ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF, Almanya Federal Meclisi’ni ziyaret etti

02.07.2010
1 Temmuz 2010 tarihinde Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF), Almanya Federal Meclisi(Bundestag)’ni ziyaret etti. ABTTF Genel Sekreteri Özkan Reşit, ABTTF Dış İlişkiler Sorumlusu Mehmet Hüseyin, Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Christel Humme, Angelika Graf ve Christoph Strässer(SPD İnsan Hakları ve İnsani Yardımlar Sözcüsü) ile görüştü.

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın milletvekillerine sorunları aktarıldı

Gerçekleştirilen görüşmede ABTTF Genel Sekreteri Özkan Reşit, Batı Trakya Türk Azınlığı ve ABTTF hakkında bilgilendirmede bulundu. Reşit, Federasyon’un ulusal ve uluslar arası düzeyde gerçekleştirdiği çalışmaları detayları ile milletvekillerine aktardı. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarının dile getiren Reşit, dini alanda karşılaşılan zorlukları dile getirdi. Müftü seçimi sorununu detayları ile aktaran Reşit, cami inşaatı ve onarımı sorunları ile minarelerin yüksekliği sorunu dile getirdi. Bununla birlikte Reşit, ibadet yerleri camiler ile mezarlıklara yapılan nefret temelli saldırıları ayrıca ifade etti. Nefret temelli saldırılar ve suçlar konusuna dikkate çeken Reşit, nefreti kışkırtıcı nitelikte yazılı ve görsel medyada yer alan haber ve yorumları örnekleri ile dile getirdi. Eğitim alanında yaşanan sorunlar konusunda ise Reşit, azınlık eğitiminin kronikleşmiş sorunlarına ek olarak son dönemde eğitim konusunun en önemli sorunu olarak ortaya çıkan iki dilli azınlık anaokulları sorunu konusunu milletvekillerine detayları ile birlikte anlattı. Dernek kurma özgürlüğü sorununu da dile getiren Reşit, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararına rağmen İskeçe Türk Birliği’nin devam eden hukuki mücadelesi hakkında detaylı bilgilendirmede bulundu. AİHM kararlarının uygulanması konusunda yaşanan problem ile ilgili olarak Milletvekili Christoph Strässer, Yunanistan’ın bir AB ülkesi olarak taraf olduğu anlaşmalara uygun olarak davranması gerektiğini söyledi. Strässer, Yunanistan’ın Birlik üyesi olması dolayısı ile AİHM kararlarını uygulama konusunda daha hassas olması gerektiğini ayrıca ifade etti. Siyasi temsil alanında yaşanan sorunlara değinen Reşit, yüzde 3 barajı ile genişletilmiş seçim bölgesi uygulamasını dile getirdi. Buna ek olarak Reşit, Yunanistan’da yerel yönetimin yeniden düzenleyen Kallikratis Planı ile Batı Trakya’da toplam belediye sayısının 13’e düşürüldüğünü dile getirdi.

Oldukça güzel ve bilgilendirici bir toplantı olduğunu dile getiren milletvekilleri teşekkürlerini sundular. ABTTF ile gelecekte de görüşmek istediklerini söyleyen milletvekilleri Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili gelişmelerden ve ABTTF’nin gerçekleştirdiği çalışmalardan haberdar olmayı istediklerini söylediler. Sıcak bir ortamda gerçekleşen toplantının sonunda milletvekilleri, Bundestag’ı gezdirerek mimari yapısı ve binanın tarihi hakkında bilgilendirdiler.
GALERİ