ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

Ελεύθερη Θράκη: Η Νομικοί ζητάνε την κατάργηση της Σαρίας στην Θράκη

12.03.2010
Σύμφωνα με την από 9 Μαρτίου 2010 και με επικεφαλίδα “ Οι νομικοί θέλουν την κατάργηση της Σαρίας στην Θράκη”είδηση της εφημερίδας Ελεύθερη Θράκη, οι ομιλητές της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του κόμματος των Οικολόγων Πρασίνων, ζήτησαν την κατάργηση της εφαρμογής της Σαρίας στην Δυτική Θράκη.

Σύμφωνα με την είδηση, στην εκδήλωση πήραν μέρος ως ομιλητές, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Κώστας Γούναρης, η επίκουρη καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου στο τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ Λίνα Παπαδοπούλου, ο Λέκτορας Νομικής του Δ.Π.Θ Γιάννης Κτιστάκης και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων Μιχάλης Τρεμόπουλος. Σύμφωνα με την είδηση, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Ξάνθης, Κώστας Γούναρης δήλωσε πως “οι υποθέσεις οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου των 120.000 Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης δικάζονται από τον θρησκευτικό λειτουργό, δηλαδή τον μουφτή, ο οποίος προβαίνει σε «αδικαιολόγητες και αστήρικτες αποφάσεις”. Σύμφωνα με την είδηση, ο Γούναρης συνέχισε λέγοντας, ότι η εφαρμογή της σαρίας από τον μουφτή συνεπάγεται την παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και της ισότητας των δύο φύλων, όπως και ανισομέρεια όσον αφορά την κληρονομική διαδοχή. Σύμφωνα την είδηση, ο Γιάννης Κτιστάκης χαρακτήρισε ανησυχητική την στάση των Ελλήνων δικαστών, που αντί να ελέγχουν τις αποφάσεις του μουφτή (διορισμένου), «κλείνουν» τα μάτια, όταν αυτές φτάνουν για επικύρωση στο Μονομελές Πρωτοδικείο. Ο Κτιστάκης θύμισε την επικύρωση από τα δικαστήρια, της άδειας που είχε δώσει ο μουφτής (διορισμένος) για τον γάμο μιας ‘ανήλικης παρθένου’ με ενήλικα, το 2007.

Σχετικά με το θέμα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης, Χαλήτ Χαμπίογλου δήλωσε ότι “ η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που εφαρμόζεται ο ιερός νόμος της σαρίας, η Γαλλία και Αγγλία, είναι δύο χώρες που εφαρμόζουν το ισλαμικό δίκαιο στις θρησκευτικές μειονότητες. Τα δικαιώματα περί της εφαρμογής της σαρίας που έχουν οι Μουφτήδες στο οικογενειακό και κληρονομικό δίκαιο, απορρέουν από την αυτονομία στα θρησκευτικά θέματα” Ο Χαμπίπογλου συνέχισε λέγοντας : “ Η θρησκευτική αυτονομία της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης της Ελλάδας καθορίστηκε με τις συνθήκες της Κωνσταντινούπολης το 1881, των Αθηνών (και τα σχετικά πρωτόκολλα) το 1913, των Σεβρών του 1920 και την Συνθήκη της Λωζάνης το 1923. Επομένως, οι ειδικές δικαστικές αρμοδιότητες των μουφτήδων στη Δυτική Θράκη απορρέουν από διακρατικές συνθήκες .Γι'αυτό το λόγο δεν είναι σωστός ο ισχυρισμός ότι ο μουφτής λαμβάνει αδικαιολόγητες και αστήρικτες αποφάσεις. Επιπλέον, αυτοί που εξασκούν τα (δικαστικά) δικαιώματα τους στο οικογενειακό και κληρονομικό δίκαιο, δεν είναι εκλεγμένα άτομα, αλλά διορισμένοι από το κράτος μουφτήδες. Επομένως, οι ανησυχίες εξαιτίας της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου, το 2007, επειδή αυτό επικύρωσε απόφαση του διορισμένου μουφτή, πρέπει να στρέφονται προς την Πολιτεία, αφού οι διορισμένοι μουφτήδες ως δημόσιοι υπάλληλοι, υπάγονται στο κράτος. Στο βιβλίο του “ Η νομική αυτονομία της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα” , ο πανεπιστημιακός -διδάκτορας Τουργκαϊ Τζίν, τονίζει πως οι αποφάσεις των μουφτήδων δεν μπορούν να ελεγχθούν νομικά, είτε από άποψη εφέσεων, είτε από τυπική είτε από ουσιαστική άποψη από καμία άλλη δικαστική αρχή, παρά μόνο από τον Αρχιμουφτή που θα μπορούσε να ελέγξει αυτές επί της ουσίας.¨
ΓΚΑΛΕΡΙ