ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Hürriyet Daily News: Türk kadını Yunanistan’da belediye başkanı olmak istiyor

05.10.2010
4 Ekim 2010 tarihinde Hürriyet Daily News, “Türk kadını Yunanistan’da belediye başkanı olmak istiyor” başlıklı haberi ile Rodop Vali Yardımcısı Sibel Mustafaoğlu’nun Gümülcine Belediye Başkanı adayı olmasını sayfalarına taşıdı. Hristos Luradis, önümüzdeki ay Yunanistan’da gerçekleştirilecek yerel seçimlerde bir Türk kadınının kendi toplumunun statüsünü iyileştirmek amacı ile belediye başkanı adaylığını açıkladığını yazdı.

Luradis, “Bizler bu ülkenin vatandaşlarıyız, ancak haklarımız konusunda tatmin değiliz. ‘Eşitliğe İlk Adım’ (hareketi) haklarımızı savunmak amacı ile birleştiğimizi gösterecek” diyen Sibel Mustaoğlu’nun dini ya da etnik köken fark etmeksizin hareketin kapılarının herkese açık olduğunu eklediğini yazıyor.

Luradis, Mustafaoğlu’nun iktidardaki PASOK’un eski üyelerinden biri olduğunu ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinde PASOK’tan aday gösterildiğini ifade ettiği haberinde Mustafaoğlu’nun Hürriyet Daily News’e Türk azınlığın desteğini almaktan memnuniyet duyduğunu söylediğini belirtiyor.

Habipoğlu: Eşitliğe İlk Adım bir adım geriye değil aksine bir adım ileriye gitmektir

Buna karşılık Hükümet Sözcüsü Yorgos Petalotis’in Eşitliğe İlk Adım listesini Türk azınlığın entegrasyonu konusunda sağlanan ilerlemeyi dinamitlemekle suçluyor. Luradis, yerel medyaya açıklama yapan Petalotis’in grupların dini ya da ulusal kökenlerine göre bölünmesi başlaması durumunda Yunanistan’da toplumun entegrasyon süreci ile birlikte geriye döneceğini söylediğini belirtiyor. Ancak Luradis, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu’nun Petalotis’in iddialarını reddettiğini, Eşitliğe İlk Adım ya da benzer diğer grupların Yunanistan ve Yunanistan’da Türk azınlık için geri adım değil aksine ileri bir adım olduğunu söylediğini yazıyor. Luradis, Hürriyet Daily News’e konuşan Halit Habipoğlu’nun Batı Trakya Türk Azınlığı’nın gelecek yerel seçimlerde yerel yönetimde doğrudan söz sahibi olmak amacı ile İskeçe ve Gümülcine’de bağımsız listeler ile seçime gitme kararı aldığını söylediğini ifade ediyor.

Hristos Luradis, Halit Habipoğlu’na Eşitliğe İlk Adım listesi ile ilgili olarak görüşünü sormuş, ABTTF ise yazılı bir mektup ile konu ile ilgili düşüncelerini dile getirdi. Halit Habipoğlu, ulusal veya yerel seçimlerde kazanacağı oy oranını artırmaya odaklı siyaset anlayışı nedeni ile Batı Trakya Türk Azınlığı’nın mevcut siyasi partiler tarafından bir siyasi malzeme olarak kullanıla geldiğini ifade etmiş, ülkenin idari yapısında köklü bir değişiklik yaşanacak olması dolayısı ile tarihi olarak nitelendirilebilecek bu yerel seçimlerde mevcut siyasi partilerden aday olmak yerine bağımsız listeler ile seçime gitmeyi tercih ettiğini söyledi. Bağımsız liste ile Batı Trakya Türk Azınlığı, mevcut siyasi partilerin katı parti disiplininden bağımsız şekilde yerel yönetimde Türk Azınlık’ı ve onun geleceğini doğrudan etkileyen konularda ve mevcut sorunlarının çözümünde doğrudan rol almak istediğini söyleyen Habipoğlu, ancak bu şekilde gerçek bir eşitlik anlayışına dayalı bir yönetişim sistemi yaratmanın mümkün olacağını yazılı cevabında dile getirdi.

İlgili habere http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=turkish-woman-seeks-to-be-mayor-in-greece-2010-10-04 linkinden ulaşabilirsiniz.
GALERİ