ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Dr. Sadık Ahmet ölümünün 15. yılında mezarı başında anılacak

24.07.2010
Batı Trakya Türk Azınlığı tarihinde unutulmaz bir yere sahip Dr. Sadık Ahmet, ölümünün 15. yılında dualarla anılacak. 24 Temmuz 1995 yılında geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitiren Dr. Sadık Ahmet, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın unutulmaz lideri olarak ölüm yıldönümünde kabri başında özlem ve hasret ile anılacak.

24 Temmuz 2010 Cumartesi günü Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK) tarafından düzenlenen anma töreni, Türkiye’den gelen konukların karşılanması ve konuk heyetlerin Batı Trakya Türk Azınlığı’na ait kurum ve dernekleri ziyaret etmeleri ile başlayacak. Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Cumhuriyet Halk Partisi üyesi milletvekillerinin katılacağı anma töreni, merhum Dr. Sadık Ahmet’in mezarının bulunduğu Gümülcine Kahveci Mezarlığı’nda gerçekleştirilecek. Merhum Dr. Sadık Ahmet’in kabri başında gerçekleştirilen anma töreni, Gümülcine Eski Camii’de okutulacak mevlid ile devam edecek. Akşam ise Danışma Kurulu, Türkiye’den gelen konuklar onuruna akşam yemeği verecek. Yemeğin ardından Genç Akademisyenler Topluluğu (GAT) tarafından düzenlenen Dr. Sadık Ahmet Futbol Turnuvası final maçı ve ödül töreni gerçekleştirilecek.

24 Temmuz 2010 Cumartesi günü gerçekleştirilecek anma törenine Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) ailesini temsilen ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu ile Yönetim Kurulu üyeleri Ekrem Kırcalı ve Nazmi Sali katılacak. Anma töreni ile ilgili olarak Habipoğlu, “Batı Trakya Türk Azınlığı’nın demokratik hak ve özgürlükler mücadelesinde bir kilometre taşı olan Dr. Sadık Ahmet’i ölümünün 15. yılında yine kabri başında dualar ile anacağız. Avrupa’da yaşayan Batı Trakya Türklerini temsilen anma törenlerine katılacak olmaktan büyük bir onur duyuyorum. 15. ölüm yıldönümünde Batı Trakya Türk Azınlığı, Dr. Sadık Ahmet’in mücadele ruhu ve azmi ile demokratik hak ve özgürlükler mücadelesine devam ediyor. Davasına sahip çıkan Batı Trakya Türk Azınlığı, gelecekte de mücadelesine devam edecek. ABTTF olarak Dr. Sadık Ahmet’in mücadele azminden destek alarak Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını uluslararası zemine taşımaya dün olduğu gibi bugün ve yarın da devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.


----------------------------------
Gümülcine’nin Sirkeli köyünde doğan Dr. Sadık Ahmet, Azınlık’ın sorunlarını uluslararası kamuoyuna duyurmak amacı ile 1985 yılında imza kampanyası başlatmış, Ağustos 1986’da tutuklanmıştır. 1987 yılında Batı Trakya Türklerinin sorunlarını açıklayan bildiriler dağıtmak nedeni ile tutuklanarak 30 ay hapis cezasına çarptırıldı. 1989 genel seçimlerinde Batı Trakya Türk Azınlığı’ndan seçilen ilk bağımsız milletvekili oldu, ancak milletvekilliği iptal edildi. Yine 1990 tarihinde Batı Trakya Türk Azınlığı ifadesi nedeni ile tutuklandı, yaklaşık iki ay hapiste yattı. 1990 yılında ikinci kez bağımsız milletvekili seçilen Ahmet, 1991’de Dostluk, Eşitlik, Barış (DEB) Partisi’ni kurdu. Buna karşılık 1993 yılında seçim yasası değiştirilerek seçimlere katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar için ülke genelinde yüzde 3 seçim barajı getirildi. Böylelikle DEB’in ya da Türk Azınlık’tan bir bağımsız adayın Meclis’e girmesi engellendi.

Dr. Sadık Ahmet, ülke içinde ve uluslararası ortamlarda Batı Trakya Türklerinin sorunlarını başarı ile dile getirmeye devam etti. Dr. Sadık Ahmet, 24 Temmuz 1995 yılında Rodop ilinin Susurköy yakınlarındaki bir kavşakta bir trafik kazası sonucu hayatını yitirdi.
GALERİ