edilen bilgiler, yerel yönetimlerde büyük bir değişiklik yapılacağını göstermektedir. Belediyelerin rolünün artması ile birlikte belediye sayısının azaltılacak olması ilk bakışta Azınlık’ın lehine bir durum olarak görünmemektedir. Bununla birlikte Hükümet, seçim yasasını da değiştirmeyi planlamaktadır. Yerel yönetimde ve seçim yasasında yapılacak düzenlemeler arasında yüzde 3 seçim barajının kaldırılmasının olmaması üzücüdür. Bağımsız adaylar için yüzde 3 barajının kaldırılması için pek çok çalışma hazırlayarak bunu yetkili makamlara ilettik. PASOK Hükümeti’nin bu talebi değerlendirerek uygulamaya koymasını talep ediyoruz” açıklamasında bulundu.
GALERİ