ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Kültürlerin Yakınlaşması Uluslararası Yılı New York’ta kutlandı

23.04.2010
21 Nisan 2010 tarihinde Birleşmiş Milletler (BM) 2010 Kültürlerin Yakınlaşması Uluslararası Yılı ile ilgili olarak özel bir etkinlik düzenlendi. BM New York Ofisi’nde düzenlenen özel etkinlikte BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon bir konuşma gerçekleştirdi.

Ban Ki-Moon, kültürler, medeniyetler ve dinler arasında diyalogun pekiştirilmesinin öneminin altını çizdiği konuşmasında dünyanın hızlı bir şekilde değiştiğini ifade etti. Dünyanın bir yerinde buzulların erimesinin ya da bir diğer bölgesinde işsizlik oranının artmasının tarihin hiçbir döneminde yerel düzeyde böylesi bir etkiye sahip olmadığını söyleyen Ban Ki-Moon, güvensizlik köprülerinin anlayış köprüleri ile yer değiştirmesi gerektiğini belirtti. Genel Sekreter, farklılıkları kötüye kullanan kişiler tarafından mağdur edilmeyen kültürel çeşitlilik içerisinde büyümüş genç insanlar için eğitimin güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

2009’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 2010’u Kültürlerin Yakınlaşması Uluslararası Yılı ilan etti. UNESCO’nun önderliğinde yürütülecek faaliyetler aracılığıyla tarih boyunca kültürler arası etkileşim ve diyalogun ve çok kültürlülüğün insanlık için taşıdığı öneme vurgu yapılması amaçlanıyor. Bu amaç ile farklı kültürlerin zenginliklerinin korunup güçlendirilebilmesi için yerel, ulusal, bölgesel ve uluslararası seviyede bir dizi çalışmada bulunulması hedefleniyor. Bunun için ise öncelikle eğitim, bilim, kültür ve iletişim politikalarında olmak üzere kültürler arası diyalogun güçlendirilmesi, böylelikle kültürler hakkındaki yanlış bilgiler ve klişelerin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Yıl boyunca BM’ye üye ülkelerde 300’ü aşkın etkinlikle Kültürlerin Yakınlaşması Uluslararası Yılı’na destek verilmesi planlanıyor. Bununla birlikte yıl boyu düzenlenecek etkinlikler aracılığıyla kültürler arasında hoşgörü, uzlaşma ve uyum için neler yapılması gerektiği hususunda rehberlik edecek yaklaşımların hayata geçirilmesi amaçlanıyor.

Habipoğlu: Hoşgörülü ve çok kültürlü toplumların oluşturulması için insan hakları eğitimi yaşamsal önemdedir

Konu ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Kültürlerin Yakınlaşması Uluslararası Yılı’nda farklı etnik köken, dil, din veya inanca sahip kişilerin barış içinde bir arada yaşamasının temelinde hoşgörü anlayışının bulunduğunun bir kez daha altı çiziliyor. Üye ülkelerde üç yüzden fazla etkinlik ile kutlanan yılda tüm dünyada olduğu gibi Yunanistan’da da nefret içerikli söylem ve saldırıların yaşanmadığı, herkesin eşit ve özgür haklara sahip olduğu çok kültürlü bir toplum yapısının egemen olmasını isterim. Bu amaç doğrultusunda Yunanistan’da da insan hakları eğitimine büyük bir önem verilmelidir. Okul çağındaki çocuklar öncelikli olmak üzere verilecek insan hakları eğitimi, bugünkü ve gelecek nesillerin sağlıklı toplumlar kurması için şarttır” açıklamasında bulundu.