ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Hellenic News of America yazarı Vallianatos, Türk Azınlığı sorun olarak görüyor

04.03.2010
Hellenic News of America isimli internet sitesinde Evaggelos Vallianatos tarafından kaleme alınan “Yunanistan Tehlikede” başlıklı bir yazı yayınlandı. Yazıda 21. Yüzyılda Yunanistan’ın varoluşsal bir kriz yaşadığını ifade eden Vallianatos, Yunanistan’da bazı güçlü Yunanlıların diğer Yunanlılara Yunan olmadıklarını söyleyerek ülkenin tarihi devamlılık ve kültürel kimliğine zarar verdiklerini söylüyor.

Türkiye ve Yunanistan ilişkilerinin de ele alındığı yazıda Vallianatos, çok kültürlü Yunanistan başlığı altında bu kavramı bir dış tehlike olarak nitelendiriyor. Vallianatos, Yunanistan’da farklı, radikal olarak farklı, yalnızca Yunanlardan değil farklı milliyetlerden oluşmuş bir Yunanistan görmek isteyen Yunanlılar olduğunu söylüyor. Vallianatos, bu durumu adına çok kültürlülük denen ancak geleneksel Yunan kültürünü öldürmeyi amaçlayan bir maske olarak tanımlıyor. Bu anlamda Yunanistan’da önemli ölçüde yasadışı göçmen Müslüman nüfusun çok kültürlülüğe patlayıcı bir boyut eklediğini söyleyen Vallianatos, sosyalist hükümetin bu kişilere Yunan vatandaşlığı verme önerisinin tamamı ile sorumsuz bir düşünce olduğunu iddia ediyor. Bu duruma örnek olarak ise kuzey Yunanistan’ın Trakyası’nda(Batı Trakya’da) 1920’lerin kötü politikalarının mirası olarak Müslüman bir azınlık bulunduğunu söyleyen Vallianatos, Türkiye’nin bir milyondan fazla Yunan’ı öldürmesine, 1.5 milyondan fazlasını sınır dışı etmesine rağmen Yunanistan’ın Türklerin Trakya’da kalmasına izin verdiğini belirtiyor. Buna karşılık Trakya’daki Yunan Müslümanlarının Yunan ulusal bütünlüğüne ve bağımsızlığına zarar verdiklerini iddia eden Vallianatos, bu kişilerin Türk gibi davrandıklarını, insan hakları ihlalleri iddiaları ile daimi Yunanistan’ı utandırdıklarını belirtiyor. Bu nedenle Vallianatos, Trakya’daki Müslümanlara yenilerini eklemenin Yunanistan için intihar olacağını ifade ediyor.

Konu ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Vallianatos tarafından kaleme alınan yazı yazarın kişisel görüşünü belirtmekle birlikte Yunanistan’da bazı çevrelerin çok kültürlülük kavramına bakış açısını göstermesi açısından önemlidir. Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türk Azınlığı ile İstanbul’da yaşayan Rum Azınlığı’nın kaderi Lozan Barış Anlaşması ile belirlenmiştir. Ancak o tarihten itibaren Batı Trakya Türk Azınlığı, Türk etnik kimliğini unutmamakla birlikte tarihin hiçbir döneminde ulusal bütünlüğü tehdit eden bir düşünce ya da eylem içerisinde olmamıştır. Bu nedenle Yunanistan’da yaşayan yasal ve/veya yasadışı göçmen Müslüman nüfusa vatandaşlık verilmesinin Batı Trakya Türk Azınlığı örnek gösterilerek bunun Yunanistan için intihar anlamına geleceğini iddia etmek temelsiz ve yanlış bir yaklaşımın ürünüdür. Farklı etnik, dini ve dilsel kökene sahip kişilerin barış içinde bir arada yaşaması için önce hoşgörü esas alınmalıdır” açıklamasında bulundu.

İlgili makaleye http://www.hellenicnews.com/readnews.html?newsid=11574&lang=US linkinden ulaşılabilir.
GALERİ